Burgemeester John Berends: “Juist nu stappen vooruit doen!”

Vrijdag 21 september 2012

Door Redactie

Sinds maart is er een nieuw college van burgemeester en wethouders in Apeldoorn. Wie zitten er in dat nieuwe college? Wat gaan zij de komende twee jaar doen? U leest het in Apeldoorn Deze Week. Als eerste vertelt burgemeester John Berends zijn verhaal.

“Juist nu stappen vooruit doen”

Wethouder Zwolle. Burgemeester Harderwijk. Burgemeester Apeldoorn. John Berends is een echte bestuurder. “Dat komt door mijn opvoeding”, zegt hij. “Ik leerde van mijn ouders dat als je iets wilt veranderen, je niet aan de zijkant moet blijven staan, maar in het bestuur moet gaan. Dat is de rode draad in mijn leven.”

Berends vindt Apeldoorn een boeiende stad. Er gebeurt wat. “We moeten onze stad verder ontwikkelen en tegelijk onze financiën weer op orde krijgen. Dat is de belangrijkste taak van ons hele college. Niet bij de pakken neerzitten, maar juist nu stappen vooruit doen.”

Er is niet één waarheid

De gemeente is haar organisatie aan het veranderen, waardoor afdelingen meer met elkaar gaan samenwerken. “Het is een van mijn taken om te zorgen dat we ook binnen het college goed samenwerken. Dat we met oplossingen komen die in alle opzichten het beste zijn. Er is niet één waarheid. Dat leerde ik toen ik voor mijn opleiding een tijd in het buitenland was. Onze maatschappij is heel anders dan die in veel andere landen. Er zijn altijd meer oplossingen voor een probleem. We moeten samen op zoek naar de beste oplossing.”

Een veilig gevoel

Veiligheid is een andere belangrijke taak van de burgemeester. Die taak past goed bij Berends. Hij had diverse managementfuncties bij de politie. “Bij veiligheid gaat het er vooral om dat onze inwoners zich veilig voelen in hun woonomgeving. Daarom liggen mijn prioriteiten bij veiligheid in de wijk, een goed verblijfsklimaat in de binnenstad en veilig kunnen uitgaan.” Berends vindt het belangrijk dat de gemeente inwoners en bedrijven goed helpt als ze een paspoort, uitkering of vergunning aanvragen. “We krijgen daarvoor een goed rapportcijfer. Onze inwoners moeten ook kunnen meedenken over ontwikkelingen in de stad. Ook dat gaat goed. Apeldoorners zijn erg betrokken bij hun buurt of wijk.”

Genoeg vrije tijd

Berends woont inmiddels in Apeldoorn. “Ik vind dat je als burgemeester moet wonen in de gemeente waar je burgemeester bent. Alleen dan kun je de stad echt beleven. Boodschappen doen, sporten, mensen ontmoeten. Apeldoorn is een prachtige stad om te wonen. Het koninklijke maakt het extra bijzonder.” Om af en toe even los te komen van de drukte en hectiek van zijn functie, zet Berends genoeg vrije tijd in zijn agenda. “Ik kan me goed ontspannen. Ik ga graag mennen. Heerlijk om even helemaal alleen het bos in te gaan.”

Auteur: Jos Fluitsma

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!