In Beeld: Wim van Essen van Spellenwinkel De Wammus

Zaterdag 18 april 2020

Door Amrutha Mol

Tijdens de coronacrisis, de tijd dat iedereen binnen zit, worden er veel spelletjes gedaan. Mensen slaan massaal aan het puzzelen en gezinnen zitten met elkaar rond de tafel om samen een bordspel te spelen. In Apeldoorn zit aan de Kapelstraat een spellenwinkel die allerlei soorten spellen en puzzels verkoopt: Spellenwinkel De Wammus van Wim van Essen.

Hoe gaat het met jullie tijdens deze coronacrisis?

,,Eigenlijk hebben we het alle maanden van het jaar druk. Maar door de coronacrisis is het nog drukker geworden. Het is heel vervelend dat het coronavirus in Apeldoorn is, maar het is wel gunstig voor de verkoop van spellen en puzzels. We verkopen nu meer spellen en puzzels dan normaal. Ik denk dat dat komt doordat veel mensen binnen zitten en de gezelligheid willen op zoeken door een spel te spelen of even rustig te puzzelen.”

 

“Ik verkoop plezier, dat is het mooie aan mijn werk.”

 

Hoe ben je de winkel ooit begonnen?

,,Daar zit geen moeilijk verhaal achter. Zo’n 15 jaar geleden, op 1 november 2015 wilde ik graag iets voor mezelf beginnen. Een winkel waarvan ik positieve energie kreeg. Dat werd Spellenwinkel De Wammus. Mensen zijn altijd vrolijk als ze hier binnenkomen. Ik heb nog nooit chagrijnige mensen in de winkel gehad. Ik denk dat chagrijnige mensen geen spelletjes spelen, haha! Ik verkoop plezier, dat is het mooie aan mijn werk.”

Op welke manieren maken mensen kennis met De Wammus?

,,Mensen maken voornamelijk kennis met de winkel door de Facebookpagina. Ik maak wel met enige regelmaat een Facebook-advertentie. Wat ik eigenlijk nooit doe is adverteren in kranten. Dat vind ik niet zo nodig. Daarnaast denk ik dat veel mensen de winkel kennen door mond-tot-mond reclame en scholen. Ik verkoop ook wel veel spellen aan scholen.”

 

“Ik denk dat mensen de gezelligheid op zoeken met een spelletje.”

 

Je verkoopt nu meer dan normaal, wat verkoop je voornamelijk?

,,Momenteel loopt de verkoop van legpuzzels heel goed. Veel mensen kopen legpuzzels om deze thuis in alle rust te maken. Daar biedt de coronacrisis nu mooi de gelegenheid voor: even ontspannen door een legpuzzel te maken. Daarnaast verkoop ik veel gezinsspellen. Scrabble loopt nu heel goed in de verkoop bijvoorbeeld. Tja, ik denk toch dat mensen de gezelligheid op zoeken met een spelletje. Ik denk dat ik nu voor 60% legpuzzels verkoop en voor 40% spellen verkoop.”

Wat is jouw favoriete spel?

,,Och, dat zijn er zo onwijs veel, als ik die allemaal op moet gaan noemen staan we hier morgen nog. Maar de spellen Ticket to ride Europa, Scrabble en Rummikub zijn wel mijn favorieten. Die verkoop ik momenteel ook goed trouwens.”

Heb je naast spellen verkopen en spelen nog andere hobby’s?

,,Ik vind het heel leuk om buiten te sporten. Dat kan van alles zijn hoor; fietsen, wandelen, hardlopen. Ik vind allerlei verschillende sporten leuk en dan voornamelijk buiten.”

 

“Ik zoek sowieso niet graag de drukke plekken op waar veel mensen zijn.”

 

Als deze crisis over is, waar zou je dan als eerste heen gaan?

,,Voordat deze crisis er was ging ik ook niet echt naar bioscopen, restaurants en festivals. Dus dat mis ik nu ook niet echt. Ik zoek sowieso niet graag de drukke plekken op waar veel mensen zijn. Maar ik denk dat ik mijn familie als eerste ga opzoeken als deze crisis over is. Als dit allemaal voorbij is, hoop ik samen met de hele familie te kunnen zijn.”

Wat is de directe impact van de coronacrisis op jou?

,,Dat het drukker is in de winkel, maar wel positief drukker. Ik kan het nog allemaal bijbenen. Eigenlijk sta ik er zo in: hoe drukker hoe beter. Ik vind mijn werk heel erg leuk en de mensen die hier komen om spellen te kopen geven mij ook altijd positieve energie. Daar word ik echt blij van.”

Word je thuis wel eens gek van de spellengekte?

,,Haha, nee dat niet. Ik hou echt van spellen en ik beleef er ook veel plezier aan. Ik verkoop spellen, omdat ik hoop dat anderen er ook veel plezier aan beleven.”

 

“Ik denk dat ik meer dan 600 spellen heb.”

 

Hoeveel spellen heb je eigenlijk in de winkel?

,,Dat zijn er echt heel erg veel. Ik heb er wel honderden, ik denk meer dan 600 spellen. Dat zijn verschillende spellen hoor. Van bordspellen en kaartspellen tot educatieve spellen en denkspellen. Daarnaast verkoop ik natuurlijk veel legpuzzels en andere spellen. Eigenlijk heb ik een heel breed aanbod in spellen. Ik denk dat je hier voor bijna al je spellenwensen terechtkan.”

Waarom zouden meer mensen spellen moeten spelen volgens jou?

,,Spellen spelen is erg leuk en ontspannend, maar vooral ook leerzaam: je leert omgaan met verlies, je leert creatief denken en het mooiste van een spel spelen is dan ook, dat je voor even in een andere wereld bent. Je bent op dat moment bezig met een spel en met niks anders.”

Heb je nog een motto?

,,Jazeker. Mijn motto hier is: het doel van spellen is winnen, maar winnen is niet het doel. Vaak hoor ik van mensen dat ze bijna geen spellen spelen, omdat er een gezinslid niet tegen zijn of haar verlies kan. Maar dan probeer ik altijd uit te leggen dat winnen niet het uiteindelijke doel is. Het uiteindelijke doel is plezier maken met elkaar. En dat is belangrijk. Zeker nu we samen in deze crisis zitten.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!