Help de bevolking van Oekraïne

Twee dagen Metal bij 12e Brainstorm Festival

Maandag 11 november 2019

Door Ernst van Rossum

In Gigant vond afgelopen weekend de 12e editie van het Brainstorm Festival plaats. Ook dit jaar stonden er weer mooie bands van diverse genre’s van de Metal op de planning. Het is niet alleen melodieuze metal Sirenia en Cellar Darling maar ook snoeiharde metal kwam aan bod, zoals Nightland , In Mourning en als klapstuk Drottnar. Maar ook metalcore kon je beluisteren met Rising Insane.

Het begon vrijdagavond 8 november met Hypersonic. Qua muziek zat het redelijk in elkaar, maar liet helaas het vocale gedeelte van de vocaliste het soms afweten. Soms zat ze qua toonvastheid niet helemaal goed. De rest van de avond was knallen en genieten. De enige Nederlandse bijdrage op dit festival was Blackbriar; in het boekje staat sprookjes-metal, maar daar ben ik het mee eens. Ligt goed in het gehoor en is fijn om naar te luisteren zit goed in elkaar en zijn zeker in staat om de internationale podia te bestijgen en te bereiken.

Het is ook altijd een traditie om een serieuze tint aan het festival te geven. Dit maal was de stelling “Kan een metalfestival duurzaam zijn?”. De bijeenkomst is een aftrap om het evenement de komende jaren verder te verduurzamen. Mooi initiatief, maar was helaas niet bij deze discussie in het theater.

Het was verder genieten; met Rising Insane, Nightland, en Cellar Darling kwam er een eind aan deze mooie eerste dag.

Dag 2 startte zaterdag 9 november om 14.00 uur met Askara. Zij spelen doom, niet helemaal mijn stijl, maar het was toch goed te handelen. Ik heb er zeker van genoten. In het theater speelde nadien Monograf. Dit is hele rustige post-rock muziek. Bijna te rustig, na een zware vrijdagavond; mooi was de verleiding groot om erbij weg te dromen, wat letterlijk ook bijna gebeurde.

Kalidia, een power metal band uit Italië deed het leuk, maar dat gebeurt al gauw als er frontvrouw staat. Het was leuk, maar niet bijzonder. Muzikaal zat het goed in elkaar en de frontvrouw was goed bij stem.

Drottnar had de uniformen thuis gelaten, maar desalniettemin knalden ze lekker met hun snoeiharde bunker metal op het podium. Ik had ze al eerder op Brainstorm gezien; wat een klasse band.
En dan In Mourning. Op en top van genoten van deze death metal band met aansluitend Darkwater. Dit waren echt twee Zweedse top bands.

Het sluitstuk van de avond het Noorse Sirenia. Ook dat was genieten van de bovenste plank; wat een heerlijke band. Het publiek wat in grote getallen was afgekomen op dit festival heeft 2 dagen kunnen kijken en luisteren naar 14 mooie bands. Wat mij dit jaar opviel was dat er meer oudere dan jongere metal gasten waren ten opzichte van vorige edities van Brainstorm. Maar dat mag de pret niet drukken, de organisatie heeft weer een puik festival georganiseerd en ik kijk alweer uit naar 6 en 7 november 2020.

Vrijdag 8 en zaterdag 9 november, Gigant Apeldoorn, Brainstorm Festival

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?