Apeldoorn in Nieuwsuur: kijkje bij protestacties horeca

Zondag 16 januari 2022

Door Redactie

Terwijl winkeliers en sporters na de persconferentie van vrijdag 14 januari een stuk gelukkiger waren, was het voor de horeca- en cultuursector weer een harde klap. Daarom opende veel horecaondernemers gisteren, op zaterdag 15 januari, voor 1 dag de deuren. De ruimte voor een protestactie werd ook gegeven vanuit verschillende gemeentes. Onder andere Café De Hamer, Mr. Murk en verschillende zaken aan het Caterplein deden mee aan de actie. Niet alleen om duidelijk te maken dat het genoeg is geweest, maar ook om te laten zien dat ze veilig open kunnen. Gisteren was Apeldoorn daarom ook in beeld bij de aflevering van Nieuwsuur op NPO 2.

De deuren openen

“Ja, het is eigenlijk toch een heel dubbelgevoel”, zegt centrummanager Marco Bod in de uitzending. “We zijn natuurlijk heel erg blij dat de winkels weer open kunnen na gesloten te zijn, maar aan de andere kant zit de horeca en cultuur nog dicht en daar balen we natuurlijk wel van.” Horecazaken door het hele land hebben protestacties gevoerd, dat gebeurde ook in Apeldoorn. Wel deden de ondernemers, voor het grootste deel, alles volgens de coronamaatregelen die golden toen de horeca wel open mocht. Zo lieten ondernemers zien dat alles veilig en volgens de regels open kan gaan.

“We willen gewoon weer open en we kunnen veilig open”, legt Jacco Talen van De Babbel voor Nieuwsuur uit. “We willen gewoon weer ons vak uitoefenen, onze gasten ontvangen, koffie maken, biertjes verkopen, ’s avonds een dansje, lekker uit eten. Dat is wat we willen.” Vervolgens wordt Jacco gevraagd of hij vandaag nog een boete verwacht. “Nee, ik verwacht geen boete. Ik hoop op een hoop begrip en dat ze gewoon niet gaan handhaven bij ons. We hebben geen enkel verdienmodel, we geven de koffie en thee gratis weg. We willen gewoon laten zien dat we veilig open kunnen en dat we gewoon onze gasten kunnen ontvangen. We willen weer open, we moeten open! De schulden lopen gewoon op.”

Het item van Nieuwsuur kan je hier bekijken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!