Arnoud van Walchren van Klein Berlijn: vol ambities

Zaterdag 19 mei 2018

Door Ben Eggermont

Aan de Hoofdstraat nummer 34 vind je Klein Berlijn, een bijzondere horecagelegenheid met een geheel eigen uitstraling, waar sinds een paar jaar Arnoud van Walchren de sceptern zwaait.

Hoe lang zitten jullie hier nu?

,,Sinds 2 December 2015, nu ruim 2 jaar. Voor Apeldoornse begrippen nog maar kort, maar in de tussentijd heb ik wel een aantal horecagelegenheden weer zien verdwijnen. Het is hard werken en veel investeren, dat is zo’n beetje de horeca, maar je moet er wel van leven.”

Komt zoals voorgaande jaren op het terrein hiernaast nog iets?

,,Helaas mag dat niet, er waren wat klachten van buren en dat was het einde van dat avontuur. De zeecontainer wordt nu op verschillende locaties ingezet zoals bij Roots in the Woods en ook bij de Zwitsal en zo her en der. Hij is fantastisch en ik heb ook tegen de gemeente gezegd, gebruik hem wanneer je hem nodig hebt; ik heb liever dat hij ergens wordt ingezet, dan heb ik ook nog een stuk promotie.”

Je bent nu ook bezig met de hier achterliggende ruimte, heb je die gekocht?

,,Nee, voorlopig huren we het, in de toekomst zien we wel verder. We werken bijvoorbeeld samen met Gigant. Zij hebben behoefte aan een wat kleinere locatie waar muziek gemaakt kan worden. En in de stad is vraag naar vergaderlocaties. Daar spelen we met deze ruimte op in.”

Waar ligt op dit moment de focus?

,,De focus ligt bij ons momenteel op diner en daarin zijn we heel goed. We staan hoog aangeschreven en daaromheen willen we heel veel leuke dingen doen. We willen laten zien dat we niet alleen een lunchzaak zijn. Mensen denken bij ons vaak aan vegetarisch eten, maar we hebben ook veel vlees en vis op de kaart staan. We bieden veel mogelijkheden en zijn heel breed ingesteld. Binnenkort komt er een hele nieuwe menukaart. Voor het diner gaan we voor meer vastigheid en voor de lunch kun je naast heerlijke nieuwe salades en broodjes ook een aantal toppers van voorgaande kaarten verwachten.

We gaan ook weer groentenpakketen verkopen van de groententuin in Emst, waar we veel van onze groenten vandaan halen. Voor 7.50 kun je hier je pakketje ophalen en dan heb je voor het hele weekend (en vaak nog wel langer) verse groenten. Als je biologisch wilt eten is dit een hele goede optie, zo krijg je ook nog eens iets heel anders op je bord. Je kunt ook een abonnement afnemen. Dan heb je 10 keer een kratje verse groente, waarbij je kan kiezen of je een kratje wilt voor 2 of voor 4 personen.”

Waar heb je je kennis vandaan?

,,Ik heb de hotelschool gedaan en toen de koksschool en daarna ben ik bij sterrenzaken aan de gang gegaan en heb zo mijn kennis vergroot.”

Doen jullie ook aan acties en dergelijke?

,,We doen niet aan advertenties of kortingsbonnen en acties, geen online-zaken. Daardoor zijn mensen die hier komen vaak verrast en komen ook weer terug. We hebben het van de mond tot mond reclame. Daarom is het soms wat moeilijk om aan te geven wat Klein Berlijn nu eigenlijk is. Bij ons heb je ook exposities, presentaties en feestjes, Trouwerijen en dergelijke kunnen nu al terecht in de achterzaal, die zijn we nu echt aan het inrichten. We bouwen het langzaam op. Zoals we Klein Berlijn ook hebben aangepakt, stapje voor stapje uitbreiden en verbeteren.”

Wie is verantwoordelijk geweest voor de muurschilderingen?

,,Dat heeft de vorige eigenaar Jeanine gedaan en na mijn vakantie gaan we weer iemand anders vragen er iets moois van te maken. Dat willen we om de zoveel tijd doen.”

Waar wil je de nieuwe ruimte allemaal voor gebruiken?

,,We willen daar van alles gaan doen. Tot nu toe hebben we daar al diverse dingen gedaan. Met Serious Request hebben we daar al bandjes en deejays gehad. Live muziek samen met Gigant. Aan de Kunstroute van Apeldoorn Direct hebben we meegedaan. De ruimte is invulbaar zoals de mensen het graag willen zien. Kortom heel flexibel inrichten zodat het voor veel dingen te gebruiken is. Maar ook gewoon voor mensen die een ruimte zoeken voor 100 tot 150 man. We willen reuring in Apeldoorn, 15 september bijvoorbeeld hebben we een 60-koppig koor. We gaan voor samenwerking en niet voor de winst. Zo komen ook regelmatig leerlingen van de fotovakschool vragen of ze foto’s mogen ophangen, dat kan en mag maar wel binnen grenzen.”

Wat zijn je verwachtingen met Klein Berlijn?

,,Het gaat heel goed met Klein Berlijn en we zijn zeer positief naar de toekomst toe. Je moet af en toe aanpassingen doen, Apeldoorn is gewoon geen makkelijke stad. De Apeldoorner is gewend aan zijn eigen stekkie en verandert eigenlijk niet. Mijn doelgroep ligt tussen de 35 en de 50. We liggen wel goed in de loop van het station naar het centrum, daarvan krijgen we ook regelmatig zakelijke klanten. En we hebben goede parkeerfaciliteiten. Je moet bij mij niet komen voor een lunch van 2 kroketten op brood, bij ons krijg je goed eten en een beleving.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Horeca Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!