In Beeld: Bert van ’t Hoenderdaal

Zaterdag 13 maart 2021

Door Ben Eggermont

Na jaren gewoond en gewerkt te hebben in Apeldoorn, als laatst bij Nemef, nu onderdeel van de Assa Abloy groep, vertrok Bert van ’t Hoenderdaal naar Kutna Hora in Tsjechië om daar zijn Bed & Breakfast Art Kutna Hora te openen. Nu alweer meer dan 10 jaar geleden. Tijd om eens te kijken hoe het gaat met deze oud-Apeldoorner.

Over Bert:

Geboren: 16-09-1963
Ouders: Overleden
Broers-Zussen: Broer en zus maar ook overleden
Verliefd, verloofd, getrouwd: Alleengaand
Meest trots op: Het neerzetten van deze B&B op deze uniek plek
Raakt geïnspireerd door: Kunst, natuur, mensen, muziek en de zon
Is gek op: Lekker eten
Hoe zien je vakanties eruit: Vanaf 2004 niet meer op vakantie geweest. Maar het reizen zit in mijn bloed. En het liefst op de manier zoals het programma rond de Noordzee
Welk boek ligt er op je nachtkastje: Herman Finkers: De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door.
Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken:  Nu voor een vaccinatie van corona.

Hoe ben je op het idee gekomen een B&B te beginnen en dan ook nog in Tsjechië? Je komt niet uit een horecafamilie, toch?

“Nee het klopt, ik kom niet uit een horecafamilie. Net als de meeste mensen ben ik meer het type van voor de bar dan achter de bar. Maar ik hou wel van de gezelligheid en lekker eten. En ook ik verlang ernaar dat alles weer kan en mag na corona.

In 2003 kwam ik bij de firma Nemef in aanraking met een reorganisatie waarbij 10% van het personeelsbestand moest verdwijnen. Daar schrok ik behoorlijk van, omdat ik daar met veel plezier werkte en aan de overkant in Wiesel woonde. Dus lekker dichtbij. Ik stelde mijzelf de vraag: wat ga je doen als je bij die 10% zit? Daar kwam bij mij niet direct een antwoord op naar boven. Ik stelde mezelf de vraag: wat zou je graag willen gaan doen? Mijn spontane antwoord hierop was: iets voor mijzelf en iets op het gebied van toerisme. En met de reorganisatie nog in mijn achterhoofd wilde ik alles ook zelf in de hand houden, iets waar ik zelf alles kon beslissen.”

Tsjechië wellicht niet de meest voor de hand liggende keuze. Wat bepaalde je keuze voor dit land?

“Voor velen is Tsjechië inderdaad niet een voor de hand liggende keuze. Maar voor mij was het dat wel. Door de korfbalsport ben ik in Kutna Hora terechtgekomen. Ik heb hier in de jaren’90 de korfbalsport gepromoot En hier vele vrienden gemaakt. Een prachtige tijd waar ik met veel plezier op terugkijk. Door de vele kennissen en vrienden was dit al een makkelijke keuze.

Maar Kutna Hora is ook meer dan de moeite waard voor mijn gasten en ik moet hier ook mijn boterham verdienen. Kutna Hora staat op de Unesco erfgoedlijst en is mede daarom een gewilde filmlocatie. Met Praag op 65 kilometer afstand en een rechtstreekse treinverbinding (7 euro retourtje) heb je wat te bieden. Trouwens, Kutna Hora ligt op 860 kilometer van Apeldoorn waarvan maar 50 kilometer 2-baans weg. En na Apeldoorn kom je geen verkeerslicht meer tegen.”

 

En in die tijd ongeveer 30 panden bekeken. Uiteindelijk kwam ik mijn plek tegen en ik heb het gelijk gekocht.

 

Wat waren daarvoor de doorslaggevende argumenten?

“Natuurlijk Praag dichtbij en Kutna Hora op de Unesco lijst wereld cultureel erfgoed. De plaats is bovenop een middeleeuwse zilvermijn gebouwd. Je vindt er de prachtige Barbora Kathedraal en vele musea waaronder de Bottenkerk. Maar bovenal de gemoedelijke sfeer. Alles op loopafstand,  veel, zeer vriendelijk geprijsde restaurantjes en terrasjes. Een maaltijd inclusief drank varieert zo tussen de 10 en 15 euro.”

Wat heb je allemaal moeten doen voor je echt van start kon gaan?

“Allereerst natuurlijk een pand vinden. Daar heb ik zo’n 2 jaar over gedaan. En in die tijd ongeveer 30 panden bekeken. Uiteindelijk kwam ik mijn plek tegen en ik heb het gelijk gekocht. Daarna een bv (S.R.O op z’n Tsjechisch) oprichten en architect vinden. In de 2e week van juni 2005 begonnen met slopen van het dak, kozijnen van ramen en deuren. Het pand heeft 3 verdiepingen en is ruim 20 meter lang en 7 meter breed. Wel grappig om te weten is dat ik een aannemer heb gehad die een offerte had gemaakt inclusief het leggen van vloerbedekking, zoals gebruikelijk in Tsjechië.

Eind november was het klaar en had ik 7 slaapkamers, keuken, bar en een atelierruimte. Later heb van de atelierruimte beneden een keuken gemaakt. Hiervandaan serveer ik nu wanneer het mooi weer is de ontbijtjes buiten. Vanuit mijn tuin heb ik trouwens prachtig uitzicht op de Barbora kathedraal.”

Vanuit een reguliere baan ondernemer worden is een behoorlijke stap. Hebben mensen je daarbij nog geholpen?

“Gek genoeg heb ik nooit het gevoel gehad van het maken van een grote stap. Ondanks dat je een eigen bedrijf begint in het buitenland. En dan ook nog in het voormalige Oostblok. Het heeft altijd als een soort thuiskomen gevoeld. En zeker heb ik hulp gehad. Want iedereen die weleens een ‘Ik vertrek’ uitzending heeft gezien, weet dat je die steun wel nodig hebt. Tijdens die werkzaamheden werkte ik nog gewoon bij Nemef op de planning. Uiteraard kreeg ik vragen van mijn collega’s hoe het met de verbouwing stond. En telkens kon ik zeggen dat ze 1 tot 2 weken voor op schema lagen. De enige werkzaamheden die ik heb moeten verrichten, was er voor te zorgen dat, zodra ik aankwam in Kutna Hora, er een kratje bier klaar stond. Natuurlijk een niet te onderschatten taak tijdens een verbouwing.”

Tsjechisch is geen makkelijke taal, heb je je die inmiddels een beetje eigen kunnen maken?

“Ik kan mij zeer goed redden met het Tsjechisch. De taal heeft 7 naamvallen. Mannelijk en vrouwelijke woorden en mannelijk levend en niet levend. Het Tsjechisch woord tafel is stuhl (uitspraak stoel) En ijs is gewoon zmrzlina. Misschien dat mensen zich nog wel het spelletje op tv van cijfers en letters kunnen herinneren. De spelers moesten van een aantal klinkers en medeklinkers een woord maken. Het voordeel van het Tsjechisch is dan dat het gelijk al een woord is. Verder kijk ik nu op Netflix Engels gesproken films met Tsjechische ondertiteling. Zo kan ik dus onder andere mijn woordenschat vergroten.”

Hoe zag je leven er voor de B&B uit?

Veel korfbal in mijn beginperiode. Daarnaast samen met mijn moeder het verzorgen van mijn zus die zwaar diabeet was. Verder reisde ik veel met mijn rugzak over de wereld. Zo de Trans Siberië Express gedaan in de nog communistische periode. Door Amerika gereisd, 3x China waaronder het gedeelte tegen Pakistan. Pakistan, 2x Nepal, Australië, Tasmanië, New Zeeland, Mexico, Peru, Chile en Argentinië. Het kan zijn dat ik wat vergeet. Maar ik kijk met plezier terug op deze mooie reizen. Nu al sinds 2004 niet meer op vakantie geweest.”

 

Nu ik door corona al 9 maanden geen gasten mag ontvangen op het gebied van recreatie, ben ik op zoek gegaan naar andere mogelijkheden.

 

Hoe reageerde je omgeving op deze gedurfde plannen?

“Eigenlijk was het denk ik ook voor hen logisch. Dat komt omdat ik in 2006 rustig aan ben begonnen met werken in Apeldoorn bij Nemef. Daar kreeg ik in 2007 te horen dat de complete productie naar China en Roemenië zou gaan. En dus ging iedereen op het werk en de familie er vanuit dat ik naar Tsjechië zou verhuizen, waar Nemef ook actief was. Mijn ouders zijn altijd enthousiast geweest. En nooit geen opmerking van ‘waar begin je aan’. Dit ondanks dat ze al een dochter hadden verloren.”

Wat zijn de doelgroepen waar je je op richt?

“Ik richt mij eigenlijk op iedereen. Dus vakantiegangers, werkers, sporters en dergelijke. Kutna Hora is heel aantrekkelijk voor sportevenementen, seminars, kunsttentoonstellingen, dagjesmensen en nog veel meer. Zelf zoek ik ook via onder andere sociale media naar mogelijke gasten. Nu ik door corona al 9 maanden geen gasten mag ontvangen op het gebied van recreatie, ben ik op zoek gegaan naar andere mogelijkheden. Mijn buurman van een paar huizen verderop werkt bij de Kamer van Koophandel in Kutna Hora.

Via hem ben ik op zoek gegaan naar projecten die hier in de omgeving werkers nodig hebben. Die bedrijven gebeld en of opgezocht om huisvesting voor de werkers aan te bieden. En zo houdt ik mijn hoofd boven water. Maar gelukkig heb ik een positieve kijk op dingen. Zo mag ik nu dus voor de werkers geen ontbijt klaarmaken. Bij het wegrijden van de auto’s in de ochtend draai ik mijzelf in bed dan nog een keer om. En gaat even de gedachte door mijn hoofd van Bert zo slecht is het nog niet.”

Hoe ziet je bedrijfsconcept eruit?

“Als eerste is het zorgen voor een mooie kamer, goed bed en schoon sanitair en een lekker goed verzorgd ontbijt. Daarbij als het even kan met het mooie weer buiten. Koffie en thee zitten bij de kamerprijs in gedurende het verblijf. Bij mij geen reserveringskosten of vooruitbetaling of zo. Voor gasten die langer dan 2 dagen verblijven kan ik, mocht ik daar de tijd voor hebben, een rondleiding geven in Praag. De daarvoor geldende prijs is het betalen van mijn treinkaartje, kop koffie in Praag en Lunch. Verder weet ik veel over de omgeving en reserveer ik de restaurants mocht men dit willen. Ze kunnen ook in de keuken zelf koken. Er is een gasbarbecue aanwezig die men kan gebruiken. Ook hiervoor geen kosten alleen het na die tijd even schoonmaken. Verder kan iedereen op elke gewenste dag aankomen en vertrekken.”

 

Ik dacht dat ik dit werk leuk zou vinden. Maar zo leuk had ik nooit kunnen bedenken.

 

Wat maakt in jouw ogen je B&B in Kutna Hora zo aantrekkelijk?

“Ik zit op loopafstand van het centrum. Ze kunnen parkeren op eigen terrein. Via mijn tuin loop je zo via het oude middeleeuwse mijnwerkers pad het historisch centrum in. Je heb veel privacy. Maar ook de mogelijkheid om andere gasten en ook nationaliteiten te leren kennen.”

Hoe zou je je gasten willen typeren?

“Iedereen die lekker op vakantie wil, graag dingen wil zien of ondernemen. Maar ook mensen die mijn filosofie aanhangen van niks moet en niksen mag. En wie weet, zij die via het reisprogramma ‘3 op reis’ of via ‘Wie is de mol’ hebben geroken aan Tsjechië, nu zelf graag deze parel willen ontdekken.”

Heb je nog mooie en leuke anekdotes uit de praktijk?

“Ik heb er vele. Om te beginnen moet ik zeggen dat ik dacht dat ik dit werk leuk zou vinden. Maar zo leuk had ik nooit kunnen bedenken. Het bijzondere is dat ik ook een aantal beroemdheden in huis gehad. Zo is er in een dorpje naast mij een animatiefilmstudio. Van hen kreeg ik 2 camera mensen uit Los Angeles in huis, waarvan de één hoofd special effect is geweest bij ‘The Lord of the Rings’. Ze maakte hele lange dagen. Maar de laatste dag sliepen ze uit en had ik een leuk gesprek met ze over hun vak. Heel indrukwekkend. En terloops vertelde ik hun dat ik ook aan special effect deed. Ik liet toen aan de hand van foto’s zien hoe mijn B&B was en hoe het is geworden. Wanneer ik zonder werk zou komen te zitten kon ik bij hen aan de slag.

 

Begin maart 2020 zijn hier een week lang opnames gemaakt voor de Hollywoodproductie ‘White Bird’, geproduceerd door onder andere Julia Roberts.

 

Een ander leuk moment was dat ik een band uit New York had van Fernando Saunders. Net als velen zei mij die naam niet zoveel. Maar deze man is altijd de vaste basgitarist geweest van Lou Reed en is de bedenker van het deuntje van het nummer ‘Take a walk on the wildside’. Op verzoek heeft hij dit nummer gespeeld bij mij in de keuken.

Verder heb ik nog in een pan met goulash van reerug geroerd voor president Miloš Zeman van Tsjechië. Heb ik lopend langs het Jezuïeten gebouw het verhaal gehoord van de Oostenrijkse chirurg Bodner hoe hij Vaclav Havel na een 9 uur durende operatie het leven redde. Er staat hier in de buurt bij een camping in een garage een oude auto die tot de laatste Tsaar van Rusland heeft toebehoord. Begin maart 2020 zijn hier een week lang opnames gemaakt voor de Hollywood productie ‘White Bird’, geproduceerd door onder andere Julia Roberts. Het verhaal over een Joods meisje in Frankrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Zo kan ik nog veel vertellen over al die mooie jaren en momenten. Dagelijks doe ik dit op Facebook onder mijn eigen naam Bert van ’t Hoenderdaal.”

Heb je nog hulptroepen die je bijstaan of doe je het in principe alleen?

“Ik heb hulp van Vera Matuškova. Een Tsjechische vrouw die mij onder andere helpt met het ontbijt en schoonmaken. En natuurlijk mijn adresjes voor klusjes en dergelijke.”

Waarin vind je je ontspanning; de boog kan niet altijd gespannen staan?

“Mijn werk is ook mijn ontspanning. Maar in de rustige periode maak ik tijd voor lezen, tuin en beeldhouwen met hout. Ik heb een brede belangstelling en vindt veel leuk. Het bezoeken van kleine concerten hier in het bluescafé.”

Wat zijn je ambities voor de komende 5 jaar?

“Nog vele lekkere ontbijtjes klaar maken voor gasten. En lekker op zoek naar nieuwe leuke plekjes voor mijn gasten.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!