KW Wonen uit Apeldoorn genomineerd als beste leerbedrijf van Nederland

Maandag 27 februari 2023

Door Kevin van Es

Woonbedrijf KW Wonen uit Apeldoorn is één van de tien genomineerde(n) beste leerbedrijven voor mbo-studenten, in de sector Handel, van Nederland. Ernst Voogd van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) verraste het team met de nominatie. Harry Gerritsen is bedrijfsleider bij KW Wonen Apeldoorn en is erg trots op zijn team. Hij vertelt over de nominatie en het werken met stagiaires.

Een erkend leerbedrijf worden

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een erkend leerbedrijf te worden. Harry vertelt over de keuze van KW Wonen hiervoor: “KW Wonen is een erkend leerbedrijf sinds 2000. We hebben hier toen voor gekozen om mensen de kans te geven om zich te ontwikkelen,” aldus Harry. Om een erkend leerbedrijf te worden moet je, via de site van het SBB, de Quick Scan doen. Hier zie je wat je nodig hebt, geef je aan voor welke vmbo- of mbo- opleidingen je stages of leerplaatsen aanbiedt en tot slot dien je hier de aanvraag in om erkend leerbedrijf te worden.

Voordelen van een erkend leerbedrijf

Volgens Harry brengt het werken met stagiairs zowel voor- als nadelen, maar wint de positieve kant. Hij legt uit: “Je moet de stagiairs wel tijd en aandacht geven dus de eerste 2 à 3 weken kosten ze meer dan dat ze opleveren, maar later heb je er zelf ook profijt van. Je kan er mensen aan overhouden.” Hij voegt hieraan toe dat een erkend leerbedrijf deskundigheid, vakbekwaamheid en professionaliteit uitstraalt en dat een leerling een hoop werk uit handen kan nemen. Een erkend leerbedrijf vormt een schakel tussen praktijk en onderwijs. Hierdoor blijft het ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs. Iets waar veel bedrijven hun voordeel uit halen. Tot slot geeft het een bedrijf een positief maatschappelijk imago.

Het verloop van de verkiezing

Nederland telt 250.000 erkende leerbedrijven. Scholen, bedrijven en studenten konden leerbedrijven en praktijkopleiders aanmelden. Uit deze 1135 voordrachten kwam een selectie van 87 genomineerde leerbedrijven en 81 genomineerde praktijkopleiders in 9 sectoren. Sector kamers gaan nu per sector beoordelen welke leerbedrijf en welke praktijkopleider doorgaan naar de finale.

Ambassadeursgala

Tijdens het ambassadeursgala in theater Orpheus Apeldoorn op 15 mei 2023 kiest het publiek welk leerbedrijf zich de beste van Nederland mag noemen. De awardshow is live to volgen op YouTube. De beste praktijkopleider wordt bekend gemaakt uit een gouden enveloppe. De winnaars staan een jaar lang in de schijnwerpers en vertegenwoordigen namens SBB alle leerbedrijven en praktijkopleiders van Nederland. Ook worden de winnaars regelmatig gevraagd om hun visie op het opleiden in de beroepspraktijk te geven.

Een overzicht van alle genomineerden per sector vind je op de website van SBB.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!