Serious People: Veluws College Walterbosch

Zaterdag 16 december 2017

Door Ben Eggermont

Eigen foto

Wekelijks is op Apeldoorn Direct een bijdrage te lezen in de serie ‘Serious People’. Dit is de laatste aflevering in deze reeks. Aanstaande maandag 18 december gaat 3FM Serious Request van start en zal tot 24 december op het Marktplein plaatsvinden. In Apeldoorn zijn flink wat mensen bezig met het bedenken inzamelen van geld. Vandaag: Miranda van den Brink van het Veluws College Walterbosch.

Hoe is het idee ontstaan om iets voor 3FM Serious Request te gaan doen?

,,We doen om het jaar hier op school altijd iets voor een goed doel, meestal voor landen in Afrika. Ik had al eerder aangegeven het leuk te vinden als we iets voor 3FM Serious Request zouden doen. Het sluit goed aan bij beleving van onze leerlingen. Toen we hoorden dat 3FM Serious Request dit jaar naar Apeldoorn zou komen, was de keuze voor het project van dit jaar gauw gemaakt. Het is een mooi thema.”

Wat gaan jullie doen en wanneer?

,,We hebben twee dagen ingeruimd voor acties. Er zijn wat leerlingen die kleine activiteiten tussendoor doen, geschilderd en schilderijen verkocht daar hebben ze een paar honderd euro mee opgehaald. Voor donderdag 21 december hebben veel docenten aangegeven wel een workshop te willen geven, het kan gaan om kaartspellen, tot een alternatieve les over Trump, weven en rijgen, starterscursus Spaans, allerhande sport. In totaal 27 workshops, voor deelname vragen we van de leerlingen er workshop een paar Euro en dat moeten ze donderdag meenemen. Ondertussen wordt er nog lekkers verkocht en we hebben kerstmuziek in de hal. De feestcommissie serveert warme chocolademelk. Alle opbrengsten gaan naar 3FM Serious Request.”

En wat gebeurt er op de vrijdag?

,,Traditiegetrouw hebben we op school altijd een kerstontbijt of een brunch. Dat verzorgen wij als school, mooi aangekleed met alles erop en eraan. Toen dachten  we als de leerling dat dit jaar nu eens zelf meenemen dan besparen we wel een paar duizend euro, we hebben wel 1500 leerlingen. Dus geen placemats, geen broodjes, geen borden, geen bestek, ze nemen alles zelf mee. De docenten hebben daarvoor een boodschappenlijstje gemaakt, maar ze kunnen ook alles zelf organiseren, pannenkoeken, soepjes, stokbrood. Dan maken ze de klas gezellig, voor de onderbouw gaan we dan vertellen wat we vorig jaar in Afrika hebben gedaan. En voor de bovenbouw hebben we een film uitgezocht die past bij het thema.”

Wie doen er zoal mee?

,,Alle leerlingen hebben zich al ingeschreven voor de workshops. Alle workshops zitten ramvol. Er worden nog attenties gemaakt voor de bewoners van Mandala. Een heel divers programma. Na afloop  op donderdag gaan we geld tellen en op vrijdagmorgen om half acht willen we het geld gaan brengen naar het Glazen Huis met een groep kinderen. En daarna gaan ze ontbijten.”

Wat verwacht je op te halen met deze acties?

,,Dat is altijd heel spannend om in te schatten, We hebben wel een streefbedrag, we hopen zo rond de 6 à 7 duizend euro gaat opleveren. Altijd eng om een bedrag te noemen. We weten natuurlijk wel wat we andere jaren aan het ontbijt hebben uitgegeven, maar de opbrengst van de workshops dat weten we niet, we hebben wel richtbedragen genoemd, maar je kan de leerlingen niet verplichten.”

Donderdag 21 december Workshops bij Veluws College Walterbosch
Vrijdag 22 december – Kerstontbijt

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Portretten SeriousPeople

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!