Omnicampus: verbinden!

Vrijdag 21 september 2012

Door Redactie

In het najaar van 2012 verhuist Centraal Beheer Achmea naar Apeldoorn-Zuid. Het beroemde kantoorgebouw van de hand van Herman Herzberger is dan beschikbaar voor herontwikkeling. Eigenaar TCN ontwikkelde daarvoor het concept Omnicampus: een plek waar onderwijs en bedrijfsleven onder één dak worden gehuisvest. Omnicampus wordt een platform waar verbinden, ontmoeten, delen, toepassen en teruggeven centraal staan.

Zorg, vrijetijdseconomie en maakindustrie

Bedrijfsleven, onderwijs, de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn kwamen op vrijdag 14 september bijeen in een conferentie over het Omnicampus concept. Doel was te komen tot concrete projecten in de sectoren Zorg, Vrijetijdseconomie en de Maakindustrie. Apeldoorn wil deze sectoren net zo laten werken als het succesvolle netwerk Apeldoorn IT, dat samenwerkt op het gebied van personeelswerving, mobiliteit, de profilering van Apeldoorn, kennisuitwisseling en innovatie.

Apeldoorn economisch in de lift

In een presentatie liet wethouder Nathan Stukker zien dat Apeldoorn behoorlijk trots kan zijn. Zo bleek onlangs in Elsevier dat Apeldoorn qua economische ontwikkeling gestegen is van de 64ste plaats in 2010 naar de 30ste plaats in 2012. Maar uitdagingen zijn er ook genoeg, onder andere op het gebied van clustervorming, realiseren van cross-overs, stageplekken e.d. Het bedrijfsleven liet zich niet onbetuigd. Naast TCN gaven Be Informed, Divitel, Verian, SOS Sports & Events en Remeha aan wat belangrijk is voor hun specifieke sector.

Concrete actie

Tijdens de conferentie is concreet aan de slag gegaan voor de drie sectoren. Voor de Zorg ligt de komende tijd het accent op DOEN. Belangrijk is om de aansluiting te zoeken met het programma Health Care van de provincie en de verbinding te maken met het netwerk Apeldoorn IT. Bij de Vrijetijdseconomie zullen kennisontwikkeling en innovatie met name in het veld moeten plaatsvinden, waar bedrijfsleven en onderwijs maximaal dicht op elkaar zitten. Voor de maakindustrie zal het accent moeten liggen op marketing en branding en het verbinden van opleiding en ondernemers. De overheid heeft de rol van faciliteren en zal daarbij niet voor de voeten moeten lopen.

Samen aan de slag

Gedeputeerde Annemieke Traag vindt het erg belangrijk dat Apeldoorn focus legt op een beperkt aantal sectoren en riep Apeldoorn op om aan de slag te gaan: “Laat als Apeldoorn zien wat je in huis hebt en zoek de verbinding met Health Care en de maakindustrie.” Gedeputeerde Jan-Jacob van Dijk ziet voor Apeldoorn grote mogelijkheden in de recreatie en vrijetijdseconomie. De rol voor de provincie zou moeten liggen in de aanpassing van regelgeving, een match tussen opleidingen en de behoefte van het bedrijfsleven en het stimuleren van cross overs.

Wethouder Johan Kruithof is tevreden over de resultaten van de conferentie: “Het was een zinvolle bijeenkomst; goed om elkaar te ontmoeten en te zien dat er ter plekke verbindingen werden gelegd. Die leidden zelfs tot concrete afspraken. Omnicampus werpt zijn schaduw vooruit.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!