Datingsapp van Apeldoornse bedrijven geeft kandidaten de touwtjes in handen op de wervingsmarkt

Maandag 1 mei 2023

Door Redactie

Het Apeldoornse Spot on You BV lanceert, op de Dag van de Arbeid, een datingsapp waarin jongeren en werkgevers op een snelle, effectieve en eerlijke manier met elkaar in contact kunnen komen. De app maakt gebruik van drijfveren en kernwaarden als basis voor het maken van een match, waarbij vacatures en vaardigheden op een later moment aan bod komen. Mirjam van Heusden is eigenaar van Spot on You en vertelt over de app en hun visie.

Studenten en starters in de lead

In de app staan studenten en de starters centraal. Het kleine zelfonderzoek in de app is gebaseerd op de thema’s Be. Live. Work. Werkgevers maken ook een profiel aan en beschrijven daarin hun kernwaarden, bedrijfscultuur en werkomstandigheden. De app presenteert mogelijke matches op een Tinder-achtige manier, waarbij de beste matches worden getoond. Als beide partijen elkaar leuk vinden, kunnen ze elkaars volledige cv’s bekijken en contact opnemen voor een kennismakingsgesprek. Dit komt omdat de makers van de app geloven dat een persoonlijke ontmoeting meer zegt dan duizend sollicitatiebrieven.

Hokjes denken is passé

Met de app krijgen werkgevers kandidaatvoorstellen te zien op basis van motivatie en interesses zodat zij de opleidingsvoorkeur in het matchproces loslaten. Mirjam legt uit: “Spot on You gelooft dat werven op intrinsieke motivatie de toekomst is. Wij geloven in het flexibiliseren van opleidingstrajecten, bijvoorbeeld door kandidaten een intern traineeship aan te bieden.” Op deze manier hoopt Spot on You zijn werkgevers in staat te stellen om kandidaten met goede intenties en potentie de kans te geven om te switchen.

Geen ruimte voor discriminatie

Wanneer een kandidaat ervoor kiest om te matchen met werkgevers, wordt zijn of haar naam vervangen door een gekozen nickname en de proefielfoto door een avatar. Pas nadat er een wederzijdse like is, krijgt de werkgever het volledige cv van de kandidaat te zien, inclusief de motivatievideo die de kandidaat heeft opgenomen. Hierdoor wordt er tijdens het matchen alleen beoordeeld op persoonlijkheid, testresultaten van Be. Live. Work. en opleiding en ervaring. Het is voor werkgevers niet mogelijk om te selecteren op basis van uiterlijk, naam of geslacht. Dit zorgt voor een eerlijke beoordeling van kandidaten wat aansluit op de wet ‘Toezicht gelijke kansen Werving en Selectie’ die op 14 maart 2023 werd aangenomen door de Tweede Kamer.

Burn-out preventie

Spot on You richt zich op starters, iets wat zich ook uit in hun motto: ‘liever voorkomen dan genezen’. Met de app hopen zij studenten te leren wat de basiselementen zijn van een gelukkig werkleven zodat hij een betere start op de abeidsmarkt maakt dan wanneer hij in het wilde weg gaat studeren. Hierbij hopen zij hen ook duidelijk te maken dat niemand vast zit aan een bepaalde richting, ook niet als ze hierin al werkzaam zijn. In de Spot on You app wegen harde factoren zoals opleiding en niveau even zwaar als zachte factoren zoals drijfveren, levenswijze en branchevoorkeur.

Het onstaan

Mirjam vertelt dat ze trots is dat het het idee van de Spot on You app op 1 mei 2022 is ontstaan en hoe een studiegenoot haar aanmoedigde: “Romee de Dalie (27) gaf me, precies een jaar geleden, een schop onder mijn kont en zij dat ik het moest gaan doen omdat het de toekomst is. Al snel kwam ik in contact met het Apeldoornse We Have A Plan. Zo ontstond de app waarin we onze krachten bundelden.”

Apeldoornse krachten gebundeld

Spot on You bracht kennis in over de arbeidsmarkt, generatie Z, loopbaancoaching en bedacht het creatieve concept, dat We Have A Plan aanvulde met kennis over het match mechanisme, de bouw en het hosten van een app. Het Apeldoornse Ambiuzz stapte in als vertegenwoordiger van een aantal regionale bedrijven. De eigenaresse van dit uitzendbureau, Marije Bretveld, vertelt: “Ik sta vierkant achter de visie van Spot on You. Wij streven er al jaren naar om mensen in hun kracht te zetten door verder te kijken dan een ouderwets cv. De app geeft ons de mogelijkheid om in contact te komen met kandidaten die intrinsiek gemotiveerd zijn om voor onze werkgevers aan de slag te gaan.”

Werken om te leven

Mirjam benadrukt het belang van een leven waarin werk niet de overhand heeft en waarin je jezelf kunt zijn en energie haalt uit wat je doet. Tijdens de opleiding Loopbaan- en Talentcoaching leerde ze dat het vinden van een werkgever die bij haar past, essentieel is voor een gelukkig leven. “Het is belangrijk om te ontdekken wie je van nature bent en wat je energie geeft, en je daarnaar te oriënteren. Zo kan iedereen het maximale uit het leven halen,” aldus Mirjam.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!