Help de bevolking van Oekraïne

Roer gaat om in tapperij Den Olifant

Donderdag 12 mei 2016

Door Redactie

Tapperij-café Den Olifant aan de Kapelstraat krijgt met ingang van komende maand een nieuwe eigenaar. Jeroen Ter Veen trekt zich terug in zijn eigen Café Jeroen en maakt plaats voor Frits Groeneveld, die zich laat assisteren door Martijn de Frankrijker. De heren hebben grootste plannen met Den Olifant, die aan de vooravond staat van een metamorfose. ,,Het roer gaat helemaal om’’, zegt Groeneveld.

Wat blijft is de karakteristieke bar waarachter de legendarische en inmiddels overleden Hans van Rijswijk in het vorige millennium het publiek in zijn tapperij bediende. Ook de naam blijft gehandhaafd. Het gaat immers om een begrip in Apeldoorn. Frits Groeneveld (32) heeft grootste plannen met Den Olifant. Allereerst gaat de leeftijdsgrens flink omhoog naar 21. Groeneveld en zijn barman De Frankrijker mikken op een zaak waar de 25-plusser zich op z’n gemak voelt en kan kiezen uit een groot aantal bieren (tap én fles), een stuk of vijftien open wijnen en bijpassende hapjes. Een kaart ontbreekt. Wie zich van de actuele toestand van de natjes en de droogjes op de hoogte wil stellen kan z’n aandacht op de muren vestigen. De schilderijtjes van nu behoren vanaf 5 juni tot de voltooid verleden tijd. Borden met culinaire informatie nemen die ruimte straks in.

Frits Groeneveld (32), geboren en getogen in Apeldoorn, is een bekende man in de plaatselijke horecawereld. Hij drukte zijn stempel onder meer op het café van Gigant en was tot voor kort bedrijfsleider in het Stadscafé. Eind vorig jaar voerde hij met Jeroen ter Veen de eerste, voorzichtige gesprekken over een mogelijk overname. Den Olifant betekent voor Groeneveld zijn debuut als zelfstandig ondernemer.

Zijn rechterhand, bierspecialist Martijn de Frankrijker, mag mede gestalte geven aan de aspiraties van Den Olifant nieuwe stijl. Met Groeneveld spreekt hij van ,,mooie bieren en lekkere wijnen’’. Dat daaraan een prijskaartje hangt moge duidelijk zijn. De twee kiezen voor een hoger segment in de markt en willen zich nadrukkelijk onderscheiden. Ze zeggen hun gasten in de watten te willen te willen leggen en zetten de tv wat harder als er wielerwedstrijden worden uitgezonden. Een zogeheten Koerse Kaffee dus, waar de fiets zelf ter plekke kan worden gestald. Ook het terras maakt deel uit van de gedaantewisseling. Binnen staan langere tafels, er zijn planten en zogenoemde kelderschatten gaan een rol spelen. De bieren (onder meer van kleine Nederlandse brouwerijen) en open wijnen zijn al niet doorsnee, de top komt van beneden: uit de kelder. Wie wat te vieren heeft, geld genoeg heeft en/of gewoon eens gek wil doen kan zo’n fles laten aanrukken à raison van 50 tot 70 euro. En daarmee is meteen de koers bepaald. Dat er hippe jenevers en gins (al dan niet gemixt) te drinken zijn spreekt vanzelf. Bijna vanzelf, want moet Apeldoorn niet enige tijd aan het nieuwe concept wennen? Frits Groeneveld is echter stellig. ,,Nee. Apeldoorn is daaraan toe. En wij zetten de toon.’’

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?