In Beeld: Mirjam Berkhout, schilderes

Zaterdag 5 november 2022

Door Ben Eggermont

In de maand november exposeert Mirjam Berkhout haar werk in Café Nova aan de Marktstraat nummer 20. Op haar website stelt ze zich met onderstaande woorden voor: ”In mijn atelier middenin de bossen van Apeldoorn werk ik met enthousiasme aan mijn schilderijen. Ik ben continu op zoek naar mooie interessante beelden en uitgangspunten. Deze vind ik in de mens, het dier en de natuur om mij heen. Mijn fotografische blik vertaal ik op het doek. Hierbij zoek ik steeds de uitdaging om in rust veel zeggingskracht te vangen.” Kortgeleden sprak ik met haar over haar passie voor schilderen, lesgeven en meer.

Wanneer is bij jou de liefde en de passie voor de het schilderen begonnen?

“Mijn liefde voor tekenen zat er altijd al in, ik tekende alles na. Het schilderen kwam echter later. In de tijd dat ik ging werken en er ook iets anders bij wilde doen. Het begon met een simpele cursus om de hoek.”

… waar ik veel leerde was op de Wackers Academie in Amsterdam

 

Waar heb je je kennis en vaardigheden voor het schilderen opgestoken?

“Het begon met 1x per week naar de model-schilderavond. De docente daar heeft haar passie aan mij doorgegeven, een energiek mens met veel ervaring. Ze zorgde voor steeds een nieuwe uitdaging. Na jaren model-schilderen wilde ik niet afhankelijk zijn van spontane gelukjes in het schilderwerk, maar wilde ik leren iets helemaal af te maken. Dus ben ik in de leer gegaan bij een fijnschilder om dat onder de knie te krijgen. Ook dat heb ik een aantal jaar gedaan, waar ik uiteindelijk het spontane en vrije weer ging missen. Daarnaast was ik te vinden in het atelier van een kunstschilder. Ik woonde lessen bij en werkte aan allerlei opdrachten. De laatste plek waar ik veel leerde was op de Wackers Academie in Amsterdam. Om een losse toets uit te proberen ging ik de korte opleiding portret volgen bij Rogier Willems, wat fantastisch leuk was.”

Door een ‘Open atelier’ dag groeide het uit tot meerdere dagdelen

 

Zelf schilderen is één ding, maar lesgeven is toch iets van geheel andere orde. Hoe heb je dat aangepakt en wat wil je overdragen aan je leerlingen?

“Het lesgeven is eigenlijk vanzelf gegaan doordat een aantal mensen ernaar gingen vragen. Ik ben begonnen met een kleine groep, die steeds verder uitbreidde. Door een ‘Open atelier’ dag groeide het uit tot meerdere dagdelen. Doordat het klein begonnen is en ik veel positieve reacties kreeg, heb ik daar vertrouwen in gekregen. Ik heb verschillende docenten gehad en kan daardoor een variatie aan technieken doorgeven aan mijn cursisten. Ik wil aansluiten bij ieders wens en doel. Ik hoop te laten zien dat er niet 1 manier is om een mooi schilderij te maken. Zo ervaar je uiteindelijk vrijheid tijdens het schilderen.”

Over Mirjam:

Geboren: 18-7-1975
Ouders: Ada en Huib
Broers-Zussen: 1 zus, Esther
Verliefd, verloofd, getrouwd: getrouwd met Hens en 2 mooie kinderen, Emma en Vincent
Meest trots op: dat ik mijn leven na een groot ongeluk opnieuw heb opgebouwd
Raakt geïnspireerd door: oude en nieuwe meesters, bezoek aan musea, mensen die ik tegenkom, boeken, natuur, noem maar op
Hekel aan: alle ellende op de wereld
Is gek op: een wijntje en een goede film na een dag werken
Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: liever niet, dus alleen als er iets ergs is
Toekomstdroom: gezond en wel rondtrekken over de wereld met mijn schetsboek onder de arm

Heb je nog schilders, oud of hedendaags, die een bron van inspiratie voor je zijn?

“Natuurlijk alle bekende schilders die we kennen. Zoals van Gogh, Manet, Monet om wat voorbeelden te noemen. Maar zeker ook schilders op Instagram als Mustafa Ozel, Rogier Willems, Agnes Grochulska en nog vele anderen.”

Hoe zou je je eigen stijl van schilderen willen en kunnen duiden?

“Het moet bij mij echt wat voorstellen, dus realistisch.”

Is er nog materiaal waar je het liefst mee werkt, maakt je het liefst grote of kleinere werken, werk je uitsluitend in je atelier of ook buiten?

“Ik werk het liefste met olieverf op groot doek of paneel. Maar dat moet je allemaal ergens neerzetten dus pak ik vaak een kleiner formaat voor portretten. Toch kan ik me ook goed vinden in het kleine priegelwerk. Kleine portretjes maak ik graag op 20×20.”

Heb je nog favoriete onderwerpen?

“Portretten zijn het allerleukste om te maken.”

Een opdracht vind ik een kroon op je werk en geeft waardering

 

Heb je nog last gehad van de coronacrisis?

“In de coronatijd verhuisde ik van Wijk aan Zee naar Apeldoorn en dus moest ik een nieuwe sociale kring opbouwen, wat best lastig was door corona.”

Hoe weten de mensen je te vinden en waar laat je je werk zien?

“Vaak via via, dus mond op mond reclame, maar nu ook steeds vaker via Google, via mijn website en via Gigant, waar ik ook les geef. En als er zich een leuke mogelijkheid tot exposeren voordoet, doe ik graag mee. Dat is dus nu in Café Nova en in het cursushuis Gigant. Na de expositie van Café Nova is mijn werk in het stadhuis te zien.”

Werk je in opdracht of maak je ook vrij werk?

“Allebei, de afwisseling is juist fijn. Een opdracht vind ik een kroon op je werk en geeft waardering. Daarnaast is het ook lekker om vrij te werken, dan kan ik lekker experimenteren.”

Wat is je ambitie voor komende jaren?

“Verder gaan met het schilderen en lesgeven, nieuwe ideeën uitwerken, mezelf verder ontwikkelen door uitdagingen aan te gaan zoals exposities, maar ook bijvoorbeeld het volgen van een opleiding of workshops.”

Wat doe je alzo om je te ontspannen?

“Wandelen met onze hond Flip, dagjes met een vriendin op stap, filmpje kijken, op de bank hangen.”

Kun je leven van de kunst?

“Op dit moment is het een nodige extra, maar ik ben blij met hoe het nu gaat.”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!