Kringloop door Apeldoorn: goede doelen van de Hofstad
Door Kevin van Es
Waar de traditionele associatie met kringloopwinkels wellicht stoffig en oubollig was, zijn deze parels van hergebruik nu populairder dan ooit. Steeds meer Apeldoorners vinden hun weg naar de kringloopwinkel, op zoek naar unieke vondsten, duurzame parels en een goed gevoel over hun aankoop.
Van lekker neuzen tussen oude ‘Donald Ducks’, tot het zoeken naar die ene verborgen schat. Ook in Apeldoorn hebben we diverse kringloopwinkels. Wat is het verhaal achter de winkels, wat maakt kringloopwinkelen zo populair en wie zijn de gezichten achter de initiatieven?
We trappen de serie af aan de Kayersdijk 9, bij kringloopwinkel de Hofstad. PR- en communicatiemedewerker Ben van der Velden vertelt over het ontstaan, de dagelijkse werking en de missie/visie van de goede doelen kringloopwinkel.
Het ontstaan en werking van de Hofstad
Het idee voor de kringloopwinkel ontstond rond 2020, toen de jaarlijkse rommelmarkten door corona niet konden plaatsvinden. “Een van onze vrijwilligers stelde voor om een kringloopwinkel te beginnen,” vertelt Ben. “We gebruikten het pand al als opslagruimte, dus het leek een logische stap.” Ook het aantal volgers op social media helpt mee. “Social media is voor ons echt geweldig. Op vrijdag plaatsen we een foto van nieuwe items en zaterdag is alles vaak al verkocht. Vooral als het interessant is voor verzamelaars.”
De winkel draait op de inzet van vrijwilligers en het plezier dat zij in hun werk hebben. “Als vrijwilliger wil je het leuk hebben en gezellig. We streven naar een fijne werksfeer,” aldus Ben. De winkel biedt een breed scala aan goederen, van kleding tot huishoudelijke artikelen, allemaal zorgvuldig geselecteerd en gecontroleerd op kwaliteit.
Sociale en diaconale Functies
De kringloopwinkel heeft een sterke sociale functie. Ze werken samen met de Diaconie Goederenbank (PKN Apeldoorn) en het Christelijk Noodfonds Apeldoorn om mensen in nood te helpen. “De goederenbank is een onderdeel van de gezamenlijke kerken in Apeldoorn en regelt financiële en materiële hulp,” legt Ben uit. “Mensen in nood kunnen bij ons terecht en we kijken altijd wat we voor hen kunnen betekenen.”
Commerciële en goede doelen kringloopwinkels
Een belangrijk onderscheid in de wereld van kringloopwinkels is die tussen commerciële en goede doelen kringloopwinkels. De winkel waar Ben actief is, valt onder de laatste categorie. “Wij steunen kleine, lokale goede doelen in Apeldoorn,” zegt hij. “Commerciële kringloopwinkels zijn vaak duurder, omdat ze winst moeten maken. Wij willen juist betaalbare prijzen hanteren en onze opbrengsten aan goede doelen geven.” Kringloopwinkels hoeven niet per se winst te maken, omdat hun primaire doel vaak sociaal of ecologisch is.
Tijdens een ronde door de winkel vallen de lage prijzen inderdaad op. De tarieven voor het speelgoed variëren tussen de 1 en 4 euro, een goed ogende televisie staat voor vijfentwintig euro in de verkoop.
Deze aanpak stuit echter op enkele uitdagingen, vooral op financieel vlak. Sinds enkele jaren moeten ook goede doelen kringloopwinkels BTW afdragen. “Het voelt krom dat wij BTW moeten betalen over goederen die we gratis hebben ontvangen. Dit geld kunnen we anders aan goede doelen besteden,” legt Ben uit. Het voelt inderdaad scheef. Er is ooit BTW betaald door de eerste koper en deze doneert het product aan de Hofstad. De opbrengst van het product gaat naar lokale goede doelen, waarom moet er dan nog een deel naar de staat gaan?
Duurzaamheid en Maatschappelijke Impact
Kringloopwinkels dragen aanzienlijk bij aan duurzaamheid door het hergebruik van goederen te stimuleren en afval te verminderen. “Alles wat we kunnen hergebruiken, verkleint de afvalberg,” benadrukt Ben. “We scheiden ons afval zorgvuldig en proberen zo veel mogelijk te recyclen.” Volgens Ben eindigen er te veel spullen onnodig in de afvalbak: “Waarom moeten we alles nieuw kopen, terwijl er zoveel goede goederen wachten op een tweede leven?”
Er heerst bij diverse mensen een bepaald taboe op tweedehands winkelen. De een vindt het vies, de ander koopt toch liever een gloednieuwe set. Want wat als mensen denken dat het financieel niet zo lekker met je gaat? “Als je een nieuwe serviesset koopt, ben je al snel een vermogen kwijt. Bij de kringloop kan je tegen een schappelijke prijs nieuwe borden, bestek en glazen kopen. Als je het thuis een keertje goed wast, is het zo goed als nieuw toch?” merkt Ben op.
De kringloopwinkel biedt ook een platform voor vrijwilligerswerk, wat volgens Ben een eigen waarde heeft. “Vrijwilligerswerk is niet alleen belangrijk voor de winkel, maar ook voor de vrijwilligers zelf. Het geeft hen een doel en verbindt hen met de gemeenschap.”
Toekomstplannen en Uitdagingen
De winkel hoopt in de toekomst te blijven groeien en nog meer goede doelen te ondersteunen. “We zoeken al naar een nieuw pand (in Apeldoorn Zuid) met meer parkeergelegenheid, maar dat moet betaalbaar blijven,” zegt Ben. De winkel streeft ernaar om transparant te zijn over hun inkomsten en uitgaven. “Op onze site staat duidelijk wat we binnenhalen en wat we weggeven. Zo weten onze donateurs precies waar het geld wat wij voor hun spullen krijgen heen gaat.”
Alles staat in het teken van het helpen van mensen. Zo is er een ruim aanbod voor mensen met een kleinere portemonnee, gaat de gehele opbrengst naar goede doelen en werken de vrijwilligers in een gezellig team voor een mooiere samenleving. De kringloopwinkel in Apeldoorn is een toonbeeld van hoe maatschappelijke betrokkenheid, duurzaamheid en economische activiteit hand in hand kunnen gaan. Met de inzet van vrijwilligers en een sterke focus op lokale goede doelen, blijft de winkel een waardevolle bron voor de gemeenschap.