In Beeld: Hetty Heddema – voorzitter van Voedselbank Apeldoorn

Zaterdag 20 juli 2019

Door Redactie

In haar rol als voorzitter van Voedselbank Apeldoorn zullen de meeste mensen Hetty Heddema het liefst niet ontmoeten. Hetty ziet echter dat behoefte aan de Voedselbank niet vastzit aan een bepaalde achtergrond of levensstijl en het kan iedereen overkomen dat tijdelijk hulp nodig is. Het is direct de drijfveer achter haar werk voor de Voedselbank, omdat ze de doelgroep van dichtbij heeft leren kennen en voedselhulp een basisdienstverlening vindt, die voor iedereen bekend en bereikbaar moet zijn.

Wat is je achtergrond?

„Ik ben geboren op – en heb genoten van – de Veluwe, in Hattem. Ik heb in Amsterdam gestudeerd en daar, uiteraard, ook gewoond. Afgestudeerd Neerlandicus en psycholinguist. Vervolgens ben ik het onderwijs in gegaan. Begin 30 wilde ik weg uit het onderwijs. Toen heb ik gesolliciteerd bij justitie en ben daar uiteindelijk bestuurder van De Heuvelrug geworden, een jeugdzorg-instelling met allerlei afdelingen, van jeugd-TBS tot jongeren met een licht verstandelijke beperking. Na mijn tijd bij justitie ben ik de psychiatrie in gegaan.”

En je achtergrond met Apeldoorn?

„In mijn baan in de psychiatrie zat ik in de directie van GGNet, daardoor kwam ik in Apeldoorn terecht. Hier gingen onze kinderen ook naar de middelbare school, dus zij zijn hier opgegroeid.”

Over Hetty

  • Geboren: en getogen Noord Veluwe (Hattem)
  • Middelbare school: Epe
  • Kinderen: tweeling; jongen en meisje 24 jaar oud
  • Opleiding: psycholinguïstiek en neerlandicus
  • Verliefd, verloofd, getrouwd? Reuzeverliefd! Glunderend: ja, ik heb een man
  • Meest trots op: mijn kinderen, met stip op 1
  • Raakt geïnspireerd door: een goede werksfeer, dat vind ik heel belangrijk. Als ik zie dat mensen lekker bezig zijn. Als er maar gelachen wordt. Dat maakt het werk zoveel leuker en beter.
  • Hekel aan: de kantjes er vanaf lopen. Als mensen niet het uiterste eruit WILLEN halen.
  • Is gek op: een boekje op de bank (saai hè?)
  • Toekomstdroom: toch met Voedselbank, als we ons doel gerealiseerd hebben, dat de Voedselbank erkend en gekend is in Apeldoorn
  • Boek op je nachtkastje: Michelle Obama

We willen meer weten over jouw leven naast de Voedselbank, maar kun je toch eerst nog kort vertellen waarom dit werk zo belangrijk voor je is?

„Voedselverstrekking is zo’n elementaire manier van hulpverlenen, zo basaal en wezenlijk. Ik heb de doelgroep van dichtbij leren kennen en zag hoe belangrijk dit is. Het gaat om kwetsbare mensen, maar ook om mensen zoals jij en ik. Het kan iedereen overkomen dat je tijdelijk afhankelijk bent van hulp. Het is mijn drijfveer om de schouders eronder te zetten om de Voedselbank te helpen transformeren, want de Voedselbank is helemaal nog niet bekend genoeg. Het imago van armoede – dat arme mensen weg van de samenleving bestaan – is helemaal niet goed. Dus het beeld wat mensen van de Voedselbank hebben te helpen verbeteren, daar ga ik voor.

Wat ik zo bijzonder vind aan de Voedselbank is de vrijwilligers, die er elke week zo hard voor werken om anderen te helpen. Hier merk je zo goed dat vrijwilligerswerk ‘vrijwillig, maar niet vrijblijvend’ is. Gelukkig hebben we een hele trouwe groep, die dit al jaren doen. Dat vind ik echt bijzonder. Iets anders is de wachtrij van klanten voor de deur. Die viel me gelijk op. Mensen die in weer en wind buiten moeten staan is niet meer van deze tijd, dus toen ik voorzitter werd kwam dat bovenaan mijn lijst.”

En wat doe je naast de Voedselbank?

„Ik heb altijd veel getennist, maar ik zit ook heel graag op de bank met een goed boek. Sinds kort golf ik ook, eigenlijk een investering voor de toekomst. Golfen kun je doen, misschien wel tot je 90ste, dus na mijn prepensioen – toen ik weer ging investeren in hobby’s – ben ik dat gaan doen.”

Wat is je persoonlijke filosofie, die jou richting geeft?

„Ik wil altijd faciliterend zijn; vanuit de gedachte dat leiding moet ondersteunen. Dat probeer ik bij de Voedselbank ook. Ik wil ervoor zorgen dat de mensen hier hun werk kunnen doen onder de optimale omstandigheden. Zodat we er samen voor zorgen dat we zorgen dat het werk respectvol gedaan wordt en de klanten hun voedsel krijgen.”

Wat heeft je de afgelopen tijd geïnspireerd?

„Dat is het boek dat ik nu lees, Becoming van Michelle Obama. Dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, of onder welke omstandigheden, maar dat je altijd met een rechte rug het leven tegemoet treedt. Zoveel uitstraling heeft die vrouw. Natuurlijk, haar leven is een ver-van-mijn-bed-show, maar het gaat mij om haar houding, dat inspireert me.”

En wat is jouw visie om die mensen te helpen?

„De eerste mijlpaal is de wachtruimte, om die rij voor de deur weg te halen. Daarna wil ik overstappen op een winkelformule en uiteindelijk wil ik dat de Voedselbank nog meer ingebed wordt in het armoedebeleid van de gemeente en instanties. Ik zou willen dat mensen en instanties elkaar beter weten te vinden, zodat er minder mensen zijn waarbij de rekeningen achter de deur zich opstapelen. We moeten sneller overgaan tot actie. We werken nu vooral solo, dat is zo jammer.

Natuurlijk, je moet ook vragen stellen bij het concept van de Voedselbank en we zullen met ontwikkelingen mee moeten gaan. Kijk naar de supermarkten, die nu initiatieven nemen met ‘to good to go’ kortingen op voedsel. We worden met z’n allen steeds alerter op voedselverspilling en dat is een goede zaak.”

Heb je mooie verhalen over ontmoetingen met klanten van de Voedselbank?

„De eerste klant die ik ontmoette en waarmee ik in gesprek raakte heb ik aangereden! Ik kwam een keer aan en er stond één andere auto, die bleek achteraf geleend te zijn. Ik reed achteruit, zo tegen die andere auto aan! Gelukkig was er weinig schade, maar ik kwam wel met hem in gesprek. Hij vertelde mij over zijn geschiedenis, aangrijpend. Zo krijg je wel een beetje inzicht in hoe mensen bij de Voedselbank terechtkomen. Maar we houden verder altijd afstand tot de klanten en zoeken alleen toenadering als dit vanuit hen gewenst is.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

,,De Voedselbank Apeldoorn is op dit moment bezig om het gehele concept van voedselhulp te herdefiniëren. Vanuit een nieuwe visie werken we naar een verfrissende formule, waarin de klant meer keuze krijgt en zich daardoor weer meer mens kan voelen.”

Meer informatie vind je op https://voedselbank-apeldoorn.nl/.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!