Cameratoezicht in Apeldoorn

Dinsdag 8 februari 2011

Door Redactie

Afgelopen donderdag is het cameratoezicht besproken in de gemeenteraad. In Apeldoorn kennen we op drie plekken (publiekelijk) cameratoezicht, namelijk: het Caterplein, Beekpark en de Interwijktunnel. Het cameratoezicht zelf werd niet echt ter discussie gesteld. Er waren wat vragen rondom de tijden dat ze aanstonden en er werd de suggestie gedaan om het toezicht uit te breiden, maar los daarvan was iedereen het met elkaar eens dat cameratoezicht wenselijk is. De ChristenUnie is ook altijd voorstander van cameratoezicht geweest als de veiligheid daarmee gediend wordt. De vraag is natuurlijk; hoe meet je het effect van camera’s op veiligheid?

Doordat het antwoord op deze vraag moeilijk te geven is werd het evaluatierapport nogal kritisch ontvangen. Het blijkt lastig om de daadwerkelijke invloed van camera’s op veiligheid in beeld te brengen. Er wordt niet geregistreerd wanneer er op basis van camerabeelden politiemensen ingezet worden. En aangezien de camerabeelden vooral een preventieve functie hebben, dat wil zeggen dat ze vooral worden ingezet om incidenten te voorkomen, is het belangrijkste effect dus feitelijk onmeetbaar. Het is wel meetbaar, maar dat zou betekenen dat er extra inzet zou moeten komen van politieagenten. En dat is weer in strijd met het hele idee van meer blauw op straat.

Wat vindt u van het cameratoezicht in Apeldoorn? Zouden er meer camera’s moeten komen of is het goed zoals het is? Tast het onze privacy aan? Of misschien wel de belangrijkste vraag; voelt u zich veiliger door het cameratoezicht?

Alex van Wijhe, fractievertegenwoordiger ChristenUnie

Cameratoezicht in Apeldoorn moet worden uitgebreid...

  • nee (55%, 66 Stemmen)
  • ja (45%, 53 Stemmen)

Aantal stemmers: 119

Laden ... Laden ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!