De Stem van Apeldoorn: De horeca bepaalt eigen sluitingstijden

Woensdag 12 maart 2014

Door Redactie

De stem van

Apeldoorn Direct en DestemvanApeldoorn willen de interactie tussen de kiezers en raadsleden stimuleren.  Het doel is om zoveel mogelijk Apeldoorners te helpen kiezen zodat zij gaan stemmen op 19 maart 2014.

De veertien Apeldoornse politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben de stemwijzer ingevuld. Vandaag geven wij inzicht in de stelling: De horeca bepaalt eigen sluitingstijden

Eens met de stelling:
Principieel vindt de VVD dat ondernemers zelf bepalen wanneer zij open zijn. Omdat er soms negatieve effecten zijn door het sluiten van horecagelegenheden dienen aanpassingen hierin wel voldoende draagvlak in de buurt te hebben.

D66 vindt een prettig uitgaansklimaat van groot belang voor de stad. De gemeente moet geen sluitingstijden bepalen, dat doet de horeca zelf. Uiteraard in overleg met belanghebbenden.

VSP: De overlast van uitgaanspubliek wil men door te morrelen aan sluitingstijden in de hand houden. Veel beter zou het zijn betere locaties te creëren die overlast beperkt houden en toezicht vereenvoudigen. Het publiek zit niet vast aan één locatie.

Groenlinks: De (horeca)ondernemers moeten gezamenlijk beslissen of en hoe laat zij open willen zijn.

Leefbaar Apeldoorn: De gemeente moet zo min mogelijk regels opleggen aan bedrijven. Horecaondernemers, politie, omwonenden en overig betrokkenen dienen daarover zelf goede afspraken te maken.

PvdA: Als dat gepaard gaat met goede afspraken met de ondernemers om overlast en drankmisbruik te voorkomen is daar geen bezwaar tegen.

Hart voor Apeldoorn: Voor horeca buiten het centrum en in de nabijheid van woningen pleit HvA wel voor vaste sluitingstijden. In de binnenstad, met name voor de zogenoemde natte horeca, is vrije sluiting geen probleem mits duidelijke afspraken om overlast te voorkomen.

Partij voor de Dieren: Wat ons betreft mogen horecaondernemers hun eigen sluitingstijden bepalen in overleg met omwonenden en de politie. Aangezien horecaondernemers hebben aangegeven dat ze het huidige stelsel willen behouden, sluiten we ons hierbij aan.

Neutraal:
Sleutelpartij: Wanneer uit onderzoek blijkt dat er een groot draagvlak is en de voordelen groter zijn dan de nadelen is het wat ons betreft geen probleem.

Oneens met de stelling:
PSA: Na diverse onderzoeken en de ervaringen van Arnhem is gebleken dat vrije openingstijden geen succes is. Beter is de suggestie van horecaondernemers zelf om juist eerder open te gaan, bv aansluitend op de winkelsluiting.

ChristenUnie: Dat wil de horeca zelf niet eens. Een deel van het uitgaanspubliek wil dit, de bewoners van de omringende wijken niet. Probeer samen met horecabedrijven, politie en wijkraden tot eerdere sluiting te komen. Dit voorkomt mogelijk ook het indrinken.

CDA: Vrije sluitingstijden in de horeca leiden tot chaos in de binnenstad en meer risico op verstoringen. Zowel ondernemers als bewoners van de binnenstad zitten hier niet op te wachten. Wij willen vasthouden aan de huidige sluitingstijden.

Gemeentebelangen: De Apeldoornse Horeca vraagt zelf om regulering van de sluitingstijden door de politiek. De bewoners van de binnenstad geven duidelijk aan de huidige sluitingstijden niet te willen veranderen. Dit standpunt wordt gedeeld door de wijkraad.

SGP: Nee. Nu hebben veel mensen rond het uitgaanscentrum en de afvoerroutes tot diep in de nacht al te maken met overlast en vandalisme. Om dit terug te dringen, moeten de sluitingstijden worden vervroegd en moeten de amokmakers harder worden aangepakt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!