Bekende zilversmid bezoekt Apeldoornse winkel

Maandag 24 april 2023

Door Kevin van Es

De bekende Nepalese zilversmid Dambar Biswokarma komt naar Apeldoorn. Begin mei is hij in Nederland om een ronde te maken langs een aantal Wereldwinkels, waaronder het filiaal in Apeldoorn. Dambar runt een kleine zilverfabriek, genaamd Dambar’s Silver Factory in een buitenwijk van de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. Hier leidt hij jongens van de laagste kaste op tot zilversmid, zodat zij zichzelf en hun familie financieel kunnen onderhouden. De opbrengst van de sieraden is geheel voor Nepal. PR- vrijwilliger Henk Rondeltap vertelt meer over het bijzondere bezoekje. 

Zilversmid in Kathmandu

Dambar werkt als zilversmid in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Hij is opgeleid tot zilversmid en beheert al jaren succesvol een eigen werkplaats. “Dambar en zijn werk zijn ontdekt door een Nederlandse toerist en het contact is gebleven. Naar aanleiding van het contact tussen Dambar en de Nederlandse toerist is stichting Nederland- Nepal opgericht..” Hij werkt samen met een aantal, door hemzelf opgeleide, werknemers. Dambar betaalt, volgens de website van de stichting, zijn werknemers een realistisch salaris en probeert ze de beste werkomstandigheden aan te bieden. 

Nederlandse banden

Zijn band met Nederland is volgens Henk hecht: “Dit is niet zijn eerste bezoek aan Nederland. Hij was eerder te gast bij Wereldwinkels in onder andere Arnhem, Elst, Oosterbeek, Renkum en Velp.” Sinds de corona periode is Damba bezig met het verzamelen van opdrachten: “Na de pandemie heeft Dambar’s bedrijf het vrij lastig. Hij probeert zijn zaak met opbrengsten en nieuwe werkopdrachten nieuw leven in te blazen.” In de Wereldwinkel demonstreert de zilversmid hoe hij zilveren sieraden maakt zoals ringen, kettingen, armbanden en oorbellen. Meer informatie over de zilversmid is te vinden op de site van Stichting Nederland Nepal. 

Minder werk

Vanwege de economische crisis en de zware aardbeving van april 2015 maken minder toeristen de reis richting Zuid Azië. Mede hierdoor is de handel van Dambar enigszins stilgevallen. De opdrachten zijn teruggelopen en de verkopen gedaald, dit betekent dat hij amper werk kan bieden aan zijn werknemers, daarom is de handel met Nederland belangrijk. 

Dambar Biswokarma is 6 mei van 12:00 tot 17:00 aanwezig in de Wereldwinkel. De winkel bevindt zich aan de Brinklaan 36, in Apeldoorn. Voor de bezoekende klanten staat er thee en koffie klaar, verder kunnen ze genieten van een stukje chocolade.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!