In Beeld: Tiphaine Bresser van Zero Waste Apeldoorn

Zaterdag 29 augustus 2020

Door Amrutha Mol

Tiphaine Bresser is van origine Frans, maar woont al meer dan 10 jaar in Apeldoorn samen met haar man en 2 zonen. Ze raakte 10 jaar geleden geïnteresseerd in manieren waarop we het milieu minder konden vervuilen. Hier is ze zich met de jaren meer in gaan verdiepen en zo is ze uiteindelijk ook kartrekker geworden van Zero Waste Apeldoorn. Met Zero Waste Apeldoorn houdt ze meerdere activiteiten om ervoor te zorgen dat onze aarde een stukje schoner wordt.

Tiphaine, voor de mensen die je nog niet kennen, wie ben je?

“Ik ben Tiphaine Bresser. Ik ben Française en kom oorspronkelijk uit Normandië. Ik heb tijdens mijn studie mijn man leren kennen en ben toen naar Apeldoorn verhuisd. Ik zou mezelf omschrijven als creatief en nieuwsgierig.”

Wat doe je?

“Ik ben administratief medewerker in een commercieel bedrijf. Daarnaast ben ik kartrekker van Zero Waste Apeldoorn en ben ik betrokken bij Zero Waste Nederland. Daar ben ik community coach en daar help ik lokale community’s opzetten. Zero Waste is wel een burgerinitiatief, dus ik krijg er niks voor terug. Maar dat vind ik niet erg.”

Hoe kom je bij Zero Waste Apeldoorn?

“Ik ben al ruim 10 jaar bezig met duurzamer leven. Het begon met palmolie en ontbossing. Daar stoorde ik me heel erg aan en dat vond ik een probleem. Ik ben meer informatie gaan zoeken over duurzamer leven en ben langzaamaan mijn levensstijl gaan veranderen. Dus ik ben veel minder plastic gaan gebruiken. Om meer mensen te bereiken ben ik in 2008 een marathon gaan lopen, om geld op te halen voor de Plastic Soup Foundation. Ik was al lid van Zero Waste Nederland en wilde graag iets in Apeldoorn beginnen. Het begon klein, met een aantal opruimacties en toen spreidde het zich uit als een olie vlek en nu zijn er ook workshops, een website en social media.”

Waarom doe je dit?

“Ik vind het belangrijk om bezig te zijn met Zero Waste en het verbeteren van het duurzame leven, omdat het beter is voor onze toekomst, de volgende generaties, de natuur en voor nog veel meer dingen. Ik wil laten zien dat er veel ten positieve kan veranderen als iedereen een klein steentje bijdraagt.”

Wat houdt Zero Waste Apeldoorn in?

“Zero Waste Apeldoorn zet zich in voor een schonere en duurzamere wereld. We doen dat door tips en tricks te delen. We hebben hiervoor een Facebookpagina. We focussen ons op bepaalde doelen, zoals consuminderen, hergebruik, recycling en upcycling en zwerfafval opruimen. Dit doen we in samenwerking met Zero Waste Nederland en andere groepen. Zo proberen we samen sterker te staan voor een schonere wereld.”

Hoeveel mensen zijn betrokken bij Zero Waste Apeldoorn?

“Op Facebook zijn het er 749 ongeveer en op Instagram zijn het er ongeveer 360. Ik denk dat er in totaal ruim 1000 mensen bij zitten.”

Welke acties hebben jullie al uitgevoerd?

“We hebben al verschillende acties gehouden. Zoals het opruimen van zwerfafval in parken. Dat is een sociale en gezellige bezigheid en ook nog eens goed voor het milieu. We doen ook aan ‘ploggen’ dat is hardlopen en zwerfafval opruimen tegelijk. Maar je kan als Apeldoorner ook een straat adopteren en dan hou je die straat schoon van zwerfafval. Zo hadden we onlangs ook succesvolle een peuken opruimactie. Dat gaan we in september ook weer doen. Eigenlijk zijn we vooral bezig met preventie, informatie en actie. Dankzij onze ontmoetingen hebben we een groot bereik.”

Wat zijn onlangs behaalde successen?

“Veel mensen enthousiasmeren, een informatieavond over wasbare luiers, landelijke opruimacties, er zijn al meer dan 130 straten geadopteerd, de opruimacties, steeds meer mensen die verpakkingsvrij gaan kopen en er zijn steeds meer mensen die zelf hun gebruikersartikelen maken. Zoals wasmiddel en tandpasta. Daarnaast zijn we bezig met afvalpreventie: ‘Wat niet in je huis komt, hoeft er ook niet uit.’ Het is een samenwerking met de gemeente en andere ondernemers.”

Wanneer ben je begonnen met Zero Waste?

“Net voor mijn 40ste. Nu zie ik wel veel meer jonge mensen die bezig zijn met Zero Waste. Dat vind ik wel heel erg gaaf! Want op hun leeftijd was ik echt nog niet bezig met Zero Waste.”

Wat doe je zelf qua Zero Waste?

“Ik maak zelf wasmiddel, tandpasta, vlieg bijna niet, pak altijd de fiets, heb een eigen moestuin, koop biologisch, eet vegetarisch, probeer verpakkingsvrij te kopen en daarnaast doe ik nog meer dingen om zo Zero Waste mogelijk te leven.”

Heb je nog tips voor anderen die ook Zero Waste willen leven?

“Verpakkingsvrij kopen, zwerfafval opruimen, kleine stapjes nemen richting het Zero Waste leven, minder lang douchen, fietsen, lopen, minder vlees eten, tweedehands kleding kopen enzovoort. Elke dag deel ik tips op Twitter en Instagram.”

Welke events komen er nog aan?

“We hebben al een paar events op de kalender staan voor september 2o20:

  • Zaterdag 5 september: Landelijke Peukenruimdag (in Apeldoorn en 6 andere steden in Nederland)
  • Zaterdag 12 september: Zero waste Wandeltours door heel Nederland (en dus óók in Apeldoorn)
  • Zaterdag 19 september: World Clean up day & Landelijke opschoondag (wereldwijde opruimactie, óók in Apeldoorn).”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!