Wim Boerman van Orkest de Ereprijs ontvangt Theo Bruins Prijs

Maandag 28 mei 2018

Door Redactie

Wim Boerman ontvangt over een tijdje tijdens de 50e editie van Festival Dag in de Branding de Theo Bruins Prijs uit handen van de Gemeente Den Haag en de Johan Wagenaar Stichting. Wim Boerman is artistiek leider van het Apeldoornse Orkest de Ereprijs en de drijvende kracht achter de talentontwikkelingstrajecten die hij met het orkest ontwikkelt en begeleidt.

De Theo Bruins Prijs is een prijs van de Gemeente Den Haag op voordracht van de Johan Wagenaar Stichting, bestemd voor een persoon die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor het Nederlandse muziekleven. Daarbij kan het gaan om een publicist, een dirigent, een uitvoerend musicus of een organisator. In 2013 werd de Theo Bruins Prijs voor het laatst uitgereikt aan dirigent en musicus Reinbert de Leeuw. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 24 november 2018 in de Nieuwe Kerk in Den Haag door de Haagse wethouder van Cultuur. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking zal orkest de Ereprijs een selectie uit bijna 25 jaar Young Composers Meeting spelen. Dit is onderdeel van de extra feestelijke 50ste editie van Festival Dag in de Branding.

Uit het juryrapport: ,,Met niet aflatende inzet heeft hij een groot publiek in Nederland en daarbuiten weten te winnen voor nieuwe gecomponeerde muziek, maar ook generaties scholieren geleerd hoe belangrijk het is dat je jezelf in muziek kunt uitdrukken. (…) Met de Theo Bruins Prijs eert de Gemeente Den Haag anno 2018 een uitvoerend musicus die net als pianist Theo Bruins zijn leven en werken in dienst stelt van de nieuwste muziek door componisten bedacht. Daar is nooit genoeg van.”

Wim Boerman studeerde fluit aan het conservatorium van Arnhem bij Rien de Reede en Frans van der Wiel. Met collega-muzikanten vormde hij orkest de Ereprijs in 1979, in eerste instantie een collectief zonder dirigent. Tot op heden is Boerman artistiek leider van het ensemble. In 2005 ontving hij een oeuvreprijs voor al zijn werk en inspanningen van de Poolse en Russische bond van Componisten.

Orkest de Ereprijs organiseert jaarlijks in Apeldoorn de Young Composers Meeting, waarbij 16 jonge, talentvolle componisten van over de hele wereld de kans krijgen hun vakkennis en netwerk te ontwikkelen. Met de Young Composers Meeting hebben Wim Boerman en de Ereprijs vele jonge componisten cruciale ervaring laten opdoen en een beslissend duwtje in de rug gegeven. In februari 2019 vindt de 25ste editie van de Young Composers Meeting plaats.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!