Voor een goed doel naar Malawi

Dinsdag 19 februari 2013

Door Redactie

saskiavanamerongen.inactievooredukans.nl

Vandaag reist Daphne Schieven, leerlinge van het Veluws College Walterbosch, samen haar aardrijkskundedocent Mathias de Jong  als Edukans verslaggevers af naar Malawi. Tijdens de voorjaarsvakantie zullen ze daar onderwijsprojecten van deze stichting bezoeken. Veluws College Walterbosch doet net als 38 andere middelbare scholen in Nederland mee aan het  uitwisselingsproject Going Global van Edukans.

Op Walterbosch solliciteerden 16 kandidaten naar de functie van verslaggever in Malawi. Ze stuurden een brief met cv en hielden een presentatie voor een sollicitatiecommissie van docenten en Edukans medewerkers. Daphne Schieven, 15 jaar uit Apeldoorn, kwam als beste uit de bus.

Daphne Schieven en Matthias de Jong ontmoeten Malawische medeleerlingen en lopen met hen mee op school en thuis. Vooral de uitwisseling van cultuur staat op het programma. De groep Nederlandse verslaggevers gaat in Malawi aan de slag met het thema ‘life skills’; levensvaardigheden. Er worden in Malawi weinig levensvaardigheden op school geleerd en thuis wordt er niet gesproken over bepaalde onderwerpen, zoals seksuele voorlichting. Gevolgen zijn dat veel Malawische jongeren te maken krijgen met problemen als tienerzwangerschappen, uitval van meisjes op school en HIV/aids. Samen gaan de Nederlandse en Malawische jongeren werken aan een presentatie voor de hele gemeenschap. Schoolbestuur, ouders, buurtbewoners en lokale overheid worden uitgenodigd voor deze meeting. De jongeren willen benadrukken hoe belangrijk ‘life skills’ zijn en dat er in Malawi taboes doorbroken moeten worden om problemen te voorkomen.

Op www.walterbosch.inactievooredukans.nl doen leerlingen iedere dag verslag van de reis. Na thuiskomst geven Daphne en Matthias op school presentaties over de onuitwisbare ervaringen. Ook voeren zij samen met andere leerlingen van het Walterbosch actie voor projecten die zij in Malawi hebben bezocht. In 15 jaar Edukans Going Global haalden Nederlandse scholieren al 7,6 miljoen euro op voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Het Veluws College Walterbosch vindt het van groot belang dat de school mee doet aan Edukans Going Global, omdat op deze manier iedereen bewust wordt van het feit dat het er elders op de wereld heel anders aan toe gaat dan hier in Nederland. Het programma van Going Global vergroot de betrokkenheid van jongeren bij ontwikkelingswerk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!