In Beeld: Mijke Brocken

Zaterdag 17 oktober 2020

Door Ben Eggermont

Voor velen is de coronacrisis iets negatiefs. Maar voor sommigen heeft het juist een positieve uitwerking. Zo ook voor Mijke Brocken. Ze werkte in een familiebedrijf, een groothandel in leer, maar droomde stiekem van iets anders. Sinds maart van dit jaar is Mijke in de catering gestapt met Mijkcuisine. Haar formule is het aanbieden van mooie verse seizoensgebonden producten en het combineren van gerechten met de juiste wijnen.

Hoe ben je op het idee gekomen om dit op te zetten? Je komt niet uit een cateraarsfamilie.

“In maart kwam de lockdown en ik heb altijd de droom gehad om iets te doen met mijn liefde voor koken, iets van een traiteur of een cateringbedrijf. Iets doen wat ik heel erg fijn vind. Toen kwam de lockdown en ik dacht ‘ik ga het gewoon proberen en kijken of er animo voor is’. Ik zag een gat in de markt voor het aanbieden van verse, lekkere betaalbare producten en zo ben ik begonnen. Het bleek een schot in de roos.”

 

Maar wel met de gedachte dat ik ooit iets voor mezelf zou beginnen. En dat is dus nu gebeurd.

 

Deze stap kun je zien als een carrièresprong of misschien wel een breuk. Wat waren daarvoor de doorslaggevende argumenten?

“De lockdown is er een van, maar we hebben een familiebedrijf, een groothandel in leer, dat ging van mijn opa, naar mijn vader en naar mijn broer, die nu directeur is. Daar werkte ik nu al 12,5 jaar. Ik begeleidde grote interieurprojecten naast kleinere opdrachten. Op een gegeven moment wordt dat toch een soort trucje in plaats van een uitdaging. Ik ben wel iemand die een beetje de uitdaging zoekt. Ik blijf beschikbaar voor het bedrijf als ze me nodig hebben. Maar het was de tijd om voor mezelf te kiezen.”

Hoe zag je leven er voor Mijkcuisine uit?

“Zoals gezegd werkzaam in het familiebedrijf waar ik het vak in de praktijk heb geleerd. Ik ben opgeleid in de toerismesector. Als skileraar heb ik tijden in Oostenrijk gewerkt. Ik heb veel gereisd en mezelf afgevraagd ‘wat wil ik’ en zo ben ik in het bedrijf van mijn vader gekomen. Langzaamaan is dat uitgegroeid tot een heel leuke functie. Maar wel met de gedachte dat ik ooit iets voor mezelf zou beginnen. En dat is dus nu gebeurd.”

 

Het is wel heel spannend om de eerste keer iets online te zetten.

 

Hoe is het koken ooit begonnen?

“Dat doe ik al jaren. Ik hou al jaren een kookschrift bij en maak mijn eigen recepten. Mijn liefde voor koken is er al heel lang en als ik de tijd heb kook ik heel uitgebreid. Mijn ouders waren heel verbaasd over deze stap. Ze zeiden: ‘Je kan wel koken, maar we wisten niet dat je zo goed kan koken.’ Door de jaren heen is dat gegroeid sinds ik op mezelf ben gaan wonen.”

Stuitte dat nog op bezwaren uit je omgeving of was iedereen gelijk enthousiast?

“Iedereen weet wel dat ik ondernemend ben ingesteld. Iedereen weet dat ik goed kan koken, maar de stap op zo het familiebedrijf min of meer te verlaten wekte wel verbazing. Uiteindelijk was iedereen wel heel enthousiast. Het is wel heel spannend om de eerste keer iets online te zetten. En als er dan niemand iets bestelt vinden ze me misschien niet aardig of zo. Maar het pakte goed uit.”

Over Mijke
Geboren: 17 augustus 1983
Ouders: Wout & Conja
Broers-Zussen: Han
Verliefd, verloofd, getrouwd: verloofd, zou 15 mei getrouwd zijn met Floris
Meest trots op: mijn 2 dochters Bo en Sjuul
Raakt geïnspireerd door: uit eten. kookprogramma’s als MasterChef en reizen (dus eten proeven)
Hekel aan: dat de stroom er een uur af gaat terwijl mijn stoofpot in de oven staat.
Is gek op: familie, skiën en stamppot raapstelen
Hoe zien je vakanties eruit: Veel buiten, lekker eten en ‘quality time’ met mijn gezin
Welk boek ligt er op je nachtkastje: Made in Italy van Giorgio Locatelli (kookboek)
Mogen ze je ’s nachts nog ergens voor wakker maken: liever niet

 

Heb je je moeten omscholen of ben je gewoon een natuurtalent?

“Ja”, zegt ze lachend. “Maar ik heb wel alle certificaten en de benodigde cursussen over onder andere hygiëne en allergenen gedaan. Het voordeel van de coronatijd is dat je dat allemaal online kan doen. Maar het koken heb ik allemaal mezelf geleerd.”

Heb je nog favoriete koks of keukens?

“Ja, de Italiaanse keuken is wel een van mijn favorieten. Ik ben echt dol op Sergio Herman, Herman den Blijker, de wat stoerdere koks. Ook Italiaanse koks, Giorgio Locatelli vind ik een geweldenaar. Pure, stoere gerechten dat is wel waar ik van hou.”

 

De mensen komen terug, inmiddels heb ik een redelijke groep van vaste afnemers.

 

Een gedurfde stap, een bedrijf beginnen midden in een ongekende crisis, hoe heb je dat aangepakt?

“Ik doe heel veel op social media. De laatste tijd heb ik heel hard geprobeerd om mijn bereik te vergroten. Af en toe doe ik win-acties om op die manier meer volgers en een steeds groter bereik te maken. En ik heb heel veel in mijn eigen netwerk rondverteld wat ik ging doen. Via de verschillende appgroepen waar ik zit, bijvoorbeeld van de Juniorkamer. Het is zo als een soort olievlek door Apeldoorn gegaan. Ik heb nu nog 8oo volgers op Insta, maar ik werk er hard aan om dat te vergroten.

Op maandag komt op Insta altijd het menu online, op dinsdag stuur ik een nieuwsbrief aan iedereen die bij mij zijn emailadres heeft achtergelaten. En zo wil ik mijn bereik laten groeien. Deze buurt (de Parken) is natuurlijk super, wij wonen hier heel centraal en is vanuit heel Apeldoorn goed aan te rijden om de bestelling op te komen halen, ook als je laat uit je werk komt. Dat begint steeds bekender te worden. Ik vraag of ze het liefst een dag van te voren willen bestellen. Op de dag zelf bereid ik er altijd een paar extra porties bij in en meestal is het uitverkocht. Het is wel lastig in te schatten maar tot nu toe gaat het best wel goed.”

Welke doelgroep(en) denk je te bereiken?

“Wat ik merk is dat er heel veel werkenden, jonge gezinnen tussen de 25 en 40 reageren. De 60+ generatie is meestal niet zo van de sociale media, maar langzamerhand komt daar verandering en zie ik ze steeds vaker langskomen. Het is nog wel een uitdaging om die groep beter te bereiken.”

Hoe zit je qua prijs?

“Ik heb een vaste prijs, iedere daghap is 12,50 euro. Voor morgen bijvoorbeeld een stoofschotel met kip, krieltjes met rozemarijn, een salade en een stuk geroosterd brood. En 12,50 is nog eens een leuk bedrag. De ene keer houd ik er iets minder van over en de andere keer iets meer. Het is helder en duidelijk. De mensen komen terug, inmiddels heb ik een redelijke groep van vaste afnemers.”

 

Dat heel Apeldoorn weet dat als je een lekkere verse daghap wilt, je Mijkcuisine moet bellen.

 

Hoe zou je je bedrijfsconcept karakteriseren?

“Vers, betaalbaar en lekker eten. Gemak dient de mens. Mensen hebben meestal geen tijd om een uitgebreide lasagne te maken van verse pasta. Daar heeft niemand op een donderdagmiddag even de tijd voor en ik kan dat dus wel doen”

Heb je nog hulptroepen die je assisteren of doe je het alleen?

“Ja, ik doe het alleen, maar mijn vader doet vaak de inkopen als hij in de buurt is. Dan gaat ie voor mij naar de Hanos, Sligro, poelier en slager, maar ik stel de boodschappenlijst samen.”

Waarin vind je ontspanning en hoe bewaar je de balans tussen werk en privé? Je huis is ook je werkplek.

“Dat is ook het fijne eraan. Als ik klaar ben met koken dan doe ik de deur dicht en heb ik tijd voor de kinderen. En als de kindjes lekker in bed liggen kan ik ook nog even terug de keuken in om dingen af te ronden. Op dit moment is het wel heel veel werk, maar dat hoort bij de beginfase waarin ik nu zit. Maar ik geniet er wel heel erg van en die balans die komt er wel. Nu pak ik nog alles aan. Ik heb nog nergens nee tegen gezegd. Als er nu iemand catering wil op een bruiloft, ga ik het avontuur gewoon aan, en in deze tijd zijn het niet hele grote  groepen. Mijn record is nu 90 gerechten per dag en dat is echt de max.”

Wat zijn je ambities voor de komende 5 jaar?

“Ik hoop een gevestigde naam te worden zodat mensen me echt weten te vinden. Dat heel Apeldoorn weet dat als je een lekkere verse daghap wilt, je Mijkcuisine moet bellen. Ook hoop ik meer gevonden worden door bedrijven. Ik zou graag ook privédiners cateren bij de mensen thuis. Ik hoop dat ik dan een bezorgservice kan aanbieden. Op de langere termijn zou ik heel graag ooit een kookboek willen maken met mijn eigen recepten. Die wil ik graag delen. Uit ieder land waar ik ben geweest heb ik een eigen recept samengesteld.”

Heb je nog leuke en bijzondere hobby’s?

“Ik sport heel graag en hockey al heel lang. Onlangs begonnen met tennissen samen met mijn partner. Dat doen we 1 keer in de week. En uit eten gaan dat spreekt voor zich. Maar wel kritisch en ik leer er ook van en doe er ook inspiratie op.”

Waar kun je Mijke vinden? Facebook Mijkcuisine, Instagram mijkcuisine en haar website https://www.mijkcuisine.nl/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!