Hij komt, hij komt

Vrijdag 24 mei 2019

Door Eric Schoenmaker

De gemeente Apeldoorn maakt vandaag, vrijdag 24 mei, bekend dat er 21 sollicitanten zijn voor de functie van burgemeester van Apeldoorn. De jongste is 28, de oudste 61. En bij deze groep zitten maar liefst 3 vrouwelijke kandidaten. 3!!!!

Terwijl er steeds vaker de roep komt om meer vrouwen topfuncties te laten invullen. Laten we eerlijk zijn: burgemeester van Apeldoorn is zo’n topfunctie. Maar met slechts 3 vrouwelijke sollicitanten zal het wel weer een mannetje worden.

Enerzijds ben ik er volledig voor dat de beste kandidaat het wordt, ongeacht geslacht. Maar toch moet ik zeggen dat ik een vrouwelijke burgemeester echt wel zie zitten. Niet zozeer omdat onze tijdelijke burgervader ook een burgermoeder is. Veel meer is dat ingegeven door een wedstrijd van het nationale damesvoetbalelftal die ik een maand of wat terug zat te kijken. Ik ben al geen voetbalfan, dus het was al een kunst dat ik het 15 minuten vol hield. Maar wat mij opviel was dat in die 15 minuten het spel nooit was stilgelegd voor te hard inkomen of een verkeerde tackel of sliding. De dames voetbalden zeker op het scherpst van de snede, maar nergens leken zij de behoefte te hebben om steeds de grens over te gaan, wat we bij het mannenvoetbal iedere 3 minuten wel meemaken.

Het grote gevaar is dat de dames over een tijdje wel net zo gaan voetballen als de mannen, want dat zie we overal. Maar dat is een ander verhaal.

Afgelopen week was ook al in het nieuws dat het aantal corruptieschandalen onder ambtenaren fors gestegen is. Dus is het zaak om iemand aan het hoofd te hebben die wel binnen de lijntjes kleurt. En uitgaand van de feiten bij het voetbal, moet dat dus wel een vrouw zijn.

John Berends, de Commissaris van de Koning, die in een ver verleden ook nog ’s burgermeester van Apeldoorn was, gaat “gesprekken voeren met een aantal sollicitanten”. Niet met allemaal dus. Ik mag hopen in ieder geval wel met de 3 dames.

Maar het zal mij niet verbazen als er uiteindelijk toch weer een kereltje met de eer (en de baan) gaat strijken. En waarschijnlijk wordt hij net op tijd geïnstalleerd om Sinterklaas te ontvangen……

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Sinterklaas

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!