‘Zwanenzang in Ochtendgloren’, het nieuwe boek voor en door Apeldoorners

Dinsdag 2 november 2021

Door Ben Eggermont

Pedro Waldenaar, mede-initiatiefnemer en -uitgever van het boekje ‘Los Zand’ uit 2019, en Marja Fahner, voormalig eigenaar van het Cafeetje van Marja, vonden de tijd rijp voor het maken en uitgeven van een nieuw boek. Een bundel verhalen voor en door Apeldoorners.

Hoe is het idee voor deze bundel ontstaan?

“Ineke, mijn echtgenote, vroeg al jaren of ik niet eens op papier kon zetten wat ze zou moeten vertellen over mij bij mijn begrafenis of crematie en welke muziek er gedraaid moest worden”, vertelt Pedro. “Ik heb 15 items op papier gezet en ze zei daarop: “Dan moeten die mensen 3 uur wachten en dat kan niet de bedoeling zijn.” Het is wellicht leuk om het aan anderen te vragen en zo is zwanenzang ontstaan als laatste optreden, maar met de toevoeging ochtendgloren is er ook weer ruimte voor een vervolg. Oud stadsdichter Aad van der Waal zal hierover voor het boekje een mooi gedicht maken.” Marja voegt daaraan toe: “De vraag is, kun je een verhaal schrijven over je meest favoriete muziekstuk, boek, film, toneelstuk, schilderij, foto of wat dan ook. En vertel daarbij van wie het is, waarom het je raakt en voeg er een foto of tekening bij.”

Was het niet moeilijk om mensen te vinden die mee wilden doen? “Niet echt”, zegt Pedro. “We gingen uit van 20 schrijvers, maar het hadden er ook makkelijk 50 kunnen zijn.” Dus is er dan al voldoende aanbod voor een 2e editie van het boekje? “Dat is ook een beetje de reden van de gemeente geweest om een stimuleringssubsidie toe te kennen”, legt Marja uit. “Het doel is om te laten zien dat iedereen wat kan met een Apeldoorns duwtje en een mogelijk vervolg.”

Wat is nu de stand van zaken?

“Redactiewerk is helemaal afgerond. De eerste proefdruk van de drukker is binnen en ziet er heel goed uit”, licht Pedro toe. “Mooie typografie en goed fotowerk, prima bladspiegel. Rustige opmaak. Prima samenwerking met de drukker Drukmotief.” Het boekje wordt nog gepresenteerd aan publiek, namelijk op zondag 7 november van 15.00 tot 18.00 uur. De presentatie zal plaatsvinden bij Restaurant O55 in Orpheus. Online kan je kaartjes bestellen, coronaregels worden nog wel in acht gehouden.

Wat kunnen mensen verwachten?

“Freek Steenman gaat een band formeren, die kan dat heel snel. Hij trommelt een paar jongens bij elkaar en zal spelen onder de naam Bic Band Freek Steenman en Maten”, laat Marja weten. “We hebben mensen uitgenodigd om hun eigen verhaal te presenteren of een deel ervan, sommigen zijn wat lang. Hooguit 3 minuten per persoon, anders verslapt de aandacht. Dit alles verlucht met beeld- en filmmateriaal. We krijgen de zaal en de techniek van Orpheus allebei gratis, zelfs de hapjes. Entree is eigenlijk ook gratis, want voor de 3 euro die de mensen betalen krijgen ze het boekje mee. De mensen moeten wel een kaartje bestellen, dat zijn de regels van Orpheus.”

Aanvullend voegt Pedro eraan toe: “Zoals ik zei is iedereen artiest en daarom is het zo leuk om na zo’n lange tijd elkaar weer te ontmoeten. Zo kan je die middag in gesprek gaat met elkaar over elkaars voorkeuren en passies. Wellicht groeit hieruit een jaarlijks evenement”.

Voor nadere informatie en updates kan je de Facebookpagina van Zwanenzang in Ochtendgloren volgen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!