In Beeld: Steffen en Nathalie van de Pastazaak

Zaterdag 5 oktober 2019

Door Amrutha Mol

Aan het einde van Apeldoorns culinaire ‘proefstraatje’, de Van Kinsbergenstraat, zit de Pastazaak. Een restaurant met afhaalmogelijkheid en een klein winkelgedeelte waar verse ingrediënten te koop zijn, zodat je zelf je pasta thuis kan maken. De onderneming wordt gerund door het koppel Steffen Hummel en Nathalie Dirksen. De twee kregen afgelopen zomer een dochter, Sterre, en vertellen hoe ze hun gezin combineren met het ondernemerschap en welke ondernemersdromen nog bij ze borrelen.

Hoe zijn jullie van Pastafiets naar Pastazaak gegaan?

Nathalie en Steffen hebben hun baan opgezegd toen hun, in eerste instantie, hobbyproject de, zelfbedachte- en gebouwde, Pastafiets zich uitbreidde tot delicatessenwinkel aan de Asselsestraat in Apeldoorn. Steffen: ,,We waren de eerste in Nederland met een Pastafiets-concept, daarmee stonden we voornamelijk op plaatselijke evenementen, zoals het Drakenbootfestival. Daarnaast hebben we bij bedrijven en particulieren verse pasta’s uit de Pastafiets geschept.” Vanuit het publiek kwam er steeds meer vraag naar de Italiaanse gerechten uit de Pastafiets. ,,Op een gegeven moment openden we een winkel om zo de catering makkelijker voor te bereiden”, vertelt Nathalie. ,,Eigenlijk zijn we ook weer vanuit daar verder gaan kijken naar de wens van ons publiek, we merkten bijvoorbeeld,  dat veel mensen aan de werkbank wilden zitten om ter plekke van hun pasta te genieten. Zo zijn we uiteindelijk van een mobiele Pastafiets uitgegroeid tot een restaurant aan de Van Kinsbergenstraat.” Sinds ruim een jaar zit het restaurant op hun huidige locatie. ,,Het bevalt ons goed hier”, meldt Steffen. ,,We hebben leuk contact met de andere ondernemers om ons heen en we merken dat er een breed publiek komt.” Nathalie: ,,Elke dag is ook echt anders hier, de dynamiek en variërende dagen maken het juist zo leuk.”

De dynamiek en variërende dagen maken het juist zo leuk. – Nathalie

Waar komt jullie liefde voor Italië vandaan?

De Assenaar en de Apeldoornse hebben altijd al een grote liefde gehad voor Italië. Steffen: ,,We zijn aan elke kant van Italië geweest, het ene plekje mooier dan de ander. De goede kwaliteit van het eten, de indrukwekkende steden, zoals Rome, en het weer spreekt ons ontzettend aan.” Nathalie: ,,Eigenlijk gaan we bijna altijd naar Italië omdat het zo’n mooi land is met goede wijnen en een bijzondere taal.”

Wat schaft de pot bij jullie thuis?

Nathalie kookt nog vaak thuis, ze eten gezond, gevarieerd en vaak wel zelfgemaakt en vers, net zoals in de Pastazaak. Steffen: ,,Als de pasta m’n neus uit komt eet ik graag Indiaas, maar vaak kun je me wel wakker maken voor een pasta carbonara.” Nathalie: ,,Ik hou zoveel van pasta, vaak maak ik het thuis ook nog wel. Maar anders vind ik Hollandse kost ook wel heel lekker.”

Wat zijn hobby’s naast het ondernemen?

Als het stel niet op de vloer staat zijn ze meestal uit eten bij collega horeca ondernemers of eten ze bij familie. Nathalie: ,,We zijn echte gezelligheidsmensen die genieten van goed eten. Naast de zaak zijn we eigenlijk altijd wel bezig. Ik met interieur- of andere creatieve dingen en Steffen is vaak wel bezig met klussen.” Er wordt ook nog gewandeld met de hond en er gepraat over ondernemersambities.

We zijn echte gezelligheidsmensen die genieten van goed eten. – Nathalie

Hoe combineren jullie het ondernemen met jullie gezin?

Met de komst van Sterre verandert hun werkrooster natuurlijk wel. ,,Momenteel werkt Nathalie minder, maar ik we doen het een beetje om en om”, vertelt Steffen. Dochtertje Sterre ligt rustig te slapen in de kinderwagen. Op de vraag of ze de liefde voor pasta er met de paplepel ingieten moet het stel lachen. ,,Natuurlijk! Zodra ze kan eten gaat ze onze liefde voor de Italiaanse keuken proeven”, zegt Nathalie met een glimlach.

Hoe staan de pastazaken er nu voor?

Net zoals bij andere ondernemers begon het ondernemen voor Steffen en Nathalie ook als een uitdagend avontuur. Van Pastafiets naar een delicatessenwinkel, tot een restaurant. Inmiddels kent Apeldoorn de Pastazaak en horen Steffen en Nathalie geregeld positieve reacties over hun zaak. Steffen: ,,We horen vaak positieve reacties, bijvoorbeeld over de sfeer en het eten.” Maar de ondernemers blijven ondanks de positieve reacties gewoon zichzelf. ,,We doen ons ding en zijn heel open over de bereiding van recepten. We verkopen deze ook in ons winkelgedeelte”, vervolgt Steffen.

We doen ons ding en zijn heel open over de bereiding van recepten. We verkopen deze ook in ons winkelgedeelte – Steffen

Wat vinden jullie van de nominatie voor Apeldoorn Business Award in de categorie ‘starters’?

Nathalie: ,,We zijn heel trots op de nominatie, maar we hoeven niet per se te winnen. We vinden de andere genomineerden ook heel goed en zijn al heel blij met een nominatie.” Steffen vult aan: ,,Precies, we doen ook niet mee aan restaurant- of kookwedstrijden zoals ‘Beste pasta van Nederland’ en dergelijken.”

Borrelen er nog meer ondernemersdromen?

De Pastafiets komt niet meer terug maar er borrelen nog wel andere ondernemersdromen. Nathalie: ,,Dit is een hele verre droom hoor, maar het lijkt me heel leuk om in Italië iets op te knappen en daar iets te beginnen.” ,,We blijven dromen en ontwikkelen”, gaat Steffen verder. ,,Misschien is er over 5 jaar nog wel een vestiging, wie zal het zeggen. Maar eerst willen we deze zaak nog verder ontwikkelen voordat we andere ondernemersdromen realiseren.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!