Evangelische school welkom in Apeldoorn

Donderdag 17 maart 2011

Door Redactie

In Apeldoorn start volgend jaar een evangelische basisschool. De gemeenteraad heeft in de politieke markt van 10 maart jl. laten weten niet in beroep te zullen gaan tegen de komst van deze school. In de zomer van 2010 was door de meerderheid van de gemeenteraad bezwaar geuit tegen de komst van de school. Een aantal fracties plaatste vraagtekens bij de behoefte aan een evangelische school, omdat er al gereformeerd, reformatorisch en protestants basisonderwijs in Apeldoorn is. Ook vond men de prognose onbetrouwbaar omdat door de Vereniging Evangelische Scholen (VES) geen contact is gezocht met evangelische ouders en kerken. De prognose voor belangstelling voor de basisschool in Apeldoorn is gebaseerd op onder andere een vergelijking met Arnhem. Evangelisch onderwijs is een officiele erkende richting in Nederland en heeft daarmee bescherming van de grondwet. De ChristenUnie haar verbazing geuit in de raad, dat bij de komst van de Iederwijs basisschool, de gemeenteraad geen problemen had met weer een nieuwe basisschool met een eigen pedagogisch concept.
Het college heeft bij het bezwaarschrift aan het Ministerie van Onderwijs het advies gegeven om een directe peiling of ouderonderzoek te verplichten, als aanvulling op de verplichte prognose. Zo’n peiling is volgens de ChristenUnie zeker het overwegen waard, maar er kleven ook nadelen aan. Voor wie zijn de onderzoekskosten? Welke status heeft de uitkomst ten opzichte van de prognose? Er zijn ook recente voorbeelden van suggestieve vraagstelling aan ouders waardoor de uitkomst van een peiling onbetrouwbaar was. Een dergelijke peiling mag de degelijkheid van een officiele prognose nooit vervangen.
Tegenstanders waren behoorlijk overtuigd van de overbodigheid van de Evangelische school. Maar het is ook mogelijk het tegenovergestelde te beweren: blijkbaar is de VES zo zeker van voldoende belangstelling dat ze aanvullend onderzoek onder ouders niet nodig acht. Voorspellen van bouwen voor leegstand is nergens op gebaseerd; met net zoveel stelligheid kan worden beweerd dat deze school zelfs een een trekker zal zijn voor jonge evangelische gezinnen om in Apeldoorn te komen wonen.
De ChristenUnie is van mening dat de vrije keuze van de ouders van doorslaggevende betekenis moet zijn bij de afwegingen van de raad en niet de angst voor verdunning (PvdA) of gebrek aan belangstelling (VVD en D66). Door te redeneren vanuit dit standpunt beslist de politiek voor de ouders. Maar onze inwoners zijn zelf capabel genoeg een afgewogen keuze te maken voor de vorm van onderwijs die ze wensen voor hun kind(eren).
Als we een gastvrije gemeente willen zijn voor jonge gezinnen, is berichtgeving over een gemeenteraad die knarsetandend akkoord gaat met de komst van een basisschool, uit het oogpunt van citymarketing en positieve beeldvorming onverstandig. Wij willen in Apeldoorn toch een breed onderwijsaanbod voor onze inwoners?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!