Hondenschool ziet zich genoodzaakt deuren te sluiten

Zaterdag 3 april 2021

Door Redactie

Ariette de Ruiter

Na 25 jaar is het klaar voor Hondenschool Alert van Yvette van Veldhuijsen. Het feit dat ze door alle coronamaatregelen geen groepslessen mag geven heeft ervoor gezorgd dat ze de hondenschool dicht doet. We spraken Yvette erover…

Dit moet een heftig besluit voor je zijn geweest of niet?

“Klopt, maar wel een besluit die denk ik op dit moment niet anders kan. Als ik les wil geven moet ik minstens 60 euro voor privéles vragen om zelf überhaupt een droge boterham op de plank te krijgen. En als mensen dan 2 kilometer verderop wél voor een tientje een groepsles kunnen volgen, dan zijn ze gek als ze dat niet doen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die zeggen dat ze toch graag privéles willen of speciaal van mij, maar dat is niet genoeg om daar een fatsoenlijke boterham uit te halen.”

In je bericht op Facebook waarin je aankondigt met de hondenschool te stoppen staat inderdaad ‘Wederom mogen wij van de gemeente Apeldoorn geen groepslessen geven’; hoe zit dat dan?

“Op de site van de Overheid staat dat hondentrainingen ‘in principe’ niet toegestaan zijn. Maar dat ‘in principe’ geeft dus veel ruimte voor gemeentes om eigen regels te maken. Hierdoor zie je dat collega’s uit Epe, Hattem en Brummen wel gewoon les mogen geven en wij niet. En ik ga het echt niet stiekem doen, want ik heb een VOG, Verklaring Omtrent Gedrag, nodig voor het werken met mensen die hier dagbesteding komen doen. Dat is voor mij van belang, want je kunt zeggen ‘joh, je gaat de schuldsanering in als je stopt, maar het kost je ook 4000 euro boete als je het stiekem doet, dus het maakt niet uit’, maar voor mij dus wel in verband met die VOG. Het is heel oneerlijk, maar daar doe je blijkbaar niks aan. Het is zoals het is en dan is het gewoon stilzitten, geschoren worden en zien waar het schip strandt.”

Die oneerlijkheid, is dat het gevoel wat overheerst?

“Ook…dit is zo oneerlijk en je kunt er niks tegen doen. Aan de andere kant geloof ik ook dat als er ergens deuren dichtgaan dat er ergens anders weer deuren opengaan.”

Naast de Hondenschool Alert is er ook nog de Stichting Alert… die gaat wel gewoon door?

“Zeker! De hondenschool en de Stichting Alert zijn 2 verschillende dingen. Dit besluit geeft dan weer ruimte om daar meer op te focussen. Zo kunnen we kijken of we daarmee een hoogrisicohondencentrum mee van de grond kunnen krijgen waar we de veiligheid tussen mens en dier beter kunnen monitoren. Overigens gaat het HR hondencentrum een andere naam krijgen. Waarschijnlijk gaat dat onder HondVeiligNederland verder. HR hondencentrum schrikt veel mensen af die wel het belang van een HondVeilig Nederland zien, maar bang zijn dat we óf alle pitbulls willen redden of juist allemaal dood willen. Wij willen juist dat er per individu gekeken wordt naar wat is er verantwoord mogelijk. De rotte appels eruit en de goede honden, ongeacht ras, overhouden. Dus een centrum waarbij we de problemen tussen honden en mensen en tussen honden onderling willen aanpakken door voorlichting, beoordeling van incidenten, opvang en training van honden met probleem gedrag ongeacht of het een chihuahua of een stafford is.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!