ACEC: dé plek om te innoveren en creativiteit te uiten

Woensdag 18 mei 2016

Door Redactie

In 2008 opende het vernieuwde ACEC-gebouw na een grote renovatie van het gebouw. De gunstige ligging in het Cultuurkwartier heeft het gemeentebestuur in 2005 doen besluiten het gebouw te renoveren en te verbouwen tot een bedrijfsverzamelgebouw voor instellingen en ondernemingen die op cultureel gebied actief zijn. De gemeente Apeldoorn huurt zelf ook een paar ruimtes in het ACEC, voor opslag van de gemeentelijke kunstcollectie, een archeologisch depot, en een ruimte voor creatieve sessies, teamoverleg van het team Ruimtelijke Vormgeving. ,,De ruimte wordt gebruikt voor alle teamoverleggen, en verschillende sessies voor bijvoorbeeld een structuurvisie, een cultuurnota en welstand”, vertelt Jasper van der Graaf. ,,Het Cultuurkwartier, en het ACEC, is een creatieve setting. Soms is het goed om helemaal afgezonderd van het stadhuis planvorming voor te bereiden ‘op de hei’. We zien dat dit vaak goed werkt. Maar soms worden ook andere ruimtes in het Cultuurkwartier gehuurd, bijvoorbeeld bij CODA, of Gigant. We zien dat deze ruimtes op een heel andere manier representatief en sfeervol zijn. Het stadhuis heeft een iets formelere sfeer.”

Ook Dotka Holding zit gevestigd in ACEC. Onder Dotka Holding vallen 2 werkmaatschappijen; Dotka Data (dotkadata.com) en Dotka Software (imagem.nl). Dotka Data is gespecialiseerd in de verwerking en levering van digitale historische luchtfoto’s en kaarten, en is onder andere reseller van het Kadaster en Bibliotheek Wageningen UR. De Dotka Collectie is digitaal opgebouwd uit de archieven van onder meer het Kadaster, Rijkswaterstaat en KLM Aerocarto. De gezamenlijke collectie brengt meer dan 200 jaar Nederlandse geschiedenis nauwkeurig in beeld.

David Jonker van het bedrijf is blij met de ‘kruisbestuiving’ in ACEC. ,,Wij hebben een zeer goed contact met de verschillende bedrijven binnen het ACEC gebouw. Omdat je je als bedrijf op je kernactiviteit wilt focussen is het gewoon zeer aangenaam dat onder hetzelfde dak bedrijven zitten waar je een aantal zaken kunt uitbesteden of in projecten tijdelijk kunt samenwerken. Daarnaast is het gewoon ook een zeer gezellige club mensen, je loopt gewoon bij elkaar naar binnen.”

Voor Dotka Data en Dotka Software is innovatie een belangrijk onderdeel. ,,Bedrijfs- en productinnovatie geeft mogelijkheden om buiten de traditionele markten te treden en dus nieuwe markten te veroveren. Ik denk dat de crisis van 2008 in het algemeen heeft geleerd dat innoveren een must is om te overleven, maar ook een kans om het gewoon beter te doen. We proberen steeds betere producten leveren die meer en meer aansluiten bij de wensen van opdrachtgevers en andere afnemers. Tevens kunnen wij door innovatie het publieke domein te bereiken en zo de geo-informatie die traditioneel alleen aan B2B & B2G werd geleverd ook bij de burgers te krijgen. Ik denk dat an sich de impact op ons creatieve proces met het oog op de verschillende trajecten niet te danken is aan externe bedrijven in het ACEC gebouw, maar meer aan de mensen binnen onze bedrijven, maar het helpt natuurlijk zeer zeker als je in een prettige omgeving zit.”

Dotka verhuisde binnen ACEC van plek en op de plek waar Dotka eerst zat zit sinds februari De PeerCreatie. De PeerCreatie houdt zich bezig met de organisatie van evenementen als Roots in the Woods, De Lopende Band en het H80 Festival in Arnhem. Eigenaar en oprichter Pieter Peerbolte begon 2 jaar geleden met het bedrijf en kwam begin dit jaar in ACEC terecht. ,,Ik was geregeld te vinden bij de Energiefabriek op het Zwitsalterrein en daar was verwarming, koffie, een ruimte en wifi, dus dat ging prima. Maar je zit dan dus steeds op een flexplek en dan kan je nog niet je eigen spullen neerzetten. Ik wilde een eigen plek en een eigen ‘vibe’. Mensen zien ACEC als een kunstig gebouw en het heeft een creatief karakter en dat helpt ons. Het is dan ook een bewuste keuze geweest om ons hier te vestigen.”

Peerbolte werkt dan ook graag samen met de ‘collega’s in ACEC. ,,Er hangt een goeie sfeer hier en je loopt al gauw even langs de andere bedrijven. Onze deur staat letterlijk altijd open. We hebben wel eens zaken gedaan met bijvoorbeeld Eloi Koster van SKVL. Het ACEC Café is ook fijn, je kan er even gaan zitten met klanten voor een bakje koffie.” Hij vindt innovatie een belangrijk onderdeel om mee bezig te zijn. ,,We verkopen een innovatief product en combineren festivals met het zakelijke, zoals bijvoorbeeld een BOVAG-congres te combineren met een festival-vibe.”

Foto’s: Dotka Data

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

ACEC

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!