Voorrondes SHOW Apeldoorn: The day after

Zondag 21 oktober 2018

Door Yvonne Schoolderman pseudoniem Yvonne Sonke

Door: Yvonne Schoolderman

Nog nooit zag ik onze zoon zo zenuwachtig voor een optreden. Niet zo vreemd ook. Het is de eerste keer dat hij voor onbekend publiek mèt een jury solo gaat zingen en daarbij zichzelf begeleidt op keyboard.

Bijna was zijn deelname niet doorgegaan. Netjes aangemeld, maar verward met een deelnemer die dezelfde voornaam heeft en zich op het laatste moment had teruggetrokken, was hij niet uitgenodigd. Pas drie dagen voor de voorronde kon hij zich nav een bericht in de media toch nog gaan voorbereiden. Op de voorronde van SHOW Orpheus, die op 28 december zal plaatsvinden.

De eerste voorronde-avond betrof vooral acts met dans en acteren waarvoor ruimte nodig was. Daarom vond deze avond plaats in de Gigant. De avondwinnares was Imke, met een nummer uit Ciske de Rat. Alle andere deelnemers moesten nog 24 uur gespannen blijven wachten. De volgende dag zou ook een avondwinnaar worden gekozen. En daarna uit de overblijvende (+/-) 22 acts van beide avonden, nog acht acts die mee mogen naar SHOW2018.

Vrijdag vond de tweede voorronde plaats in ‘Het Cafeetje van Marja’. Bij binnenkomst een gezellige en ongedwongen sfeer, met direct al veel publiek. Zoonlief besloot zich na aanmelding nog even terug te trekken in het wat rustigere cafégedeelte. Om zo, met een blikje cola, te proberen zijn zenuwen wat meer onder bedwang te krijgen. Zelf besloot ik om in ieder geval te genieten van de eerste acts, om tussendoor wat ruimte te maken. De acts waren, net zoals de leeftijden, heel wisselend en gevarieerd. Ik zal er een paar noemen en beschrijven, hopend daarmee niemand te kort te doen.

De 10-jarige Daniël viel direct al op door zijn onbevangenheid en de manier waarop hij nagedacht had over zijn kleding en ‘look’. Een jochie dat al goed doorheeft hoe de showbizz werkt. Ik schatte hem acht of negen jaar, bood mijn excuus aan voor het te jong inschatten. Waarop hij zei: ‘Oh, ben daar juist blij mee. Hoe jonger mensen mij inschatten, hoe beter voor mij.’ Heerlijk. Dat onze zoon 15 is en ook zang met instrument in zijn act had, werd gelijk door hem gelabeld als concurrentie… Met zijn look, gitaarspel en zang maar vooral met zijn onbevangen blik en commentaar veroverde hij al snel de harten van publiek en jury. Maar zijn optreden met een nummer van Nirvana was ook gewoon goed en hij is er op 28 december bij.

Naast mij zat een kleurrijke vrouw die rustig genoot van elk optreden. Pas in de loop van de avond kwam ik erachter dat zij ook deelneemster was. En wat voor een deelneemster! Zij verraste publiek en jury met haar vrolijke, open en met veel mimiek gebrachte poëzie. Een gedicht in het Papiaments, van haar geboorte(ei)land Curaçao, wat bijna elke bewoner van Curaçao als kind al leerde en kende. Het gedicht ging over een eend, ‘e patu’. Het aanwezige publiek en jury zullen dat niet gauw meer vergeten. Nericha vertelde dit zo vrolijk, met veel bewegingen en mimiek, dat iedereen ademloos en met een grote glimlach genoot van haar optreden. Zij was ook de terechte winnares van de vrijdagavond!

Zoonlief mocht na de pauze. Als moeder ben ik natuurlijk ernstig bevooroordeeld, maar ondanks dat de zenuwen hem toch wel hinderden en in de weg zaten, kwam zijn muzikaliteit duidelijk naar voren. Aan het eind vergat hij het ritme, maar kon er zelf (samen met publiek en jury) wel om lachen. Ik kon alleen maar supertrots zijn op mijn 15-jarige zoon. Hij durfde toch maar mooi zijn talent en muzikaliteit te delen en te laten horen aan publiek en jury. Het was prachtig en voor mij tegelijkertijd ook ontroerend om hem op het podium te horen zingen. Dit begeleid door zijn eigen, geweldige keyboardspel.

Als laatste wil ik het SOS Matrozenkoor Apeldoorn nog noemen. Hun enthousiasme en de makkelijk in het gehoor liggende muziek werkte zo aanstekelijk, dat publiek en jury niet anders kon dan meezingen en klappen. Enkele leden waren niet aanwezig door o.a. vakanties, maar alle verloven zijn ingetrokken voor 28 december. Dan worden ze namelijk ook in Orpheus verwacht.

Het neemt niet weg dat eigenlijk alle kandidaten mijn hart hebben gestolen. Apeldoorn heeft veel meer talent dan we zelf weten en beseffen. Dus kom ook op 28 december naar SHOW Orpheus. Oh ja … zoonlief Dion doet ook mee aan de show.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!