Dag van de Dialoog

Woensdag 12 november 2014

Door Redactie

Nacht van de vluchteling

Woensdag 5 november had ik de kans aan te schuiven aan een tafel in een gebouw waar ik anders altijd voorbij fiets richting verder: het ROC Aventus. De Dag van de Dialoog bracht hier een groepje mensen aan tafel die anders nooit met elkaar in gesprek zouden zijn geraakt. En zo zaten we samen aan de koffie: drie studentes van de opleiding verzorging van rond de twintig jaar, een docente maatschappijleer, twee vluchtelingen uit het Midden Oosten, de gespreksleider en de politicus.

De gespreksleider legde uit dat discussie niet de bedoeling was, maar luisteren naar elkaar een must. Een vruchtbaar uitgangspunt als je elkaar nog helemaal niet kent. Een goed gesprek over culturele verschillen met wederzijds respect volgde.

Na een uur kwamen toch heel even een pijnlijk verschil boven. Even was in het gesprek voelbaar dat lang niet iedereen begrijpt waarom vluchten uit je land om je geloof, meer is dan weggaan omdat het even tegenzit in je sociale positie. Het leek gelukkig meer onkunde dan onbegrip.

Misschien dat de Dag van de Dialoog meer aan kracht zou winnen als er ruimte was voor ongemak. Verhalen van vervolging en discriminatie laten iets zien: vrijheden zijn geen vanzelfsprekendheid. Wat zegt dit over onze manier van samenleven met elkaar? Laten we die confrontatie in de Dag van de Dialoog meer kans geven. Anders is de kans groot dat na zo’n waardevolle ontmoeting, langs elkaar heen blijven leven makkelijk blijft. Juist door de pijn en de angst van de vluchteling zien we het belang van democratische rechten voor minderheden.

Hanna Riezebos, gemeenteraadslid ChristenUnie Apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!