Coffeeshop The Future gaat voor transparantie

Dinsdag 6 februari 2018

Door Ben Eggermont

Aan de Nieuwstraat nummer 64 zit Coffeeshop The Future, voorheen De Waterpijp. Margareth Gertsen zwaait hier de scepter samen met haar bedrijfsleider Carlos Perez. De oplettende passant is het vast al opgevallen; de coffeeshop straalt sinds kort veel meer openheid uit. Iedereen kan zo naar binnen kijken. Een nieuwe, transparante uitstraling dus. Zo kan iedereen zien wat er binnen gebeurt. Een bewuste keuze.

Vanwaar de naamsverandering van Waterpijp naar The Future?

Margareth: ,,Ik vond de Waterpijp vervelend worden, omdat ik constant gebeld werd door mensen, ook midden in de nacht, die een loungebar zochten om waterpijp te roken. Toen dacht ik: ik kan twee dingen doen, ’s nachts constant de telefoon op blijven nemen of de naam veranderen. Voor het laatste heb ik uiteindelijk gekozen.”

Hoe lang zitten jullie al in het vak?

Margareth: ,,Mijn partner is na vele jaren wat anders gaan doen. Ik zet de zaak nu zelfstandig voort.”

Carlos: ,,Al een jaar of 18 en altijd in de branche gezeten.”

Heb je de branche zien veranderen?

Carlos: ,,Ik heb het zien veranderen van de illegaliteit naar het nu geldende gedoogbeleid. En daar moeten we het maar mee doen.”

Wat maakt dit werk leuk?

Margareth: ,,Je ontmoet heel veel verschillende mensen en heel veel verschillende types. Je merkt dat er ook wel meer ouderen komen, meer vrouwen ook. Vroeger kwamen ze niet zo makkelijk binnen. We hebben de inrichting helemaal veranderd, niet meer zo donker, veel vriendelijker.”

Carlos: ,,Er komt hier van alles, de verhalen van iedereen, dat is het leuke. En het is allemaal wat opener geworden. Geen geblindeerde ramen. Ze kunnen gewoon naar binnen kijken en zien dat er geen rare dingen gebeuren.”

Wat zijn de grootste ‘problemen’ waar je tegenaan loopt?

Margareth: ,,Ja, wat zijn nu de grootste problemen, dat was de parkeeroverlast. Ze zetten gewoon de auto neer en gingen naar binnen om hun spul te kopen. Daar hebben we momenteel iemand voor aangenomen op last van de gemeente. Die is van 2 tot 9 hier aanwezig en heeft zijn eigen camera’s en houdt zo de boel in de gaten.”

Carlos: ,,Een ander probleem is nog altijd ‘hoe kom je aan je spullen’, dat is nog niet echt geregeld, dat is een grijs gebied. Dat blijft lastig.”

Bedien je nog een specifiek soort publiek?

Carlos: ,,We hebben niet een specifiek soort publiek, hier komt echt alles. Je hebt mensen die al jaren komen, maar zijn niet te benoemen als een bepaalde groep. Het is heel gevarieerd, jong en oud. En je hebt ook de jongeren die 18 zijn geworden en eens komen kijken.”

Margareth: ,,Wat me ook opvalt en heel gezellig is, zijn de leerlingen van hogere scholen, ze zitten gezellig achterin lekker spelletjes te doen.”

Waarin kan je je onderscheiden van andere coffeeshops?

Carlos: ,,Er is niet veel onderscheid denk ik, we moeten ons allemaal aan de regels houden. En onze huisregels zijn ervoor om dat in goede banen te leiden. We hebben hier minder last met de bezoekers dan in een gewone kroeg. Iedereen is hier lekker relaxed.”

Krijg je nog klachten uit de omgeving?

Carlos: ,,Voorheen was dat wel zo, vooral het parkeren. Maar dat is nu goed geregeld. We kunnen een klant pas ergens op aanspreken als hij binnen is. Ze kunnen hier niet met de auto staan, eerst auto wegzetten en dan terugkomen om te kopen.”

Hoe zie je de toekomst? 

Margareth: ,,Ik wil dat het goed blijft draaien en zien hoe het zich in de toekomst ontwikkeld. We proberen het in ieder geval wat leuker en gezelliger te maken, de transparantie verhogen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!