Zwitsal LAB – the week after

Vrijdag 18 oktober 2013

Door Randy Gasper

Vorige week vrijdag 11 oktober moest er hard gewerkt worden om de kou te weerstaan. Het was koud tijdens het eerste experiment van het Zwitsal LAB. Toch hadden tal van ondernemers, werknemers, coaches en werkzoekenden de moeite genomen om naar het Zwitsal LAB toe te komen. Voor nieuw netwerk, voor inspiratie, voor nieuwe successen. Of gewoon voor de gezelligheid.

De heaters brandden op volle toeren, de goede gesprekken zorgden voor de gemoedelijke warmte. Elk werkeilandje had zijn eigen thema, op elk eilandje werd gewerkt aan mooie dingen. Zo werd er bij Gave Dingen Doen onder leiding van Jasper van der Graaf de discussie gezocht over cultureel Apeldoorn, zorgde DOON dat ideeën omgezet werden in daadkracht, waren online creatieven in De Facehoek offline met elkaar verbonden door in gesprek met elkaar te gaan en konden werkzoekenden inspiratie vinden bij tal van coaches.

Ondertussen zorgde Netband.nl voor een sportief toernooitje bedrijventennis, deed ZUSlunches iedereen opwarmen met heerlijke bospaddenstoelensoep en zorgden de Sisters on the Move voor de broodnodige koffie. De werkdag werd dankzij medewerking van Veluwse Schavuyt afgesloten met een fris biertje.

Op zaterdag was de hal omgetoverd van werkplek tot recreatieruimte. De hal werd sportief opgewarmd met fanatieke bootcampers, tai chi oefeningen, combikick en later op de middag met voetbal. Ondertussen ontstond er een mini-markt van kraampjes met ditjes en datjes. Kinderwinkel Kapoes zorgde ervoor dat de allerkleinste Apeldoorners vermaakt werden. Op een klein parcours konden kinderen zich uitleven op Whisbone Bikes en Ezyrollers. Ook RTV Apeldoorn vermaakte de kinderen door hen mee te laten doen aan de nieuwe pilot “Kinderen op de Kast!” Fans van cultuur en muziek kwamen aan hun trekken met de djembes en de didgeridoo van Mi Dushi. Breakdancers en dj’s van Meltdown en Technic Fabrique zorgden ervoor dat de dag knallend werd afgesloten.

Het hoogtepunt voor de organisatie was het bezoek van mevrouw Mieke Jansen (84). Deze dame werd in 1929 als baby het gezicht van Zwitsal en was tevens de inspiratie voor het huidige logo. Jansen – nog woonachtig in Apeldoorn – is de dochter van meneer C.J. Jansen die in 1920 “Zwitserse balsem” op de Nederlandse markt introduceerde. Hij deed dat vanuit zijn fabriek aan de Deventerstraat.

“Een geslaagd experiment!”, zegt Gave Dingen Doen initiator Paul ten Donkelaar tevens een van de organisatoren van Zwitsal LAB. “5 mensen, 4 weken, 3 perspectieven, 2 dagen, 1 experiment, 0 euro. Ik ben echt trots wat wij met z’n vijven in slechts vier weken tijd voor elkaar hebben gekregen. Met de drie perspectieven bedoel ik het perspectief vanuit de gemeente, burger en ondernemer. Wij zijn erg blij dat het vanuit alle perspectieven is gewaardeerd. Om met 0 euro een experiment van twee dagen te organiseren naast ons dagelijkse werk vind ik een absolute prestatie. Dit experiment heeft bewezen dat je met geen euro, maar veel energie en enthousiasme heel veel kan bereiken!”

Randy Gasper valt Ten Donkelaar bij: “Het vullen van een loods met tijdelijke activiteiten was onderdeel van een afstudeerproject dat ging over de leegstand op het voormalig Zwitsalterrein. Zwitsal LAB toonde afgelopen dagen alleen aan dat dergelijke hallen gevuld kúnnen worden en dat het niet veel hoeft te kosten mits iedereen zijn schouders er onder zet. Iedereen zijn in deze context de 3 perspectieven waar Paul al over sprak. Het afstuderen was het doel. Als gevolg daarvan wilden we een voorbeeld geven met mogelijkheden die dergelijke leegstand tijdelijk kunnen opvullen. Hoe dat op lange termijn verder moet, laten we nu over aan de stuurlui die aan de wal hard hebben lopen roepen. Die hebben er zo te horen echt verstand van, dat weten ze gewoon simpelweg beter dan wij. Wij konden alleen iets leuks en tijdelijk organiseren. En dat was prima zo.”

Susanne Bakkenist is ondertussen geslaagd. Waar ze ook in geslaagd is, is het aanjagen van dit experiment en de mensen om haar heen. Gasper bevestigt dat: “Het is fantastisch om met Susanne en de rest samen te werken. Susanne is zo enorm gedreven, zit zo vol passie over “haar” Zwitsal LAB” en ze is zo goed in het aansturen van het team. Bij haar weet je elk moment: alles komt goed. We hebben een fantastisch team. Jammer dat het nu allemaal voorbij is. (glimlacht). Toch?”

Wie weet ontstaat hier wel weer een nieuw idee. Roept u maar!

—-

Lees hier een uitgebreid verslag van Paul ten Donkelaar. The Content Guys doen hier verslag van hun deel-experiment De Facehoek.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!