In Beeld: Ralph de Boer

Zaterdag 6 februari 2021

Door Redactie

Voor bezoekers van de Primera op winkelcentrum ’t Fort is Ralph de Boer (32) een bekend gezicht. Al jaren is hij de eigenaar van de winkel. Momenteel staat hij voor een flinke uitdaging: het hoofd boven water houden in coronatijd. Dat vraagt veel van hem, maar zorgt ook voor een stuk creativiteit en ontwikkeling. Zo heeft hij inmiddels een webshop gelanceerd en bezorgt hij de bestellingen bij de klanten thuis. We gingen bij hem langs om eens te vragen wat dit werk zo leuk maakt en waar hij hoopt over 5 jaar te staan.

Over Ralph

Geboren op: 29 juni 1988

Verliefd/verloofd/getrouwd: Sinds november 2011 samen met Britte. Sinds augustus 2019 hebben wij een geregistreerd partnerschap.

Kinderen: 1 zoon, Mace, geboren op 15 november 2019.

Ik wil wel een dagje ruilen met: een profvoetballer

Dit boek ligt op mijn nachtkastje: Snijder van Kees Jansma, ik lees graag biografieën van bekende voetballers.

Als ik kon toveren: Dan is alles weer het oude; dat iedereen gevaccineerd is en de winkels weer open zijn.

Hoe lang doe je dit werk al?

“Sinds september 2010 ben ik ondernemer. Toen heb ik de Vivant overgenomen op het hoekje naast de Dirk. Op 27 juli 2012 zijn we verhuisd naar een ander pand op winkelcentrum ’t Fort en zijn we aangesloten bij Primera. Op 15 februari 2019 zijn we uiteindelijk verhuisd naar het oude Blokker-pand. Hierdoor zijn we groter, ruimer en hebben we een nieuwer assortiment.”

Hoe ben je bij Primera terechtgekomen?

“In 2011 kregen wij van de verhuurder het bericht dat de oude bloemenwinkel vrijkwam met de vraag of wij daar interesse in hadden. Wij zijn toen in gesprek gegaan met Primera en The Read Shop. Ik wilde niet meer verder met een Vivant-winkel. Het gesprek met Primera verliep heel goed en kregen echt het gevoel van daar wilde ik me graag bij aansluiten.”

Was dit ook wat je vroeger wilde worden?

“Nee, eigenlijk niet. Ik wist eigenlijk nooit wat ik wilde worden. Ik denk rond mijn 16e dat ik wel steeds meer in de winkel van mijn ouders wilde werken. Mijn ouders hadden een zelfde soort winkel en op gegeven moment zagen wij dat er een winkel te koop stond op winkelcentrum ’t Fort en hebben deze toen overgenomen.”

Wat maakt dit werk leuk?

“Het leukste aan het werk vind ik het contact met de klanten. Wij hebben veel vaste klanten in de winkel, waarmee ik altijd een praatje maak.”

En wat zijn de mindere kanten?

“De boekhouding is het mindere leuke aan het werk, ik ben liever in de winkel bezig. Maar gelukkig heb ik een lieve vrouw die mij daarbij helpt.”

 

“Soms denk ik wel: Hoe lang gaat dit nog duren? Dan is het wel lastig om positief te blijven, want veel tijd hebben we niet meer.”

 

Wat doe je in je vrije tijd?

“In mijn vrije tijd ben ik veel te vinden bij de voetbal. Ik voetbal bij Robur et Velocitas sinds mijn vijfde. Ook vind ik het fijn om tijd met mijn gezin door te brengen, dagjes weg te gaan.”

Hoe hou je privé en werk gescheiden?

“Wij hebben het thuis regelmatig over de winkel: wat er die dag is gebeurd, wat er nog moet gebeuren. Vooral om te zorgen dat we het beste uit de zaak kunnen halen.”

Het is een gekke tijd qua corona, hoe is dit voor jou?

“Ja, lastig. Qua omzet gaat het nu niet goed. Soms denk ik wel: hoe gaan we dit doen? Hoe lang gaat dit nog duren? Dan is het soms wel lastig om positief te blijven, want veel tijd hebben we niet meer.”

Wat merk je ervan momenteel?

“We hebben erg weinig bestellingen, de postpakketten in de winkel gaan gelukkig door, maar dat is niet genoeg om de rekeningen te betalen.”

Krijg je steun van de overheid? Red je het daarmee?

“Wij hebben laatst een voorschot gehad van de NOW 3.1 regeling, maar dat is niet genoeg voor alle kosten. Verder kwamen wij in laatste kwartaal nergens voor in aanmerking. De maanden oktober, november en december totdat we dicht moesten waren veel beter dan 2019. Dat komt door de verhuizing naar het grotere pand. Ik hoop dat ze nog meer steun gaan geven aan de ondernemers en dat wij daar ook voor in aanmerking komen.”

 

“Wij FaceTimen ook met klanten, zodat ze het zelf kunnen uitzoeken.”

 

Hoe probeer je toch zoveel mogelijk inkomen te hebben nog?

“Wij bezorgen bij de mensen thuis, in heel Apeldoorn, heel makkelijk. Mensen bestellen via Whatsapp, telefoon of e-mail, wij sturen ze een betaalverzoek en komen vaak dezelfde dag nog langs om het te bezorgen. We maken veel reclame via Facebook en Instagram. Wij hebben ook een ‘window-shopping’ gemaakt, zodat mensen buiten de winkel ook het assortiment kunnen zien. Wij FaceTimen ook met klanten, als ze bijvoorbeeld specifiek een kaartje willen hebben bijvoorbeeld, zodat ze het zelf kunnen uitzoeken.”

Ben je bang dat je de zaak dit niet overleefd?

“Ja, daar ben ik wel bang voor. Maar ik hoop dat wij binnenkort weer snel open mogen. Dit moet zeker niet nog langer gaan duren….”

Krijg je veel steun van je klanten?

“In de winkel als klanten de pakketjes bij ons versturen krijgen wij vaak lieve reacties. Dat is wel leuk om te horen. En bij klanten waar wij bezorgen ook. Dat geeft toch een fijn gevoel.”

Wat zijn de hardlopers in de winkel? Is dat nu anders?

“Wij verkochten in de winkel veel tijdschriften, boeken en cadeauartikelen. Momenteel is dit heel anders, want de tijdschriften worden niet meer geleverd. Boeken en cadeauartikelen zijn toch vaak dingen die de mensen zelf willen uitzoeken, dus dat is een stuk minder. Met de kerst hadden we nog wel veel bestellingen gekregen voor cadeaukaarten.”

Wat zijn je eigen favorieten uit de winkel?

“Cadeaukaarten, tijdschriften en boeken. Wij vinden het leuk om cadeaupakketjes te maken van verschillende artikelen, dit is leuk om te geven en om te krijgen. Natuurlijk hoort daar ook een wenskaart bij. Zelf vind ik het erg leuk om biografieën te lezen over profvoetballers.”

Waar hoop je over 5 jaar te staan, privé en zakelijk?

“Ik hoop dat wij tegen die tijd een broertje of zusje hebben voor onze zoon Mace, dat ik nog steeds gelukkig ben met mijn vrouw. Ik hoop dat ik zakelijk deze crisis overleef en dat ik een goedlopende zaak heb.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!