Blokhuis: ‘FNV en Vérian zetten volstrekt verkeerd beeld neer van situatie’

Maandag 15 februari 2016

Door RTVApeldoorn

Peter Vroon

Wethouder Blokhuis is het zat dat Vérian en FNV verkeerde informatie verspreiden over het beleid van de gemeente Apeldoorn. Volgens de FNV en (informele) contacten bij Vérian zou de gemeente de zorg bij de noodlijdende thuiszorgorganisatie veel te goedkoop inkopen, waardoor Vérian gedwongen is om mensen te ontslaan. Blokhuis vertelde zijn kant van het verhaal naar aanleiding van vragen van de PvdA. Daarnaast moet een raadsbrief meer duidelijkheid geven.

De FNV gaf de gemeente onder andere de schuld van de financiële problemen bij Vérian, maar spande wel eerst een kort geding aan tegen de thuiszorgorganisatie dat volgens de vakbond (en later ook volgens de rechter en het hoger beroep) de cao niet nakwam. Dat ging toen om het korten van de salarissen van Vérianpersoneel. Vérian verloor dat kort geding en moest op zoek naar andere manieren om te bezuinigen. Daarop besloot de thuiszorgorganisatie om de contracten met 10 gemeentes, waaronder Apeldoorn, op te zeggen, waardoor meer dan 300 huishoudelijk hulpen op straat zouden komen te staan.

De FNV kreeg een veeg uit de pan van wethouder Blokhuis. Al in 2014 gaf de FNV aan dat Vérian voor het afgesproken bedrag kon werken. Volgens Blokhuis is dat pertinent onjuist. Blokhuis trok de parallel met andere gemeentes die vaak voor dezelfde tarieven zorg inkopen, of juist nog goedkoper. En Uit een ronde langs zes gemeenten bleek ook dat Apeldoorn redelijk gemiddelde tarieven hanteert. Twee van de zes gemeentes zaten zelfs onder de Apeldoornse tarieven voor lichte zorg.

Blokhuis vervolgt in een raadsbrief over de situatie bij Vérian dat de gemeente de afgesproken tarieven (21 euro voor huishoudelijke hulp en 25 euro voor zware hulp per uur) niet noodzakelijk ‘rekening hoeft te houden dat dit voor iedere aanbieder uit kan’, maar dat de gemeente er wel op moet toezien dat het ‘een gezond tarief is’ waarbij rekening gehouden wordt met de cao. Andere thuiszorgorganisaties dreigen nu problemen te krijgen met die cao’s. Ben Hendrikse (Lokaal Apeldoorn) heeft de toezegging van wethouder Blokhuis dat daar volgende week meer informatie over is.

Intussen hebben nieuwe aanbieders zich al gemeld. ‘Dat er nu al aanbieders zijn die dit gat willen komen opvullen bevestigt wat ons betreft dat de tarieven reëel zijn,’ vult Blokhuis aan. Dat zouden Buurtzorg en Gelrezorg zijn, allebei bereid om te werken voor de tarieven die gemeente Apeldoorn afgesproken heeft. Ook zou buurtzorg bereid zijn om werknemers over te nemen, maar die vrezen nu volgens de FNV dat bepaalde arbeidsvoorwaarden zoals het meenemen van min-uren vervallen.

Voorlopig is dat dus de nieuwe focus van de FNV. Op 21 februari moet duidelijk zijn welke nieuwe aanbieder de huishoudelijke hulp van Vérian per juni gaat overnemen. Wethouder Blokhuis nodigt de raad tot slot uit om volgende week donderdag te vergaderen over de inmiddels langdurige en ingewikkelde kwestie.

Dit artikel is geschreven door de redactie van In de Wandelgangen, het politieke programma van RTV Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!