Jacob Brobbel: “De drive om te overleven zit in mensen”

Vrijdag 24 mei 2024

Door Redactie

In deze aflevering van Studio ACEC krijg je een inkijkje in het leven van Jacob Brobbel, de visionaire drijvende kracht achter het NewTechPark in Apeldoorn. Van een bescheiden concept is het uitgegroeid tot een bruisende gemeenschap waarin alle leidende technologiebedrijven en -organisaties in de regio samenkomen

Jacob wordt wel eens verweten dat hij chaos creëert. “Ik ben liefhebber van vernieuwing, verandering en innovatie, dat is per definitie chaos. Chaos is blijkbaar een voorwaarden voor verandering. Ik noem mij kwaliteitscontroleur, de chaos moet wel een zekere kwaliteit hebben om bij de juiste vernieuwing uit te komen.”

NewTechPark

NewTechPark is meer dan alleen een fysieke locatie, het is een broeinest van ideeën, innovatie en een bepaalde mate van chaos. Jacob benadrukt echter dat deze chaos van hoge kwaliteit moet zijn om tot de juiste vormen van vernieuwing te leiden.

De drang naar verandering en innovatie stond aan de wieg van NewTechPark. “We begonnen te denken aan ‘wat hebben we nodig voor de toekomst?’ en ‘wat weten we samen dat we alleen niet weten?'” legt hij uit. Jacob besefte al snel dat voor de meeste zaken samenwerking noodzakelijk is.

Innovatie zonder financiële middelen

De weg naar innovatie en verandering is vaak onzeker en vaag, waarbij mensen zich vaak vastklampen aan wat ze hebben, veelal gedreven door financiële motieven. Jacob benadrukt dat geld geen garantie is. Bij de aanvang van NewTechPark was er weinig tot geen financiële steun beschikbaar. Toch liet dit Jacob niet tegenhouden. “Ik ben begonnen zonder financiële middelen,” vertelt Brobbel. Tijdens een bouw- en technische crisisperiode bracht juist de wil tot samenwerking en duurzaamheid mensen samen.

Samenwerking

Als macht en geld geen drijvende krachten zijn, wat dan wel? Voor Jacob is het duidelijk: “De drang van mensen om te overleven, die dwingt tot verandering en samenwerking. Mensen die hierin geloven, zullen actie ondernemen. Maar niet alleen. Ze zoeken elkaar op.”

De toekomst

De route naar de toekomst omvat voortdurende verandering en vernieuwing, soms vergezeld van chaos. Echter, zoals Jacob Brobbel ons eraan herinnert, is die chaos vaak precies wat nodig is om te groeien en te vernieuwen.

Ben jij benieuwd naar het volledige gesprek tussen Jacob en Max in de podcastreeks ‘Studio ACEC’. Deze aflevering is afkomstig uit juli 2023 en is te beluisteren op de website van ACEC, Spotify, Google Podcast, en Apple Podcast.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over podcast

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!