In Beeld: Apeldoornse schrijfster Nanda Roep
Door Amrutha Mol
Misschien ken je Nanda Roep wel als schrijfster van de kinderboekenserie ‘Plaza Patatta’. Maar wist je ook dat Nanda Roep Apeldoornse is? Nanda schrijft niet alleen kinderboeken, maar ook feelgood-romans. ,,Ik hou zelf heel veel van feelgood-boeken en deze schrijf ik dan ook graag voor andere vrouwen”, legt ze uit. Donderdag 20 februari 2020 presenteert Nanda haar 6e roman ‘Leugens in de lente’.
Wat doe je naast het schrijven nog meer?
,,Hiernaast ben ik ook voorzitter van Stichting Leesplezier. Dat is een stichting die projecten voor scholen doet waarbij kinderen tijdens het lezen worden ondersteund. Zo hopen we, als stichting, het leesplezier onder kinderen wat meer terug te brengen. Het is dus eigenlijk een project voor meer leesplezier. In het voorjaar van 2020 gaat de pilot van het project van start op 10 verschillende basisscholen.”
Over Nanda Roep Geboren: 9 september 1971 Getrouwd: Ja, met Silvester Zwaneveld Kinderen: Ja, een dochter (18) en een zoon (15) Leest nu: ‘Lang leve de liefde’ van Jill Mansell Kijkt graag: ‘Wie is de mol’ Favoriete gerecht: patatjes Motto: ,,Reading good, feeling good!”
Hoe zou jij jezelf omschrijven in 4 woorden?
,,Ik denk dat ik mezelf zou omschrijven als chaotisch, optimistisch en daadkrachtig. Maar die laatste, die is lastig.. Ik denk dat ik mezelf toch zou omschrijven als een vriendelijk persoon. Ik doe daar ook altijd wel mijn best voor, ik vind het namelijk heel belangrijk om vriendelijk te zijn.” Nanda lacht even en zegt: ,,Ja, zo zou ik mezelf omschrijven!”
In het kort, waar gaat ‘Leugens in de lente’ over?
,,’Leugens in de lente’ is een feelgood-roman die gaat over 3 vrouwen, 3 generaties, 3 geheimen en 1 ongeluk. Wie is de dader en wat is er precies gebeurd? In het boek komen ook meerdere dwarsverbanden tussen de vrouwen voor. Eigenlijk kan ik niet in 1 keer vertellen waar het boek helemaal over gaat. Er zitten namelijk ook veel plotslijnen in en daarvoor zou je het boek eigenlijk moeten lezen.”
Wat was de aanleiding voor het schrijven van dit boek?
,,Eigenlijk was de aanleiding voor het schrijven van dit boek, dat ik als volwassen vrouwelijke schrijfster een nieuw boek wilde schrijven voor andere volwassen vrouwelijke lezers. Tijdens het schrijven van dit boek had ik leeftijdsgenoten in m’n achterhoofd. Die groep krijgt nu iets meer tijd, houdt wel van lezen, maar het moet wel een lekker boek zijn om bij te ontspannen. Ik wilde met dit boek dus graag het ‘lekker lezen’ effect creëren voor anderen. Daarnaast was feelgood-schrijfster Liane Moriarty een goed voorbeeld, ik wilde graag een soortgelijk werk maken.”
Wat maakt ‘Leugens in de lente’ zo bijzonder?
,,’Leugens in de lente’ is een lekker licht en vrolijk boek om te lezen als je even lekker wilt ontspannen. Het prikkelt wel je nieuwsgierigheid, want de titel zegt het al: ‘Leugens in de lente’. Wat zijn die leugens dan? Er zitten meerdere verhaallijnen in, dus je bent bezig op een fijne manier. Dat is ook wat ik wil bereiken met dit boek: mensen een fijne tijd geven.”
Waarom de titel ‘Leugens in de lente’?
,,Omdat iedereen in het boek liegt, haha! De lente in de titel past bij het feelgood-genre en de leugens maken het mysterieus. Een dame uit de boekengroep, Hanneke, heeft de titel bedacht. Toen ik dit hoorde, dacht ik gelijk: ,,Ja! Dat is ‘m!”. ‘Leugens in de lente’ allitereert ook mooi, het heeft een leuke ‘L’-klank.”
Is de lente ook jouw favoriete seizoen?
,,Jazeker, ik kan echt genieten van de bloemenknopjes die langzaam beginnen te komen en van het feit dat het langer licht blijft. Maar ik vind de herfst ook een mooi seizoen. Dat had ik als kind al. De zomer vind ik iets te warm en de winter weer iets te koud, ik vind het juist wel lekker, die ’tussenseizoenen’.”
Bij dit boek heb je een zogeheten ‘boekengroep’ erbij gehaald; wat doet een boekengroep precies?
,,Normaal schrijf je als schrijfster een boek alleen en wordt het pas aan het eind gelezen door een redacteur. Maar dit keer wilde ik graag dat andere vrouwen meelazen tijdens het schrijven. Ik schreef deze roman namelijk voor andere vrouwen en daarom vond ik het ook belangrijk om ze erbij te betrekken. Dus ik heb dit keer voor het eerst een boekengroep uitgenodigd bij mij thuis. Elke 2 maanden kwamen 5 verschillende vrouwen tussen de 30 jaar en 60 jaar bij mij thuis.”
Ze vervolgt: ,,We praatten over het verhaal en elke keer kregen ze allemaal 60 boekbladzijden mee naar huis. Ik vond het spannend om dit voor het eerst zo te doen, maar ik vond het ook wel heel erg leuk om samen met andere vrouwen te praten over dit boek. Ik vond het een hele eer dat zij de moeite namen om delen van mijn boek te lezen en daar feedback op te geven. En zij vonden het leuk dat ze van dichtbij mee mochten kijken hoe een boek werd gemaakt. Nu hoop ik dat meer mensen het willen lezen.”
Wanneer was je boek echt af?
,,In oktober 2019 was ‘Leugens in de lente’ echt af. Toen hadden we met de boekengroep ook echt een einde gezien en hadden we alles geredigeerd. Na oktober 2019 konden we echt beginnen met het vormgeven en drukken van het boek.”
Waar gaat de meeste tijd in zitten na het schrijven?
,,De meeste tijd gaat zitten in het vormgeven en drukken nadat het schrijven klaar is. Ik heb nu mijn eigen uitgeverij ‘Uitgeverij Nanda’ en normaal begint een uitgever al met het vormgeven van een cover als de schrijfster nog aan het schrijven is. Maar nu doe ik dat allemaal nadat het verhaal helemaal af is. Wat nu als schrijfster de grootste uitdaging is, is om lezerspubliek te vinden. Je moet je publiek echt via verschillende kanalen benaderen en bereiken om ze vast te houden. Voor mijn uitgeverij is het de grootste uitdaging om structuur te vinden tussen verschillende publicaties.”
Wat maakt het schrijven van ‘feel good’ boeken zo leuk?
,,Het is gezellig om leuke boeken te schrijven. Als schrijfster beslis je helemaal zelf hoe je verhaal loopt. Natuurlijk had ik de boekengroep die meedacht over verschillende verhaallijnen en personages, maar uiteindelijk heb ik bepaalde keuzes doorgevoerd die ‘Leugens in de lente’ maken tot wat het nu is. Ik hou van taal en ik hou van lezen. Ik vind het heel fijn om met mijn eigen woorden een verhaal te vertellen.”
Waar ligt de focus nu? Kinderboeken of feel good-boeken?
,,De focus ligt nu op het schrijven van feelgood-boeken. Misschien dat ik later, als ik oma ben, weer extra focus leg op het schrijven van kinderboeken. Ik probeer wel met alle boeken ‘lekker lezen’ voorop te stellen. Kinderboeken zijn leuk te combineren met feelgood-boeken. De kinderboeken die ik nu nog wel schrijf, blijven in de Plaza Patatta-serie.”
Wie is een voorbeeld voor je?
,,Schrijfster Liane Moriarty schrijft feelgood-boeken, zoals ‘Grote kleine leugens’. Zij is wel een voorbeeld voor me op het inhoudelijke gebied van boeken. In mijn privéleven is mijn man Silvester Zwaneveld mijn grote voorbeeld. Hij doet creatieve projecten, neemt risico’s en ontplooit zichzelf op een creatieve manier. Ik probeer de dingen wel te doen zoals hij ze doet.”
Heb je al plannen voor een nieuw ‘feel good’ boek?
,,Haha, jazeker! Ik ben al begonnen met mijn volgende boek. Daarvoor heb ik ook een nieuw boekenclubje, maar verder ga ik er niks over zeggen. Eerst maar de boekpresentatie voor ‘Leugens in de lente’.”
De boekpresentatie van ‘Leugens in de lente’ is op donderdag 20 februari 2020 vanaf 19.30 uur in het gebouw Tot2021, aan de Molenstraat-Centrum 1 in Apeldoorn. Kaartjes kosten 2,50 euro en zijn te koop via Eventbrite. De insteek is een feelgood-avond met onder meer creatieve workshops, een winactie en natuurlijk de boekverkoop.
REACTIES