In Beeld: Mike van Woudenberg

Zaterdag 15 augustus 2020

Door Ben Eggermont

Mike van Woudenberg, geboren en getogen Apeldoorner, is oprichter en eigenaar van Ultimate Workspace. Samen met Marc Ankersmid is hij het bepalende gezicht achter de stichting Apeldoorn Business Awards.

Wanneer was het voor jou duidelijk: ik word ondernemer?

“Voor mijn gevoel is er nooit een andere keuze geweest. Ik ben opgegroeid in het wijkje tussen de Koninginnelaan en de Loolaan in. Mijn opa was kolenboer en had daar een zaak. Er kwam aardgas in de plaats van kolen en mijn ouders zijn toen op die plek een benzinepomp begonnen. En wij woonden ernaast. Er tussenin zat een klein shopje. Alles stond in het teken van de onderneming, zo groei je op met ondernemerschap. Ik ben enig kind en mijn ouders hebben altijd gekscherend gezegd: ‘Als we zeker hadden geweten dat een tweede net zo makkelijk was hadden we er nog wel een gewild’. Ik ging altijd overal mee naartoe, alle afspraken die ze hadden, ’s avonds mee-eten met klanten. Het was gewoon genetisch bepaald.”

Hoe relevant was daarbij de opleiding die je hebt gekozen?

“Plat gezegd had ik een hekel aan school, ik werd er niet echt blij van. Van sociale contacten kreeg en krijg ik nog steeds veel energie , maar van leren niet. Van Lyceum naar de strengste mavo van Apeldoorn aan de Zonnedauw, van mavo weer naar de havo. Ik vond het middelbaar onderwijs niet leuk, ik zag het nut er niet van in. Tot ik daarna op de HEAO belandde en de toepassing zag. Toen kreeg ik er meer plezier in en ging het ook een stuk makkelijker. Ik vind marketing nog steeds één van de leukste onderdelen van mijn onderneming.”

Zijn er nog leerkrachten of anderen die je zijn bijgebleven uit die tijd?

“Dan moet ik gelijk denken aan een leerkracht van het Veluws College. Een leraar Duits die ik ooit tegenkwam bij Albert Heijn. Hij sprak me aan en de eerste vraag die hij stelde was: ‘School, is daar nog wat van terecht gekomen?’. Ik antwoordde ‘Ja, HEAO gedaan’, waarop hij antwoordde: ‘Zeker niet afgemaakt?’. Ik kon daarop reageren dat ik de school keurig heb afgerond, inclusief diploma. Hij reageerde met verbazing. Dat is een leerkracht van de havo die me echt is bijgebleven. En op de basisschool had ik een soort haat/liefde verhouding met leraar Zielstra. Daar heb ik ook echt mee ‘gevochten’. Uiteindelijk was het een hele toffe kerel.”

Wat zijn in jouw ogen de eigenschappen die je als ondernemer moet hebben?

“Ik denk snel kunnen schakelen, een bepaalde flexibiliteit bezitten waardoor je onder veranderende omstandigheden mee kunt bewegen – ik denk dat dat voor ondernemers heel belangrijk is. Zeker omdat de wereld best snel verandert. Denk bijvoorbeeld aan corona. Gelijk schieten dan de gedachten door me heen: wat moet ik ermee, wat kan ik doen, wat moet er veranderen om de continuïteit van het bedrijf te borgen. Aanpassen aan snel veranderende omstandigheden is een hele belangrijke eigenschap van een ondernemer, omdat de wereld continu verandert.”

Over Mike: 

Geboren: gelukkig wel, op 10 maart 1972
Ouders: In van Woudenberg (in 2018 overleden) en Evert van Woudenberg
Broers-Zussen: geen, enig kind
Verliefd, verloofd, getrouwd: verliefd op Stephanie
Meest trots op: mijn kinderen Isabeau en Storm
Raakt geïnspireerd door: reizen
Hekel aan: koriander
Is gek op: een kopje koffie als ik wakker word
Hoe zien je vakanties eruit? stedentrips of strand
Welk boek ligt er op je nachtkastje: Opgeruimd van Marie Kondō
Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: loempia’s van Bay Lot

 

Wat deed je alzo voor Ultimate Workspace?

“Tijdens mijn studie besloot ik met mijn toenmalige vrouw een deel van het familiebedrijf over te nemen. Mijn ouders hadden allerlei bedrijven in Nederland en een deel ook in het buitenland. We wilden ons toen focussen op de tankstations in Apeldoorn. Door mijn stage had ik echter contacten met de SHV. Zij wilden in Cuba aan de gang en vroegen of ik dat wilde. Ik heb hiervoor zelfs nog Spaans geleerd bij de nonnen in Vught. Ik realiseerde me echter dat het dan moeilijker zou worden om terug te keren naar het familiebedrijf in Apeldoorn. Ik ben toen in gesprek gegaan met mijn ouders om het bedrijf over te nemen en uit te bouwen, ook omdat ik vond dat de directeur het niet goed deed. Het was een vernieuwende tijd met veel veranderingen: de shops waren 24 uur open en je kon in de tankstations veel meer producten kopen. In 1997/1998 hebben we besloten dit te doen. We waren nog heel jong – mijn vrouw was 24 en ik 26. We hadden 60 man personeel en een enorme bankschuld. Zo zijn we erin gerold. We hebben 10 jaar lang de tankstations geëxploiteerd. Alles wat we wilden hebben we in die 10 jaar gedaan: openingstijden verruimd, een ruimer aanbod gecreëerd, grotere shops, broodjescorners. En na die 10 jaar hebben we het verhuurd aan Shell. Na nog eens 10 jaar heb ik in 2017 de winkels verkocht, omdat er zoveel aan het veranderen is in de brandstofmix. En daar ben ik nu heel blij mee – gelet op de opmars van elektrische auto’s.” 

Wie of wat zijn voor jou inspiratiebronnen voor wat je onderneemt?

“Het komt echt overal vandaan, maar opvallend is misschien wel dat ik juist niet kijk naar mijn concurrenten in dezelfde branche. Het kan zijn dat ik op vakantie ergens loop, in een winkel, in een gebouw of online, waardoor ik word geraakt of getriggerd. Zo was ik hogelijk verbaasd dat de domeinnaam Ultimate Workspace nog vrij was. Ik heb deze naam zo’n 5 of 6 jaar geleden vastgelegd, een naam die de lading nog steeds dekt.” 

Geboren en getogen in Apeldoorn. Nooit de neiging gehad om Apeldoorn te verlaten?

“Nee, eigenlijk niet. Ik ben gek op reuring, ik ben gek op de zee en noem het allemaal maar op, dat kun je allemaal makkelijk opzoeken. Apeldoorn is een heel plezierige stad om te wonen en te werken en uiteindelijk ook heel centraal.”

Ultimate Workspace is het bedrijf waar je nu je energie in steekt. Hoe is het ontstaan en wat doet het bedrijf in kort bestek?

“Toen ik de tankstations ben gaan verhuren ging ik op zoek naar een eigen bedrijfsruimte en heb ik mijn eerste pand gekocht aan de Deventerstraat 37. Het is een Rijksmonument, maar was helemaal verwaarloosd. Ik vroeg me af waarom het niet werd verkocht, want als je er doorheen kijkt kun je er iets heel moois van maken. Ik heb het gekocht, helemaal opgeknapt en ben er zelf een kantoor gaan houden. De andere ruimtes heb ik verhuurd aan bedrijven en zo is het eigenlijk begonnen. Vervolgens heb ik nog een aantal panden in Apeldoorn gekocht, die ik ook ben gaan opknappen. Dat vond ik eigenlijk het leukste. Bijvoorbeeld Martins aan de Paslaan, dit pand was een enorm verwaarloosd pand met kamerverhuur en een boetiek erin. Ik heb het helemaal gestript en opgeknapt en dat zijn de dingen die ik leuk vind en dat is zo gegroeid. Daarnaast ben ik altijd auto’s blijven wassen. In eerste instantie verhuurde ik de panden op persoonlijke titel en nu gebeurt dat onder het label Ultimate. Onder dit label hebben we in de Marktstraat ook Ultimate Studio gelanceerd: in deze industriële ruimte kun je prachtige daglicht foto’s maken en kleinschalige events hosten. We hebben inmiddels al 6 shoots gepland staan.”

Je bent nu druk met de herinrichting van het pand De Pasch aan de Deventerstraat. Schets eens hoe zo’n project verloopt?

“Bij kantoorvilla’s ligt het redelijk vast. Maar zoals nu bij De Pasch dan ga ik kijken naar oude foto’s, oude tekeningen en ik ga dingen weer kapot maken. Dus feitelijk herstellen. Als ik zie ‘hier heeft vroeger een deur gezeten’, dan sla je met een hamer een gat in de muur. Meestal blijken daar dan nog bijvoorbeeld deuren achter te zitten. Haal je een houten vloer eruit, dan vind je bijvoorbeeld oude bestrating. Je pelt het pand helemaal af tot het nulpunt. Daar zitten we nu en dan bekijk ik met verschillende partijen hoe het weer op te bouwen. Je vernieuwt zaken en sommige oude elementen komen weer terug, zoals de deuren die we hebben ontdekt. Je moet echt tijd nemen om te kijken hoe een pand in elkaar zit: zitten en kijken, hoe zit het met de lichtinval, wat is de toekomstige functie van het pand. Zo wordt de kelder weer in ere hersteld. In eerste instantie was het gewoon een vies berghok met allemaal leidingen. Ik doe het samen met een aantal vaste bedrijven die het uitvoerende werk doen.”

Dit is het corona jaar. Wat is daarvan de impact?

“Als verhuurder heb je er wel mee te maken. Sommige huurders worden direct geraakt: de reisbranche en de horeca. Ik heb een hele goede band met al mijn huurders. We zijn met elkaar in dialoog, maar de mensen die bij mij huren zijn sowieso goede ondernemers.”

Naast je bedrijf zet je je ook in voor de Apeldoorn Business Awards. Wat drijft je om dit te doen?

“Er bestond al een voorlopend, landelijk initiatief waarin ik in de jury zat. Later kwam daar Marc Ankersmid bij die ik nog kende van het Veluws College. Het was gebaseerd op een puur commercieel model met toegangskaartjes van 60 euro, alles moest commercieel worden uitgebaat. We ergerden ons vreselijk aan die opzet. Voor onszelf hadden we 3 keuze: we stoppen ermee en gaan uit de jury, we gaan door en gaan niet meer zeuren of we gaan het zelf doen. Bij wijze van spreken op de achterkant van een sigarendoosje een berekening gemaakt, met als conclusie: dat moet gewoon kunnen. Samen zijn we naar de wethouder gegaan om steun te vragen voor een goed Apeldoorns initiatief. Deze steun kregen we – na enige aarzeling – voor een periode van 3 jaar. Daarmee zijn we naar de Rabobank gegaan en een aantal andere lokale ondernemers en zo is het ontstaan. Inmiddels een vaste waarde in het Apeldoorn voor ondernemers. De bedrijven worden serieus doorgezaagd, een prijs krijg je niet zomaar. Er zijn geen grote prijzen aan verbonden, het gaat om de roem én het podium.”

Wat doe je naast het werk om je te ontspannen?

“Sporten is voor mij een echte ontspanning. En om te ontspannen vind ik het lekker om even uit Apeldoorn weg te zijn, ik ga veel naar het strand. Ik ben een Vis als sterrenbeeld en kijk graag uit over de zee.”

Hoe bewaar je de balans tussen werk en privé?

“Dat is voor mij geen probleem, sinds mijn jeugd loopt dat al door elkaar. Er waren perioden waarin het wat lastiger was. Toen de kinderen nog klein waren heb ik daar ook altijd gezamenlijk een oplossing voor gevonden.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!