Gemeentelijk grondbeleid, wat nu?

Donderdag 24 februari 2011

Door Redactie

In de samenleving van Apeldoorn leeft het niet zo erg als bij de mensen van het stadhuis, maar er zijn grote zorgen om de financiën van Apeldoorn. Toch ging de commotie over het Grondbedrijf de afgelopen weken in de gemeenteraad niet over het geld, maar over het feit dat nu pas afwaardering van gronden plaatsvond.

Goed beschouwd was al veel eerder sprake van bijstelling en fasering van het regionaal bedrijventerrein Apeldoorn-Zuid. Toen de gemeenteraad daarover besloot had ze kennis moeten krijgen van de financiële gevolgen.

De SGP, maar ook andere fracties waaronder de ChristenUnie, hebben gevraagd om meer informatie over de financiële gevolgen van de niet in exploitatie genomen gronden, maar kregen alleen toezeggingen voor later. De SGP besloot hierop in juni 2010 de nota Meerjaren Perspectief Grondexploitaties (MPG) niet goed te keuren. De ChristenUnie heeft ondanks kritiek ingestemd. Ik schreef hierover op onze website d.d. 02-06-10 onder nieuws  een overweging en stelde dat de winst van het grondbedrijf in snel tempo aan het verdampen was.

Ik schreef: “Nu het financiële tij is gekeerd is er toenemend besef dat de gemeenteraad haar verantwoordelijkheid niet kan nemen en geen besluiten kan nemen als zij niet voldoende wordt geïnformeerd.” Pas na vaststellen van de nota MPG kon de jaarrekening en het jaarverslag van 2009 worden goedgekeurd en dat zette druk op de raad om in te stemmen. Het lijkt er achteraf op dat indertijd te creatief en hoopvol is gerekend naar de noodzakelijk geachte financiële ondergrens toe. De zorgen over de boekhouding van het Grondbedrijf beginnen nu pas echt. Maar liever de problemen onder ogen te zien dan ze verder voor ons uit te schuiven.

 Jeannet Huizing-Hekert, ChristenUnie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!