In Beeld: Lionel Kistemaker

Zaterdag 18 juli 2020

Door Amrutha Mol

De Apeldoornse Lionel Kistemaker is nog maar 16, maar heeft al veel optredens gedaan. Hij trad zelfs al eens op voor Koningin Máxima. Lionel heeft grote muzikale plannen voor de toekomst en veel dromen die hij uit wil laten komen.

Wat is er zo leuk aan drummen?

“Ik kan me uitleven tijdens het drummen. Als drummer ben je de motor van de band en stuur je de rest aan. Je voelt een bepaalde drive en je kan het publiek heel enthousiast maken. Soms speel ik ook de percussie, dat zijn verschillende drum instrumenten. Daarnaast vind ik het ook leuk om drums op te nemen.”

Hoe oud was je toen je ermee begon?

“Ik was 5 jaar toen ik mijn liefde voor drummen ontdekte. Ik speelde thuis op de speelgoedkisten en mijn ouders zagen in dat ik daar echt wel verder mee moest gaan. Toen heb ik een elektronisch drumstel gekocht en daarna een akoestische. Ik heb drumlessen gehad en ik ga na de zomer naar een mbo-school voor muziek in Amsterdam.”

Over Lionel:

Geboren: 26 februari 2004

Ouders: Mirjam en Erik Kistemaker

Broers/zussen: zus Cenne en broer Wouter

Is gek op: pizza, bapao en films

Hekel aan: zuurkool

Droom: musical muziek maken, drummen

Luistert naar: gospel, funk, jazz, musicalmuziek

Favoriete plek in Apeldoorn: Gigant of thuis

 

Waar speelde je toen op?

“Ik heb op speelgoedkisten gespeeld, elektronische drums en akoestische drums.”

Wie zijn je voorbeelden?

“Ik heb meerdere voorbeelden. Larnell Lewis voor jazz, funk gospel. Eric Moore is een van mijn voorbeelden en Martin Frosch. Arie den Boer is ook een van mijn favorieten, ik heb ook lessen van hem gevolgd.”

Hoe lang heb je al les?

“Ik heb les gehad bij een Apeldoornse drumschool en daar ben ik mee begonnen toen ik een jaar of 6 was. Ik heb nu zo’n 10 jaar les.”

Wat vind je leuk aan de drumlessen?

“Ik vind het heel leuk dat het leerzaam is. Zo leer ik veel over de theorie achter drummen en het lezen van noten. Ik krijg van alles mee aan vaardigheden en ik kan veel dingen ontdekken.”

Wat vind je minder leuk aan de lessen?

“Ik vind het minder leuk dat er veel herhaling is van de theorie, maar eigenlijk vind ik dat ook niet zo heel erg.”

Hoe vaak treed je op?

“Nu niet veel, door de coronacrisis en mijn band is gestopt. Maar normaal deed ik wel 3 keer per maand optredens. Ik ben ook bezig met een project in Theater Orpheus. We gaan musicalsongs en medleys spelen met een live band. Dat moet in september 2021 gaan gebeuren.”

Waar treed je meestal op?

“In 2018 heb ik in Koninklijk Theater Carré opgetreden tijdens het Goed Geld Gala van de Postcodeloterij. En ik heb ook opgetreden voor Koningin Máxima. Verder heb ik ook opgetreden in Theater Orpheus en ik heb een benefietconcert gedaan voor mijn rootsreis naar Suriname. Daarnaast heb ik ook gespeeld in het Jeugdorkest van Apeldoorn.”

Met wie treed je meestal op?

“Ik ga natuurlijk optreden met mijn nieuwe schoolband, maar ik heb ook een band met waarmee ik voor een theaterproject speel. Ik heb op de markt gespeeld tijdens Koningsdag en ik speel met een jazz band ‘Djezm’. Daarnaast treed ik ook op met de band Quintet.”

Is drummen een solo instrument?

“Drummen is vooral een solo instrument, maar soms kun je het ook met meerdere mensen tegelijk spelen. De ene doet dan aan de linkerkant een solo en de ander aan de rechterkant.”

Hoeveel tijd besteed je aan drummen?

“Ik drum elke dag wel 1 uur en in het weekend wel 2 uur. Daarnaast schrijf ik filmmuziek en doe ik werk voor muziekproducties. Ik vind het drummen en het werk eromheen heel erg leuk; het is echt mijn passie.”

Wat vinden je vrienden ervan dat je zo goed drumt?

“Ze vinden het heel erg leuk! Ze komen vaak kijken bij optredens en vinden het knap dat ik zo goed kan drummen. Sommige vrienden van mij maken ook muziek en Quintet is eigenlijk ook een vriendenband.”

Wat vinden je ouders ervan?

“Mijn ouders vinden het te gek! Ze steunen mij heel erg in het drummen en brengen mij naar optredens als ik er niet zelfstandig heen kan. Ze vinden het heel leuk en helpen me graag hierbij.”

Met wie zou je altijd nog eens samen willen werken?

“Met musicalster, zangeres en actrice Vajèn van den Bosch. Ik vind haar zo goed! Ik zou wel heel graag samen willen werken met haar.”

Heb je nog andere hobby’s?

“Acteren. Ik heb het nog maar een paar keer gedaan, maar vond het wel heel erg leuk. Nu doe ik het de laatste tijd niet meer zo vaak, maar ik wil het wel weer oppakken.”

Met wie wil je samen optreden?

“Met het orkest van de Lion King en de band van Soldaat van Oranje.”

Over 5 jaar, hoe ziet jouw leven er dan uit?

“Dan ben ik doorgegroeid in de muziek, maak ik musical muziek en filmmuziek. Dan ben ik meer bezig met piano en muziekproducties en drums voor musicals en films.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!