Buurtbewoners Westpoint voelen zich aan de kant gezet

Vrijdag 20 september 2019

Door Amrutha Mol

De buurtbewoners rondom het voormalige stadskantoor Westpoint voelen zich niet betrokken bij het proces rondom Westpoint. ,,We hebben het gevoel dat we alleen maar geïnformeerd worden, terwijl we graag betrokken willen worden bij de invulling van Westpoint”, vertelde Melinda Verhagen, woordvoerster van het buurtcomité Westpoint en achterban gisteravond (donderdag 19 september) tijdens ‘In Gesprek met de Raad’ in het stadhuis.

Het gebouw staat al ruim 10 jaar leeg. Er zijn verschillende meningen over wat ermee moet gebeuren. Melinda vertelde dat ze aanwezig was om te vertellen over de meningen en gevoelens die werkelijk leven in de buurt rondom Westpoint. In september 2018 werden de buurtbewoners geïnformeerd met de mededeling dat firma BUN in het Westpoint gaat investeren en het wil invullen. Firma BUN en de gemeente waren toen al van plan om de buurtbewoners te betrekken in een klein comité.

Echter voelden de buurtbewoners zich niet gehoord toen ze hun inbreng aan firma BUN en de Apeldoornse gemeente lieten zien. ,,Het leek ons een goed idee om parkeerplaatsen dichtbij het gebouw te plaatsen zodat er ruimte ontstaat voor een parkachtige omgeving”, meldt Melinda Verhagen. Firma BUN was het hier niet mee eens om economische redenen. Er lag nog een optie open: zorgappartementen plaatsen in Westpoint. Dit was voor de buurtbewoners een idee waar ze zich in konden vinden. In april 2019 kregen buurtbewoners te horen dat ook dit plan van niet door ging. ,,We werden, toen al, alleen maar geïnformeerd en hadden weinig inspraak. Dat vinden we jammer en daarom hebben we gevraagd om duidelijkheid. Deze hebben we nog steeds niet.”

Buurtbewoners willen duidelijkheid

Ben Bloem van de ChristenUnie vindt het een lastige kwestie en vertelt: ,,Als het klopt dat buurtbewoners het gevoel hebben dat ze niet eens in gesprek kunnen met firma BUN dan vind ik dat niet zo netjes. Als projectontwikkelaar moet je natuurlijk wel met de buurtbewoners in gesprek gaan” vindt hij. ,,Als deze 2 partijen echt zo’n slechte verhouding hebben met elkaar dan vind ik dat wel jammer. Het buurtcomité en firma BUN zouden er samen uit moeten komen. We kunnen in ieder geval aanhoren hoe de communicatie tussen de partijen gegaan is.” De gemeente kan niet zoveel meer veranderen aan de plannen van firma BUN, omdat deze al in een vergevorderd stadium zitten. Wel kunnen ze kijken naar verkeersdruk en parkeerdruk, daar gaat de gemeente wel over, werd uitgelegd tijdens ‘In Gesprek met de raad’.

De gemeente gaat onderzoeken of er daadwerkelijk verkeersdruk en parkeerproblemen zijn en hoe ze die problemen op kunnen lossen. De gemeente gaat nog beslissingen maken over wat er gaat gebeuren rondom het Westpoint project. ,,We moeten wel letten op de haalbaarheid maar bij het maken van verdere beslissingen nemen we zeker de buurtbewoners en hun mening mee”, belooft Bloem.

Het buurtcomité kan zich niet vinden in de woorden van Ben Bloem. ,,Hij stelt dat de gemeente niet zo veel meer kan veranderen aan de plannen van de firma BUN. Dat is onjuist, want de gemeenteraad moet op dit moment nog instemmen met wijziging van het bestemmingsplan, op dit moment is er namelijk helemaal nog geen bestemming voor wonen op het pand. In onze optiek kan de gemeenteraad juist wel nog iets veranderen, namelijk níet instemmen met de aangevraagde wijziging van het bestemmingsplan. Het feit dat de heer Bloem dit bewust niet noemt als mogelijkheid is niet erg eerlijk. Blijkbaar wordt de termen kunnen en willen hier bewust door elkaar gehaald.”

Verder vinden ze dat hij de indruk wekt dat men de zorgen van de omwonenden zou kunnen wegnemen met onderzoek naar verkeersdruk en parkeerproblemen. ,,Wie de onderbouwingsbrief voor de gisteren aangeboden petitie goed leest, zal hierin lezen dat zo’n 300 direct omwonenden het eenvoudigweg niet eens zijn met een invulling van circa 100 appartementen in het pand. Ook niet als er door de gemeente zelf een onderzoek naar verkeer en parkeren wordt gedaan. Het idee om 100 woningen in dit gebouw te stoppen is bedacht door de gemeente zelf in samenwerking met BUN. Hierbij is initieel dus al voorbij gegaan aan de vraag wat omwonenden graag zouden willen in hun buurt. Nu wordt de indruk gewekt door Ben Bloem dat wij bij BUN moeten zijn, terwijl de gemeente toch gekozen wordt door diezelfde burgers die dit plan niet willen…?”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!