Een integrale afweging

Donderdag 12 maart 2015

Door Redactie

Afgelopen donderdag lag vanuit het college van B&W het verzoek voor om maatwerk te mogen toepassen op de locatie Westpoint (voormalig Stadskantoor).

Uiteraard betrof het geen onomstreden voorstel, maatwerk is immers juist bedoeld voor díe situaties waarin de standaard regelgeving geen uitkomst biedt. Maar wat is nou maatwerk? En wanneer pas je het toe? En is het geen open deur naar allerlei willekeur? Als gemeenteraad hebben we onszelf de afgelopen maanden regelmatig deze vragen moeten stellen. Een eenduidig antwoord is er vooralsnog niet.

Wat we wel weten is dat wij met zijn allen proberen vorm te geven aan een nieuwe overheid. Een overheid die met u meedenkt. Die kijkt naar wat wél, in plaats van wat niet kan. Een overheid die probeert te kijken naar het integrale plaatje. Uiteraard: regels zijn regels, maar als het totaalplaatje een positief beeld geeft dan moeten we dat ook op z’n merites beoordelen.

Zo ook bij Westpoint. Een locatie die al jaren voor overlast zorgt, aan de rand van de binnenstad, bijna maandelijks de krant haalt en waar elk concreet initiatief lijkt te sneuvelen. Een locatie waar wij als ChristenUnie fractie tijdens de gemeenteraadsverkiezingen aandacht voor vroegen en later in het najaar nog samen met buurtbewoners, Apeldoorn Rein en Stichting Present de handen uit de mouwen staken om de omgeving weer wat leefbaarder te maken.

Uitgerekend op die locatie ligt nu een concreet plan voor. Een investeerder wil slopen en herbouwen, architectureel en stedenbouwkundig ziet het er goed uit, de buurt is blij. Maar er is een maar. De nog te realiseren nieuwbouw betreft een winkel. En dat wringt. Met de detailhandelsvisie bijvoorbeeld. Met verwachtingen en misschien zelfs wel toezeggingen vanuit de gemeente. En ook onze fractie heeft het daar moelijk mee gehad. De detailhandelsvisie biedt de ruimte voor maatwerk. Mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Leegstand mag bijvoorbeeld niet de enige grondslag zijn. En er moet een stedenbouwkundig goed plan liggen.

Ook wij kijken wij graag naar het totaalplaatje. Een alternatief is er niet. Alle concept plannen die door hardop filosoferende drommers zijn geopperd lopen stuk op de financiering. Een financiering die alleen rond te krijgen is als er een investeerder van buitenaf gevonden wordt. Die dan voor bedrijvigheid moet gaan zorgen. En het meest reëele plan is dan, u raadt het al: een winkel. En er ligt een goed plan. Stedenbouwkundig goed doordacht. Met veel ruimte, mooie doorkijk en behoud van groen.

Alles overwegende heeft onze fractie daarom dan ook besloten het college de ruimte te geven om de mogelijkheid voor maatwerk op deze locatie verder te onderzoeken. Om zo te kijken naar wat wél kan. En ook deze mooie plek in Apeldoorn weer echt uitstraling te geven.

Ben Bloem, gemeenteraadslid ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!