Energietransitie in de Cleantech regio

Woensdag 28 maart 2018

Door Ben Eggermont

Onder de titel ‘Bewoners aan zet’ organiseerde Architectuurcentrum Bouwhuis uit Apeldoorn samen met Architectuurcentrum Rondeel uit Deventer onlangs het symposium in de voormalige gasfabriek aan de Zutphenseweg in Deventer. Onderwerp van gesprek waren de uitdagingen waarvoor de samenleving wordt gesteld in de energietransitie, de overgang van energie uit fossiele brandstof naar duurzaam geproduceerde energie. Hierin werd de rol en positie van de bewoner/burger speciaal onder de aandacht gebracht.

Marjolein Tillema van het Apeldoornse initiatief ‘Power in de Huiskamer’ in de wijk Kerschoten mocht hier haar ervaringen delen met een breder publiek . Daarnaast vertelde Henk Laheij zijn ervaringen met het project CPO Groenewoud met als titel ‘Samen bouwen voor de toekomst’ in Apeldoorn.

Søren Hermansen van de Energiakademi uit Denemarken vertelde hoe de lokale bevolking van ongeveer 4000 mensen, het eiland Samsø in tien jaar tijd volledig energie zelfvoorzienend heeft gemaakt. Een tweetal Duitse initiatieven, Saerbeck en Freiburg, lichtte toe hoe met een hoge participatiegraad van de bewoners en het doorzettingsvermogen van een aantal bestuurders mooie resultaten op het gebied van energieneutraliteit bereikt kunnen worden. De daarop volgende vragenronde leverde een aantal verrassende inzichten op:

  • De problematiek van energieopslag is de grote uitdaging voor de komende jaren
  • Verandering vraagt om dappere politici, zet door en trek je niet teveel aan van de gevestigde orde
  • De rekenmodellen in kostenvergelijkingen tussen fossiele en duurzame energie houden geen rekening met het herstel van schade die door fossiele energie wordt veroorzaakt

Tijdens de middagsessie kwamen de Nederlandse initiatieven aan bod, alhoewel Nederland voorlaatste is op de EU-lijst duurzame energie, gebeurt er op kleinere schaal in ons land heel veel en zijn er hoopgevende signalen voor de toekomst. Voorbeelden hiervan zijn Uit al deze voorbeelden blijkt dat ook kleinere initiatieven een opstap kunnen zijn naar breed gedragen oplossingen.

Aan de orde kwamen naast de Apeldoornse initiatieven, Gridflex uit Heeten, Loenen Energie Neutraal (LEN), de realisatie van 3 windmolens door IJsselwind en het werk van de Denktank Toekomstvisie Voorst.

Alle deelnemers konden terugkijken op een geslaagd symposium.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Technologie

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!