Tuinseizoen Paleis het Loo geopend

Vrijdag 25 mei 2012

Door Redactie

Paleis het Loo

Paleis Het Loo heeft op 24 mei jl. het begin van het nieuwe tuinseizoen ingeluid in aanwezigheid van Halbe Zijlstra, demissionair staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Traditiegetrouw werd hiervoor een antieke kuipenwagen ingezet, voortgetrokken door een Fries paard van het Koninklijk Staldepartement, waarmee symbolisch de laatste sinaasappelboom vanuit de kassen de paleistuin werd ingereden.

In de tijd van koning Willem III werden in het voorjaar alle oranjerieplanten in kuipen en potten naar de tuin gereden met gebruik van een kuipenwagen, voortgetrokken door een paard. De laatste rit met de wagen luidde ook het nieuwe tuinseizoen in, wat traditiegetrouw gevierd werd met een feest voor alle tuinlieden. Door gebruik van moderne voertuigen zijn kuipenwagens in de loop der jaren zeldzaam geworden. De antieke kuipenwagen uit 1886 wordt op Paleis Het Loo nog incidenteel gebruikt voor het uitrijden van de eerste of laatste boom.

Tijdens het zomerseizoen is achterin de tuin van Paleis Het Loo de presentatie ‘Het Loo: een Vorstelijke Buitenplaats’ te zien, georganiseerd in het kader van ‘2012: Het jaar van de Historische Buitenplaats’. Op panelen wordt een beeld geschetst van de rol die de Buitenplaats Het Loo heeft gespeeld in het leven van de Oranjes sinds 1684.

Jaarlijks wordt in de paleistuin extra aandacht besteedt aan een groep 17de-eeuwse tuinbloemen of -planten, waarbij bekende en minder bekende soorten elkaar afwisselen. Deze zomer worden historische en (toen) exotische groentegewassen extra in het zonnetje gezet.

Informatie over openingstijden en entreeprijzen, kijk dan op de site van Paleis het Loo.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Museum Paleis Het Loo

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!