In Beeld: schrijver Peter Kamphorst

Zaterdag 23 november 2019

Door Amrutha Mol

De Apeldoornse schrijver Peter Kamphorst (33) heeft onlangs zijn 2e boek uitgebracht: ‘Een rondweg door mijn hart – een reis naar de stilte’. Het is een dichtbundel van zijn verschillende werken door de jaren heen. Apeldoorn Direct ging bij Peter langs om hem en zijn boek beter te leren kennen.

Vertel eens wat meer over jezelf, wat doe je naast schrijven?

,,Ik kan me voorstellen dat niet heel veel mensen mij kennen als schrijver. Ik heb wel eerder een boek uitgebracht. Mijn eerste boek heet ‘Het einde van een gewoonte’ en vertelt het verhaal van een gevoelige periode uit mijn leven. Ik schrijf ook nog voor een forum en ik heb een tijdje voor Apeldoorn Direct geschreven, dat waren vooral filmrecensies. Maar naast het schrijven werk ik nog als assistent-manager bij de DekaMarkt. Daar werk ik veel met mensen en mede daardoor zou ik mezelf omschrijven als een sociale, gedreven teamplayer met een passie om anderen te helpen. Vaak gebruik ik mijn andere passie daarbij: schrijven.”

Over Peter Kamphorst

Geboren: 31 oktober 1986
Ouders: Bea en Gert Kamphorst
Relatie met: Samantha Kamphorst
Huisdieren: 2 katten, Fay en Ted
Meest trots op: Mijn vrouw, omdat ze mijn muze is
Favoriete eten: Italiaans
Favoriete vakantie bestemming: Kos, Griekenland
Hekel aan: Mensen zonder inlevingsvermogen
Wordt blij van: Als ik mensen op zie krabbelen na een zware tijd
Leest: Heel veel! Hemingway, filosofie, boeken die mijn ogen openen
Aan te raden boek: Dante met de goddelijke komedie. Gaat over de tocht van hel naar hemel
Bucket list item: Het laatste boek van de ‘Ice on fire’ serie lezen
Guilty pleasure: Ik drink graag speciaalbier

Hoe ben je op het idee gekomen om dit boek te schrijven?

,,Eigenlijk kreeg ik vanuit mijn omgeving vaak de vraag of ik nog een boek wilde schrijven waar meerdere werken van mij naar voren komen. Daarom heb ik verschillende gedichten en teksten voor mijn nieuwe boek gebruikt. Deze teksten heb ik voornamelijk geschreven tussen mijn 16e en 32e. Het boek is eigenlijk een cadeau aan de mensen in mijn omgeving maar ook aan de mensen die graag gedichten lezen.”

Wat maakt dit boek zo bijzonder en persoonlijk?

,,Mijn 2e boek, ‘Een rondweg door mijn hart – een reis naar de stilte’, is zo persoonlijk omdat het gebaseerd is op mijn eigen levenservaringen: bijzondere mensen, minder leuke ervaringen zoals afgebroken relaties maar ook de weg naar het hervinden van liefde. Als schrijver probeer ik mijn gevoelens goed over te brengen op de lezer. Daarom heb ik het boek ook geschreven, ik hoop dat mensen steun halen uit mijn gedichten. De grote boodschap van dit boek is: sta open voor elkaar, heb elkaar lief.”

De boodschap van dit boek is dat mensen meer voor elkaar open moeten staan en elkaar lief moeten hebben.

 

Wat inspireert jou?

,,Andere mensen inspireren mij het meeste, hun verhalen, ervaringen en wat ze eruit halen. Maar als ik over anderen schrijf pas ik de tekst wel zodanig aan dat mensen niet herkenbaar zijn. Privacy vind ik heel belangrijk. Naast anderen vind ik de natuur ook inspirerend.”

Wanneer was het boek voor jouw gevoel af?

,,Het duurde even voordat het boek voor mijn gevoel af was. Ik zou zeggen dat ik een perfectionist ben en daarom heb ik lang nagedacht over hoe het boek eruit moest komen te zien. Eest wou ik ook Engelse teksten erin maar dat idee heb ik uiteindelijk laten varen. Ik zie altijd nog wel verbeterpuntjes, maar uiteindelijk heb ik het boek naar de uitgever gestuurd en het gelaten zoals het nu is.”

Zie je jezelf als kunstenaar?

,,Zo zou ik mezelf niet omschrijven, ik maak niet echt dingen met mijn handen, maar vooral met mijn hoofd. Ik observeer, probeer geen waardeoordeel te vormen, maar juist bewustzijn bij mensen te creëren. Ik probeer mijn observaties op een positieve manier om te zetten als tekst, met de bedoeling om mensen steun te bieden.”

Ik wil mensen vooral steun bieden met mijn teksten.

 

Hoe houd je dichten spannend?

,,Met elk gedicht probeer ik een diepere lading naar boven te halen en anderen te inspireren. Gedichten moeten namelijk ook verhalen vertellen, een diepere lading hebben en vaak helpt symboliek daar ook bij. Een bepaald stuk tekst dat meerdere betekenissen heeft.”

Wordt je werk goed ontvangen?

,,Gelukkig wordt het goed ontvangen en loopt het lekker door. Ik ben veel actief op Facebook en een schrijversforum.”

Kortgeleden verloofd, wat vind je vrouw hiervan?

,,Samantha is heel trots op mij, ze inspireert en motiveert me ook altijd om op een ander onverwacht punt te beginnen met schrijven. Ze haalt het beste in me naar boven en daar ben ik echt blij mee.”

Waar werk jij het fijnste?

,,Ik werk het fijnste als ik andere boeken om me heen heb. Daarom is mijn schrijverskamer ook mijn favoriete werkplek. Het is trouwens ook heel fijn werken in de woonkamer. Zeker als het zonnetje naar binnen schijnt en kat Fay even komt kijken.”

Wat doe je in je vrije tijd?

,,In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te vissen, dat maakt mijn hoofd leeg en geeft me nieuwe inspiratie. Ik heb wel een tijdje meegedaan aan schrijfwedstrijden, maar dat deed ik om anderen te inspireren. Ik merk wel dat ik veel heb aan mijn collega-schrijvers, we hebben ook wel regelmatig contact en dan praten we over elkaars werk of andere dingen. Daarnaast sport ik graag, fitness vind ik echt heel leuk om te doen. Je kunt het geen hobby noemen, maar wel een interesse; ik reis graag. Tijdens mijn studie heb ik door Europa gereisd, daar heb ik veel geleerd, over verschillende culturen onder andere. Maar ik heb ook veel nieuwe mensen ontmoet waar ik dan weer boeiende gesprekken mee heb gehad, dat kon ik later weer gebruiken in mijn werk. Vakanties zijn wel belangrijk voor mij om op ideeën te laten rijpen. Ik leef namelijk heel bewust met mijn omgeving en mezelf.”

Ik leef heel beuwust met mijn omgeving en mezelf.

 

Toekomstdromen?

,,Eigenlijk ben ik wel heel gelukkig zoals ik nu ben en dat wil ik graag zo houden. Natuurlijk zou het mooi zijn als mijn boeken beter gaan verkopen, maar ik hoop vooral dat ik mensen mag blijven helpen en inspireren in de toekomst.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!