Jagen op het nieuws

Woensdag 18 juni 2014

Door Redactie

Bij alle introducties die nieuwe raadsleden worden aangeboden, zat ook een mediatraining. Een middag horen en zien hoe de media werken en denken, en je bewust worden hoe je als raadslid daarin je plek hebt. Ben je als raadslid ‘vogelvrij’? Moet je elk moment beschikbaar zijn voor microfoons, camera’s en notitieboekjes? Gelukkig niet: als je van een onderwerp weinig weet, of als je geen tijd hebt is ‘geen commentaar’ of ‘dank u’ een afdoende reactie. Al zullen de ‘jagers’ op het nieuws hun best blijven doen om ‘hun prooi’ een reactie te ontfutselen. Want de krant moet vol, de site moet nieuwe content en op de radio kan het niet stil blijven. Dan is het goed om voorbereid te zijn, en om de boodschap die je hebt kort en helder paraat te hebben. Want via de media kunnen we nu eenmaal een groter publiek bereiken dan de publieke tribune in PMA of Raad. Een spreekwoord zegt: ‘de rups doet het werk, de vlinder krijgt alle publiciteit’. Als politiek hebben wij de media ook nodig. Wie is de jager en wie is de prooi? We konden dan ook oefenen voor de camera, en we kregen voorbeelden te zien hoe het wel en niet moet. Maar het bleef toch een beetje droogzwemmen, in een zaaltje in het stadhuis.

Kort daarna kwam opeens het landelijke mediacircus naar ons marktplein. Een nieuwe inwoner. ‘Apeldoorn’ was opeens het middelpunt van de wereld zo leek het, veel nieuwsrubrieken wilden een graantje meepikken. De straalwagens reden het marktplein op, veel microfoons, veel telefoonverkeer. Een paar dagen later, als ik deze blog schrijf, is de hype al weer geschiedenis. De visboer verpakte vandaag op de markt zijn vis in de krant met het ‘breaking news uit Apeldoorn’. Het is misschien wijsheid om je niet teveel te laten opjagen door de media. Een beetje relativeren kan geen kwaad: neem je zelf niet te serieus anderen doen dat ook niet. En geef gewoon even een antwoord op een vraag…of niet… Want ook niet reageren is communicatie. Je kunt immers niet niet communiceren.

Op een radiozender hoorde ik ’s avonds een collega-raadslid een reactie geven. Of de nieuwe inwoner welkom was in Apeldoorn? Enthousiast werd uitgelegd dat Apeldoorners gastvrij zijn. Direct daarna is iemand aan de telefoon die hier in de uitzending op reageert: ‘nou zeg, het lijkt wel alsof Apeldoorn er trots op is…’ Dat was vast niet de bedoeling, maar blijkbaar wel het effect. Zo precies komt het dus! Wat zeg je wel, wat zeg je niet, op welke toon zeg je het…

Ook op TV waren reacties te zien vanuit Apeldoorn. Ik zag een korte weloverwogen reactie van onze fractievoorzitter. En ik zag een burgemeester die de dilemma’s niet uit de weg ging. Proactief informatie geven. Rustig en open reageren. Transparant. Een mooi voorbeeld van ‘de andere overheid’ die de gemeente Apeldoorn zo graag wil zijn.

Erik Jan Aalbers, gemeenteraadslid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!