Alles wat je moet weten over stemmen in Apeldoorn

Donderdag 9 maart 2023

Door Kevin van Es

De talkshow tafels van Nederland zitten weer volgepakt met politici en bijna alle politieke partijen voeren campagne door heel het land, de vierjaarlijkse verkiezingen voor de Provinciale staten en Waterschap staan weer voor de deur. Waar kun je stemmen en hoe belangrijk is jouw stem? Hans van Gerrevink is fractievoorzitter in Apeldoorn en legt uit waarom het zo belangrijk is dat, iedereen die mag, stemt.

Ook jouw stem telt

De Provinciale Staten is het bestuur van je eigen provincie, in ons geval dus van Gelderland. Zij bepalen het beleid van de provincie. Door het uitbrengen van je stem beslis je indirect mee met beslissingen over Apeldoornse kwesties. Hans legt uit: “Denk hierbij aan discussies over het aanleggen van nieuwe wegen of over het plaatsen van windmolens.” Hoe meer stemmen de partij naar jouw smaak ontvangt, hoe groter haar invloed op de beslissing is. Hans vertelt: “Vergis je niet, ook Waterschap is super belangrijk. Waterschap zorgt namelijk voor schoon drinkwater, droge voeten, door het controleren van de waterpeil en een goed waterbalans. Als je niets van het Waterschap merkt, doen ze het goed.”

Lage opkomst in Apeldoorn

De opkomst in Apeldoorn lag in 2019 volgens verkiezingsuitslagen op 57,44 procent. Hoewel Hans dit percentage heel laag vindt, begrijpt hij het wel. hij legt uit: “Bijna elke avond is er wel iets over de Tweede Kamer te zien op tv, maar over de Provinciale Staten zien we amper iets. De verkiezingen voor de Provinciale Staten gaat net zo goed ergens over, maar is een stuk minder zichtbaar.” Hij hoopt dat de opkomst dit jaar in ieder geval even hoog is als vier jaar geleden.

Stemmen in Apeldoorn

Op verschillende locaties door heel Apeldoorn is het mogelijk om te stemmen op jouw favoriete partij. Een stemlocatie bij jou in de buurt vind je op de website van de gemeente Apeldoorn of op ‘waar is mijn stemlokaal’. Sinds 2021 zet Apeldoorn mobiele stemlocaties in.

Stemmen met een beperking

Ook is er gedacht aan mensen met een beperking. Zo zijn er kandidaten- en kieslijsten met een groter lettertype en beschikken de meeste stemlocaties over ten minste één stemhokje met een verlaagd schrijfblad voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel. Op de website van de gemeente vind je alle informatie over stemmen met een beperking.

Stemmen tellen

Nadat de stemlokalen zijn gesloten, tellen de leden van de stembureaus de stemmen. De voorzitters van de stembureaus zorgen ervoor dat het tellen zorgvuldig gebeurt en geïnteresseerden mogen het tellen van de stemmen bijwonen. Volgens Hans is dit een verplichting op basis van de kieswet: “die geldt voor alle Nederlandse verkiezingen en zorgt voor transparantie,” aldus Hans. De volgende ochtend, op donderdag 16 maart, worden de getelde stemmen naar het gemeentelijke stembureau gebracht.

Dit moet je niet vergeten

Vergeet als je gaat stemmen niet om je stempas en een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. De stempas heb je, als het goed is, al ontvangen. Is dit niet het geval? Vraag dan vóór 14 maart een vervangende stempas aan via de gemeente.  Je identiteitsbewijs mag een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument zijn en mag niet langer dan vijf jaar verlopen zijn.

Stemwijzer

De kandidatenlijsten vallen deze week nog bij je op de mat. Twijfel je nog op wie je gaat stemmen? Op www.mijnstem.nl kun je voor beide verkiezingen een stemwijzer doen.

Stemmen is mogelijk op 15 maart 2023 van 07:30 tot 21:00.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!