In Beeld: Hans Nijdeken van Herenboeren in Apeldoorn
Door Amrutha Mol
Het Herenboeren initiatief is een maatschappelijk initiatief en biedt mensen de kans om samen met een groep andere geïnteresseerden, en een boer in loondienst, zelf lokaal voedsel te verbouwen op een zogenoemde Herenboerderij. De naam van dit initiatief is afgeleid van het oud Hollands begrip voor een rijke boer die mensen in dienst heeft die zijn land onderhouden. In deze moderne tijd zijn de rollen anders: nu zijn er 200 gezinnen eigenaren van een professionele kleinschalige boerderij en hebben een boer in loondienst die zich kan richten op de verbouwing van producten. De naam is bedacht door de oprichters van het concept, Herenboeren Nederland te Boxtel. Alle mensen die interesse hebben in het Herenboeren initiatief zijn welkom om aan te sluiten bij het nieuwste Herenboeren initiatief in Apeldoorn: De Herenboerderij vlakbij Apeldoorn noord op het terrein van boerderij de Wenum Hoeve.
De voorzitter vertelt…
Hans Nijdeken werkt voor zichzelf als interim manager en komt dus helemaal niet uit de agrarische sector. ,,Ik kom niet uit de agrarische sector, maar ik vind het wel belangrijk om eerlijk geproduceerd voedsel te eten”, zegt Hans. Hij is voorzitter van het project Herenboeren Apeldoorn. ,,Bij het Herenboeren initiatief kunnen mensen hun eigen voedsel verbouwen en dit proces van begin tot eind volgen. Herenboeren biedt Apeldoorners dus de mogelijkheid om lokaal vers, biologisch en gezond voedsel te consumeren waar ze nauw betrokken zijn bij de productie ervan.” Herenboeren is een lopend project op meerdere plekken in het land en het plan is om in februari 2020 ook op boerderij de Wenum Hoeve in Wenum-Wiesel te starten.
Geboren: 23 oktober 1969
Getrouwd met: Ellen Nijdeken
Kinderen: 1 dochter
Meest trots op: mijn gezin
Raakt geïnspireerd door: nieuwe uitdagingen, zowel werk- als privé gerelateerd
Favoriete eten: Thais en anders Hollandse kost
Wordt blij van: mijn familie en vrienden
Hobby: hardlopen en tuinieren
Favoriete boerderijdier: de koeien
Welke mensen zijn betrokken bij Herenboeren?
,,Als deelnemer ben je consument en producent tegelijk. Wat er verbouwd wordt bepalen de 200 deelnemende gezinnen en onder leiding van de boer wordt dit geproduceerd. Bij Herenboeren komt ook een stukje samenwerken bij kijken. Tijdens de eerdere inloopavonden werd duidelijk dat er velen enthousiast waren om dit project om Apeldoorn Noord neer te zetten als kartrekker.” Hans vat samen wat de kartrekkers aansprak: ,,Lekker, lokaal, vers, gezond en seizoensgebonden eten consumeren waarvan we weten dat het eerlijk, duurzaam en biologisch tot stand is gekomen met respect voor de mensen, dieren en natuur.”
Waarom komt dit project naar Apeldoorn?
,,Herenboeren loopt al in Loenen, tussen Apeldoorn Zuid en Arnhem. Hier in Wenum-Wiesel hadden we plek en animo, dus een mooie kans om Apeldoorners kennis te laten maken met deze manier van voedselproductie. Het doel is om Apeldoorners de smaak van eerlijk, zelf geproduceerd voedsel te laten beleven. Samen benutten we de boerderij optimaal. Je hoeft geen achtergrond in de voedingsindustrie te hebben om mee te doen. Alle geïnteresseerden mogen deelnemen aan Herenboeren We zijn nu druk bezig met de voorbereidingen zodat we in februari 2020 van start kunnen gaan. Tot nu toe gaan de voorbereidingen goed.”
Wat hebben Apeldoorners hieraan?
,,Je hebt hier meer aan dan je in eerste instantie denkt. Samen met anderen kun je het hele ontwikkelingsproces van een product met eigen ogen zien. Voor een redelijk bedrag heb je elke week groenten, fruit, eieren en vlees in huis. Maar natuurlijk mogen de mensen ook vaker langskomen om de boer te helpen of om de dieren te knuffelen. Tot nu toe hebben we hier ook positieve reacties op gekregen. Sommigen vinden het een mooi alternatief voor grootschalige boerderijen waar eigenlijk alleen de boer bij mag komen.”
Waarom doe je mee aan Herenboeren?
,,Ik vind het een mooi concept en doe mee, omdat ik de smaak en voedselbron van dichterbij wil beleven. Daarnaast vind ik het erg leuk om dit project te organiseren samen met de Kartrekkers en in Apeldoorn Noord op de kaart te zetten. Ik at al wel biologisch en vers, dat vind ik ook belangrijk, door Herenboeren ben ik bewuster met mijn eten en de afkomst daarvan bezig. Daarnaast ben ik ook wel graag in de tuin bezig, dus het feit dat ik graag buiten ben helpt wel mee bij dit project. Ik zou mensen ook mee willen geven dat dit een mooie manier is om samen de smaak van vers, lokaal en milieuvriendelijk eten te beleven.”
Welke uitdagingen inspireren je?
Natuurlijk komt er bij het verbouwen van voedsel veel eigen denken en creativiteit kijken. Je moet daarnaast ook goed samen kunnen werken met de andere Herenboeren. Het is dan ook een maatschappelijk initiatief waarbij je samen bepaalt wat er verbouwd wordt en wanneer. Dat kan soms wel een uitdaging zijn. Uitdagingen moeten natuurlijk ook inspireren. Hans vertelt welke uitdagingen hem inspireren: ,,Het gaat hier meer om altijd vooruit te willen gaan, nieuwe initiatieven op te starten. Bijvoorbeeld in Duitsland te gaan wonen voor 12 jaar of het opstarten van Herenboeren Apeldoorn.”
Welke werkzaamheden als Herenboer passen bij jou?
,,Het werk als boer blijft altijd wel doorgaan. Er is namelijk altijd wel werk op het land. Omdat je samen met anderen op een Herenboerderij werkt is het natuurlijk handig om een goede taakverdeling te maken. Gelukkig vindt iedereen ook weer iets anders leuk. Voor mij is dat het bewerken en onderhouden van het land en de moestuin. Ik hou van aanpakken en ik denk dat het onderhouden van het land en de moestuin daar wel bij kan helpen.”
Welke BN’er wil je kennis laten maken met Herenboeren en waarom?
,,Ik zou de Koning uitnodigen in Apeldoorn om de opening te verzorgen. Hij is al bij Herenboeren in Boxtel geweest en kent dus al het concept.” Het feit dat de koning langskomt bij een Herenboerderij toont al aan dat het een opvallend project is dat zich steeds verder uitbreidt op verschillende plekken in ons land. Het is begonnen in Boxtel en nu is Apeldoorn binnen nu en een jaar alweer 2 Herenboerderijen sterk. Er zit er al 1 vlakbij Apeldoorn Zuid en binnenkort dus ook in Apeldoorn Noord.
Welk van jouw kwaliteiten als interim kan je bij Herenboeren inzetten?
,,Het aansturen en enthousiasmeren van grote groepen mensen, het opstarten van het concept en het projectmatig begeleiden ervan.”
Met welke Herenboeren-maaltijd maak je mensen enthousiast voor het project?
Een groot aantal mensen zal nog niet alles afweten van het Herenboeren initiatief. Misschien zien sommigen de eenmalige investering als een drempel maar als je kijkt naar de mate waarin je de producten, afkomstig van de boerderij, consumeert dan heb je die investering zo terug verdient. ,,Ik denk dat ik een lekkere stamppot zou maken met ‘vergeten’ groente. Bijvoorbeeld pastinaak of knolselderij. Als Herenboeren willen wij trouwens ook lekkere recepten aanbieden, dus met onze ingrediënten kun je gelijk uit de voeten.”
Als je voldoende geïnteresseerden bij elkaar hebt, wat zou dan een vervolg doel kunnen zijn?
,,In februari willen we graag alles rond hebben, dus ook voldoende geïnteresseerden die mee willen doen met het Herenboeren project. Als dat helemaal rond is, zou een volgend doel kunnen zijn om ervoor te zorgen dat operationeel alles gaat draaien, zodat de eerste oogst een succes wordt.”
Is je dochter al aangestoken met het plattelandsgevoel? Zou zij kunnen en willen wonen op een boerderij?
,,Mijn 10-jarige dochter Juliette speelt al regelmatig op de Wenum Hoeve, dus al aardig bekend met het platteland en de dieren op de boerderij.” Herenboeren is een maatschappelijk initiatief waar jong en oud samen kan werken om hun eigen voedsel te produceren. Er doen vaak gezinnen mee met kinderen en het wordt ook belangrijker, als we kijken naar de ontwikkeling van ons voedsel, om de volgende generaties te laten zien waar ons voedsel vandaan komt.
Mocht het je interesse hebben om Herenboer te worden? Kom dan vooral woensdagavond 11 december om 20.00 naar de informatieavond aan de Wenumsedwarsweg 99, boerderij de Wenum Hoeve. Voor vragen kun je altijd mailen naar herenboeren.apeldoorn@gmail.com
REACTIES