In Beeld: Marieke Gorkink

Zaterdag 14 december 2019

Door Amrutha Mol

Marieke Gorkink is vaak terug te vinden in de natuur, ze is er dan ook graag: ,,In de natuur kom ik echt tot mezelf’’, zegt ze. Onlangs heeft ze haar eerste dichtbundel uitgebracht: ‘Voor jou – Gedichten voor een moment van stilte’. In deze bundel zijn naast korte gedichtjes ook zelfgemaakte illustraties van Marieke te zien. Ze vertelt over haar inspiratiebron: de natuur, de totstandkoming van ‘Voor jou’ en prinses Irene.

Hoe zou je ‘Voor jou’ omschrijven?

,,Natuur, creativiteit en zelfontwikkeling. Deze woorden passen wel het beste bij ‘Voor jou’ en hebben ook allemaal verbanden met elkaar en het boek. Natuur, omdat dat mijn grootste inspiratiebron is. Creativiteit, omdat ik tijdens dit project mijn eigen creativiteit in tekst en beeld kon omzetten. Er was geen opdrachtgever voor deze bundel dus, ik was helemaal vrij om te dichten en illustreren. En zelfontwikkeling, omdat ik tijdens het schrijven van deze gedichten ook terug ben gegaan naar mijzelf: wat vind ik mooi, wat vind ik belangrijk en andere vragen waar ik alleen zelf antwoord op wist.”

Over Marieke Gorkink

Geboren: 21 september 1965

Getrouwd: Ja, met Peter van den Berg

Kinderen: 2 jongens, Bram (19) en Mees (17)

Meest trots op: mijn gezin

Inspiratiebronnende natuur, prinses Irene en liefdevolle mensen

Wordt blij van: eenvoud

Bucketlist: het Noorderlicht zien

Hoe ben je op het idee gekomen voor ‘Voor jou’?

,,Ik heb een tijdje terug een cursus gevolgd, ‘The artist’s way’. In deze cursus leerde ik hoe ik mijn eigen creativiteit terug kon vinden door middel van bewustwording en gesprekken met een klein cursusgroepje. We kwamen 1 keer in de maand samen om een hoofdstuk uit het boek te behandelen. Daarna gingen we creatief bezig door middel van schilderen, tekenen en andere creatieve activiteiten. Zelf ben ik in die tijd ook veel meer gaan schrijven. Voor het plezier heb ik een aantal prototypes laten drukken en aan vriendinnen en mijn moeder gegeven. Zij reageerden heel goed en zeiden dat ik het wel uit kon geven. Na een poosje daarover nagedacht te hebben dacht ik: ‘Ach, waarom ook niet.’ Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en hoop dat anderen blij zijn met mijn werk.”

Wat maakt deze bundel persoonlijk?

,,Dat de teksten en illustraties allemaal echt uit mij komen, dat geeft wel een hele persoonlijke lading aan ‘Voor jou’. Als communicatieadviseur ben ik natuurlijk veel bezig met tekst en communicatie, maar dichten ontstaat echt van binnenuit; dat maakt het ook wel persoonlijker. Ik vond het ook wel spannend toen de bundel ook echt bij mensen op de deurmat lag. Toen dacht ik wel: ‘Wat zouden ze ervan vinden?’. Gelukkig heb ik tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad.”

Dichten ontstaat echt van binnenuit, dat maakt het persoonlijk.

 

Welke boodschap wil je uitdragen?

,,Ik heb niet zo zeer een directe boodschap, de mensen hoeven van mij niet meteen in actie te komen na het lezen van mijn dichtbundel ‘Voor jou’. Maar een boodschap die mensen tussen de regels zouden kunnen oppikken is: wees echt even stil en luister dan goed naar jezelf, je hart. Wie ben jij echt, ben je gelukkig nu, doe je wat je wilt doen? En ook de boodschap, dat mensen goed naar de natuur om zich heen moeten kijken. Ik denk ook dat we zoveel natuurproblemen hebben omdat we helemaal niet meer met de natuur in verbinding staan. Als we echt verbonden waren met de natuur dan zouden we er ook beter mee omgaan.”

Wil je nog een speciale doelgroep bereiken?

,,Nee, ‘Voor jou’ is voor iedereen die geïnteresseerd is. Ik heb deze bundel gemaakt omdat ik het leuk vond om op deze manier mijn creativiteit kwijt te kunnen en als anderen het leuk vinden om te lezen dan deel ik het graag met ze. Ik kan me indenken dat het leuk is om weg te geven als cadeau, zo in de decembermaand bijvoorbeeld.”

Waarom speelt stilte zo’n grote rol in ‘Voor jou?’

,,Zeker in deze drukke maatschappij waarin je van alles moet en de burn-out klachten bij jongeren en volwassenen stijgen, vind ik het juist belangrijk om stilte een prioriteit te maken. Ik kan er echt van genieten, stilte, zeker in de natuur. Het is echt voor iedereen belangrijk om jezelf af en toe even terug te trekken. Mijn kinderen moeten er altijd wel een beetje om lachen: als wij na het bos gaan heb ik bijna altijd wel dat ik na 500 meter zucht en zeg: ‘He, daar word je weer mens van.’. Dat ervaar ik ook zo, stilte en de natuur kunnen een mens op z’n tijd best goed doen.

Stilte en de natuur kunnen een mens op z’n tijd best goed doen.

 

Waarom is de natuur zo’n grote inspiratiebron voor jou?

,,Alles klopt altijd in de natuur. Bijvoorbeeld het proces van jaargetijden, in de natuur gaat alles door. Dat vind ik zo mooi. Mensen kunnen zich goed verbinden met de natuur door goed te kijken en zich te verwonderen over de natuur. Een jaar in het leven van een mens kan ook wel goed vergeleken worden met een jaar in de natuur. Zoals nu is het weer winter, buiten boven de grond is het wat stiller maar ondergronds gebeurt er een hele hoop. Net zoals bij mensen, zij keren nu ook meer naar binnen en broeden op nieuwe goede voornemens, plannen en ideeën voor als het weer voorjaar wordt. Ik word het gelukkigste, van wandelen in de bergen. Maar ik hoef het helemaal niet ver weg te zoeken, ik kan ook al inspiratie halen uit Het Leesten.”

Naast de natuur, is er ook nog iemand die je inspireert?

,,Dat klinkt misschien heel onverwacht maar Prinses Irene inspireert mij. Prinses Irene is al op leeftijd maar heeft zich ingezet voor meerdere natuurgebieden. In haar boeken omschrijft ze het contact tussen mens en natuur ook op een hele bijzondere manier. Toen ze nog erg actief bezig was voor de natuur, werd ze door veel mensen als een ‘bomenknuffelaar’ gezien, maar daar doe je haar echt tekort mee, vind ik. Daarom bewonder ik haar moed, ze blijft zich inzetten voor natuurbehoud op een inspirerende manier.”

Wanneer was de bundel voor jouw gevoel af?

,,Toen de opmaak eenmaal klaar was voelde het voor mij wel als een geheel. De illustraties ondersteunen de sfeer van de tekst en dat vind ik heel belangrijk. Ik denk dat je gedichten, en andere teksten over het algemeen, interessant houdt door beelden erbij te voegen. Als tekst en beeld elkaar ondersteunen krijg je een mooi geheel. Dichten heeft vaak een verheven imago, maar dat is nergens voor nodig. Het gaat juist om het totaalplaatje. Het is wel leuk, op zondag 15 december is er tijdens mijn boekpresentatie ook een expositie te zien van natuurfoto’s, gemaakt door Jan Pranger. De natuurfoto’s van Jan Pranger sluiten natuurlijk ook aan bij mijn gedichten. Als je wilt, mag je op zondag 15 december vanaf 15.30 uur langskomen in Mansion24 om te kijken.”

Ben je benieuwd naar de reacties van anderen?

,,Ja natuurlijk ben ik benieuwd naar wat mensen vinden van mijn eerste gedichtenbundel. Tot nu toe heb ik leuke reacties gehad van familie en vriendinnen. Mijn man en kinderen volgen dit project ook met belangstelling. Maar ik heb ook wel veel mensen die zeggen: ‘Wat een leuk boekje, wat moedig dat je jezelf zo durft open te stellen in een dichtbundel.’ Dat is natuurlijk wel een goede reactie, maar ik vind het aan de andere kant wel apart om te horen dat het moedig is. Ik vind juist dat iedereen zijn of haar eigen vrijheid moet kunnen uiten zonder dat daar negatief op gereageerd wordt. Hopelijk halen mensen dat ook uit mijn bundel, dat ze echt op zoek mogen gaan naar hun eigen creatieve vrijheid. Ga juist op zoek naar je eigen creativiteit, daar hoef je je niet voor te schamen.”

Juist op zoek naar je eigen creativiteit, daar hoef je je niet voor te schamen.

 

Heb je nog toekomstdromen?

,,Ik hoop dat ik mijn werk kan uitbreiden op een creatieve manier. Door te schilderen of schrijven, misschien wel iets anders. Momenteel ben ik nog niet bezig met een nieuwe gedichtenbundel maar ik hoop dat er nog meer creatief werk van mij komt.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!