Serious People: Apeldoornse Jeugdorkesten en het Maestro-gevoel

Zaterdag 14 oktober 2017

Door Ben Eggermont

Wekelijks is op Apeldoorn Direct een bijdrage te lezen in de serie ‘Serious People’. Dit in het kader van het evenement 3FM Serious Request. Van 18 tot en met 24 december staat het Glazen Huis van radiozender 3FM op het Marktplein. In Apeldoorn zijn al flink wat mensen bezig met het bedenken van ideeën om geld in te zamelen. Vandaag komt René van Gerwen van de Vereniging Apeldoornse Jeugdorkesten aan het woord. Zij hebben mooie plannen om geld voor het 3FM Serious Request binnen te halen.

Hoe is het idee ontstaan om iets voor 3FM Serious Request te gaan doen?

,,Kort nadat het bekend was geworden ontstond binnen het bestuur de gedachte dat we als orkesten hier iets mee moesten doen. Met name het thema, herenigen van familieleden, sprak ons zeer aan. Muziek is een fantastisch middel om mensen te verbinden.”

Wat gaan jullie doen en wanneer?

,,We gaan twee zaken organiseren. Onder het motto ‘Orkest of ensemble inhuren?’ willen we onze orkesten aanbieden om bij allerlei evenementen te spelen. De opbrengsten komen ten goede aan 3FM Serious Request. Een eerste succes hebben we al geboekt. Op 1 december verzorgen onze spelers bij het Paleisdiner op Het Loo in Apeldoorn, georganiseerd door de VVD Apeldoorn, de muzikale omlijsting van deze avond. En we zijn nog bezig met andere belangstellenden.
Daarnaast brengen we onder de titel ‘Altijd al gedroomd om als echte Maestro een groot orkest te dirigeren?’ op 16 december een speciaal evenement in het CODA Museum. Bekende Nederlanders zullen die middag hun kwaliteiten als dirigent kunnen uitproberen. De voorbereidingen zijn in volle gang. We hebben onze stadsdichter en theatermaker Aad van der Waal bereid gevonden deze middag te presenteren. Het publiek zal actief worden betrokken bij het evenement. Het CODA Museum zet hiervoor om 3 uur gratis de deuren open.”

Kun je al iets zeggen over de kandidaten?

,,We denken aan 4 tot 6 kandidaten. We zijn er nog volop mee bezig; namen houden we nog geheim. Om deel te mogen nemen moeten de kandidaten geld doneren voor 3FM Serious Request. De hoogst biedende kandidaten krijgen voorrang. En ze moeten volslagen leek zijn op het gebied van de orkestdirectie. Er zullen grote landelijk bekende publiekstrekkers bij zijn, in een voor hen ongebruikelijke rol.”

Hier hoort natuurlijk een jury bij. Kun je daar misschien als wat meer over zeggen?

,,Iedere maestro is op zijn of haar manier groots; we gaan dus geen winnaars en verliezers aanwijzen. Het gaat om de beleving en het plezier, en uiteraard het geld voor het goede doel. Wel zal een deskundig panel opbouwend commentaar leveren op de prestaties van de maestro’s, en verbeterpunten aangeven. Verder zal op een verrassende wijze het herenigen van verscheurde gezinnen bij het evenement worden betrokken. We gaan ervan uit dat het publiek massaal toestroomt naar dit unieke publieksspektakel”

Staat dit alles op zichzelf?

,,Nee, het mooie is dat er op dezelfde middag in museum CODA van 13:00 uur tot 15:00 uur nog een 3FM Serious Request actie is. En wel met een ‘Muzikale Loop’, georganiseerd door Gigant, markant in cultuur. Muzikanten, zangers, dichters (amateurs en professionals) spelen en zingen een steeds repeterende, korte melodie, gemaakt door componist Wijnand van Klaveren en op een tekst van stadsdichter Aad van der Waal.”

Wat verwacht je op te halen met jullie acties?

,, Hoe meer, hoe beter; op dit moment staat de teller op onze donatiepagina al op €325,00, en we zijn nog niet eens echt begonnen!”


16 december 15:00-16:30 uur Serious Orkest voor 3FM Serious Request: Maestro! http://kominactie.3fm.nl/actie/serious-orkest-voor-3fm-serious-request

16 december 13:00-15:00 uur Muzikale Loop http://kominactie.3fm.nl/actie/de-muzikale-loop


1 december ’s avonds Paleisdiner op Het Loo, muzikaal omlijst door de Apeldoornse Jeugdorkesten http://kominactie.3fm.nl/actie/paleisdiner-voor-serious-request

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Portretten SeriousPeople

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!