Tien jaar Bierfestival Apeldoorn

Woensdag 2 september 2015

Door Uitgeverij Stedendriehoek

Bierfestival Apeldoorn bestaat tien jaar. Dat wordt groots gevierd met een recordaantal deelnemende brouwers, een speciaal jubileumglas en optredens van diverse artiesten. Het evenement vindt plaats op zondag 6 september, vanaf 12.00 uur, op het Marktplein.

Bierfestival Apeldoorn is het grootste eendaagse festival voor speciaalbieren in Nederland. Met speciaalbier worden alle bieren bedoeld die niet onder de pilsener bier vallen. Pils, zoals Heineken, Grolsch of Amstel is niet verkrijgbaar op het festival. Wel zijn er amberbieren, blonde bieren en bokbieren.

In totaal nemen zo’n 45 kleine onafhankelijke brouwers uit binnen- en buitenland deel aan de grote proeverij op het Marktplein in Apeldoorn. Niet eerder presenteerden zoveel brouwers zich aan het Apeldoornse publiek. De brouwers brengen gezamenlijk zo’n 100 verschillende bieren mee en daar zitten heel bijzondere exemplaren tussen, zoals de Low Sugar Blonde van het Engels Bear Brewery en het meergranen Abdijbier van brouwerij De Leckere uit De Meern. De regio is ook goed vertegenwoordigd. Zo zijn de Apeldoornse Stadsbrouwerij, Microbrouwerij Puik Bieren, Brouwerij de Vlijt en Epe Bier Collectief aanwezig.

Al deze speciaalbieren proef je het beste door het uit een glas te drinken. Op Bierfestival Apeldoorn wordt het bier sinds jaar en dag in een echt glas geschonken. In verband met het tienjarig bestaan is een jubileumglas verkrijgbaar. Het glas beschikt over het logo van het festival en de jaartallen 2005-2015. Het is een statiegeldglas, maar wie het als aandenken wil houden, mag het meenemen.

Theater

Vanzelfsprekend staat het proeven van de speciaalbieren centraal, maar het evenement is niet compleet zonder entertainment. Het festival is daarom aangekleed met optredens van diverse internationale muzikanten en theaterartiesten.

Zo zijn de knotsgekke stylisten van de Masters of Entertainment aanwezig op het bierfestival. Überstylisten Francois en Lacy zorgen voor prachtige kapsels bij iedere bezoeker die ze onder handen krijgen. Tussen het stylen en kappen door zingen de stylisten ook nog een aardig deuntje. De ‘Masters’ waren ook van de partij op een van de eerste edities van het festival en ze keren nu op veler verzoek terug. De overige acts zijn de twee maffe straatvegers van theatergroep Cirqumstancia en de ietwat vreemde ‘politieagenten’ van het gezelschap Actic.

De muzikale bijdrage komt van The Busquito’s en Harvest. Voor kinderen wordt op een afgeschermd gedeelte van het Marktplein een eigen programma georganiseerd. De proeverij vindt buiten plaats, maar als het onverhoopt zou regenen, zorgt de organisatie voor schuilmogelijkheden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!