In Beeld: schrijfster Stéphanie Kok

Zaterdag 19 september 2020

Door Amrutha Mol

Stéphanie Kok is nog maar 20 jaar, maar heeft onlangs haar tweede boek ‘Onbegrensd – de Verrader’ uitgebracht. Haar eerste boek uit de ‘Onbegrensd’ duologie heet: ‘Onbegrensd – De verlorene’ en beide boeken bevatten verhalen die Stéphanie heeft bedacht in haar kindertijd. In beide verhalen speelt Dustin Flag, een kind van de nacht met bovennatuurlijke gaven, een hoofdrol. ”De karakters vormen zich tijdens het schrijven”, dat en meer over haar boeken vertelt Stéphanie graag in dit interview.

Hoe zou je jezelf omschrijven?

“Ik denk dat ik mezelf zou omschrijven als creatief, meelevend, vriendelijk en behulpzaam”, zegt Stéphanie. De jonge schrijfster komt oorspronkelijk uit Doetinchem, maar woont al ruim 4 jaar in Apeldoorn. “Ik was altijd al bezig met het schrijven van verhaaltjes, dat gaat terug tot in mijn basisschooltijd en daarnaast lees ik ook heel graag. Daar haal ik ook wel inspiratie uit, waardoor ik op een creatieve manier aan de slag kan.”

Over Stéphanie:

Geboren: 12 februari 2000

Boek op het nachtkastje: Psychologie magazine

Aan te raden boek: All the bright places – Jennifer Niven

Inspiratiebron: Cassandra Clare

Mooiste plek in Apeldoorn: Het Oranjepark

Hoe ben je in Apeldoorn terecht gekomen?

“Ik ben in Apeldoorn terecht gekomen doordat ik in Deventer ging studeren. Ik kom oorspronkelijk uit Doetinchem en mijn broer woonde voor zijn studie in Apeldoorn. Tussen mij en m’n broer zit ruim 5 jaar, dus toen hij klaar was met zijn studie en naar Amsterdam ging, kon ik mooi in zijn kamer. Ik krijg wel vaak de vraag waarom ik dan niet in Deventer werk, omdat ik daar ook studeer. Maar dat komt doordat ik hier de kamer van mijn broer kon overnemen. De verbinding van Apeldoorn naar Deventer is makkelijker te doen dan de verbinding Doetinchem – Deventer. Dus nu woon ik al ruim 4 jaar in een kamer in Apeldoorn, op de Loolaan, vlakbij het centrum van de stad.”

Welke studie volg je nu?

“Momenteel zit ik in het laatste jaar van de hbo opleiding toegepaste psychologie. Ik loop nu stage bij Atlant, dat is een woon- en zorggroep. Daar heb ik het wel heel erg naar mijn zin. Als het goed is heb ik over een jaar mijn bachelor, maar wat ik daarna wil doen weet ik nog niet. Normaal kijk ik wel naar de langere termijn, maar nu vind ik het wel goed zo. Ik ben tevreden met hoe de dingen nu zijn. Het schrijven doe ik ernaast in mijn vrije tijd. Ik schrijf verschillende verhalen en gedichten.”

Wat zegt ‘Onbegrensd – de Verrader’ over jou?

“Het zegt iets over de gedachtegangen die ik had in mijn kindertijd. En daarnaast over mijn fantasie en hoe ik dingen in mijn hoofd bedenk. Toen ik 12 was ben ik begonnen met het schrijven van dit boek en het laat zien hoe ik met fantasie om ga.”

Hoe kwam je op het idee om deze duologie te schrijven?

“Ik vind lezen heel erg leuk en ik kan mijn ei kwijt in het schrijven van boeken. Vanaf jongs af aan ben ik al bezig met schrijven en het was dan ook een droom om zelf een boek uit te geven. Een boek dat mijn vrienden en familie vast konden houden in plaats van dat ik het uit een schriftje voorlas. Wel is het een droom om nog meer boeken uit te brengen, maar ik denk dat dat wel goed komt, want ik ben vaak wel bezig met het schrijven van nieuwe dingen.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Overal en nergens, mijn inspiratie voor ‘Onbegrensd’ kwam vooral door andere boeken en verhalen, zoals Twilight, The Hungergames en Divergent. Maar ik vind het wel belangrijk dat mijn boeken origineel zijn en ik let er dan ook extra op dat ik wel een volledig eigen draai aan mijn boeken geef. Maar ik haal ook inspiratie uit het dagelijks leven, uit vrienden en familie.”

Wat hoop je te bereiken met ‘Onbegrensd’, je nieuwe boek?

“Door het boek uit te brengen hoop ik mijn verhaal te kunnen delen met de rest van de wereld. Het boek gaat over vriendschap, familie en jezelf ontdekken.” Op de vraag of het niet moeilijk is om de karakters vorm te geven, zegt Stéphanie: “De karakters vormen zich meestal tijdens het schrijven, het is het begin wel even kijken wat er bij een karakter past, maar verder vormen de karakters zich tijdens het schrijven.”

Door het boek uit te brengen hoop ik mijn verhaal te kunnen delen met de rest van de wereld.

Waarom ben je begonnen met schrijven?

“Ik vind het heel gaaf om iets nieuws te creëren, het is begonnen als hobby en naarmate ik ouder werd verder uitgegroeid.”

Hoe ging het proces van het schrijven?

“Het schrijven heeft veel tijd en aandacht nodig, ik moet er echt voor gaan zitten. Maar als ik in de flow zit, dan komt het schrijven vanzelf. Later kijk ik of het helemaal in het verhaal past, of niet. Soms pas ik iets aan, maar in grote verhalen staat het verhaal wel.”

Hoe heeft dit boek effect op jouw toekomstige carrière?

“Ik ben wel van plan om de gezondheidszorg in te gaan, dus ik denk niet dat ‘Onbegrensd’ daar veel effect op heeft. Maar ik denk dat het wel een heel leuk boek is, dat een deel van mijn kindertijd naar voren brengt. Het is een mooi verhaal, maar ik zie zeker dat er verbetering mogelijk is.”

Zou je fulltime schrijfster willen worden?

“Nee, ik zou niet fulltime schrijfster willen worden, ik vind dit leuk om als hobby ernaast te doen, maar ik zou dit niet fulltime willen doen. Ik wil graag de coaching kant op, dat lijkt mij heel erg leuk!”

In welke vorm ga je nu door met schrijven?

“Momenteel ligt de focus op het schrijven van gedichten. Dat is snel en makkelijk. Het gaat vrij vlot en is geïnspireerd op vrienden, familie en andere mensen. Ik heb wel ideeën voor langere verhalen, maar dan moet ik daar echt even voor gaan zitten. Ik wil misschien wel een dichtbundel uitbrengen, maar ik ben nog bezig met het hoe en wat daarachter.”

Wanneer is een boek voor jou echt af?

“Een boek is voor mij pas echt af, als er een deadline is. Ik heb vaak de neiging om bezig te blijven, maar een deadline helpt wel om te zeggen: als het af is, dan is het af. Een verhaal wordt ook niet beter als je er maar aan blijft sleutelen.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Naast het schrijven lees ik heel erg veel. Vooral Young Adult en fantasy. Ik vind het ook erg leuk om af te spreken met vriendinnen en om bij familie te zijn.”

Over 5 jaar sta ik…?

“Ik weet nu nog niet waar ik over 5 jaar sta, ik ben heel erg zoekende naar wat ik wil qua werk en studie. Maar eerst ligt de focus op afstuderen en geniet ik van mijn boek dat net is uitgekomen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!